Skocz do zawartości

[klocki] Klocki Alligator, jak długo się docierają ?

typol034

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Posiadam hamulce Giant Root, po 4 latach klocki sie zjechały, postanowiłem je zmienić, Założyłem nową tarczę Avid HS1 na przód i klocki Alligator pólmetaliczne, również na przód. Układ hamulcowy odpowierzyłem dokładnie. Przejechałem na nich już ponad 80 km i zaliczyłem ok 10 porządnych hamowań

Jak długo docierają się klocki półmetaliczne Alligator ? bo jak na razie marnie się sprawują :)

Trudno jest określić po ilu kilometrach się dotrą. Można zrobić 200km i hamować tyle co wcale, a można zaliczyć kilka zjazdów po parę kilometrów gdzie praktycznie hamulec będzie używany non stop. Najlepiej jest właśnie docierać hamulec gdzieś na zjazdach. Sprawdź też czy nie masz tłustej tarczy lub klocków. Mogłeś zatłuścić przy odpowietrzaniu.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

na 99% nie są zatłuszczone bo pilnowałem przy odpowietrzaniu, ale dla pewności mogę przetrzeć, może posłużyć do tego spirytus 50-70 % ? Ja generalnie hamowałem seriami na zjeździe ok. 300 metrowym, po 3 razy, i długośćhamowania po ok 5m, wychodzi na to że za mało, ale jak patrzyłem na klocki były już całe zmienione, błyszczące...

• Mod Team

Ja zauważyłem ze najszybszym dotarciem charakteryzuje się przecierka tarczy papierem ściernym ok 400. Jak klocki nowe to sie składa i jedzie. Mi metaliki dotarły sie w przeciągu kilku km. Ale nie należy tego robić za często bo tarcza sie przy tym zużywa.

Ok, dziekuje za wypowiedzi, dochodze do wniosku że te klocki półmetaliczne Alligator sie bardzo długo docierają, więc pojeżdzę na nich, jak będą nadal słabe wrzuce je na tył, a na przód dam jakieś metaliki, również do nowej tarczy. Mogę dodać odpowiedz jeszcze co i jak, gdyby ktos mial podobny problem. Chyba że admin zdecyduje że temat do zamknięcia :)

Najlepiej jest właśnie docierać hamulec gdzieś na zjazdach.

Byle nie za długo, bo się zeszklą i nigdy nie osiągną swojej siły.

Najlepszy do docierania byłby jakiś lasek z hopkami i małymi górkami. Częste hamowanie, ale nie długotrwałe i powinieneś mieć już dotarte.

Cos mi podpowiada, ze masz problem nie z dotarciem klockow tylko jakis inny. Jesli jestes PEWIEN, ze heble sa doskonale odpowietrzone to pewnei klocki albo tarcza dostaly oleju. Przecieranie, mycie itp. tutaj nie pomoga. Oczywiscie tarcze nalezy dokladnie przetrzec ale klocki to tylko do piekarnika. Grzejesz piekarnik na ponad 200 stopni razem z klockami na kilka minut i po klopocie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...