Skocz do zawartości

[v-brake] Deore xt - jakie klamki kupić?

hehe12

Rekomendowane odpowiedzi

BikerLight tego akurat nie wiedziałem ale uważam sd5 za bardzo dobre heble dlatego nawinąłem o nich właśnie, wracając do klamek to istotnie te najtańsze, dostępne są kiepskawe, miałem całe plastikowe i takie z dźwignią alu ale korpusem plastikowym i dopiero jak się przesiadłem na bodajże deorki bez grama plastiku to poczułem różnicę, nie wyginały się, były sztywniejsze fr 5 miały z kolei trochę dłuższa dźwignie przez co mniejszej  siły można było użyć i moim zdaniem są wystarczając ew. 7 a pakowanie się w xtr jest trochę mało poważne i nie potrzebnie podnosi wartość inwestycji .

• Mod Team

Panowie, może niech któryś od razu zaproponuje wymianę ramy na nową? Po co się rozdrabniać... Autor kupi nowa rame, to wtedy Wasze posty będa jak znalazł. Nie będzie musiał zakładać nowych tematów.

Jesli Autor chce kupić klamki do V-ek, to  doradzajcie tylko w tej sprawie.

napisałem to z pozycji praktyka, mam w zimowym jedne z tańszych klamkomanetek shimano sprzed 10 lat i z klockami Clarks hamuje to na sucho porównywalnie do hydraulicznych shimano XT.

To, że masz jakieś stare klamkomanetki Shimano od 10 lat to nie znaczy, że nie ma różnicy jakie się kupi. Nic Ci po zaciskach nawet XTR i super pancerzach, oraz mega klockach jeżeli klamka będzie z ciastoliny np. z tworzywa sztucznego (plastik). Więc nie pisz takich rzeczy, bo ktoś jeszcze to przeczyta i wpadnie na pomysł, że po co ma "przepłacać" i wydawać na klamkę 30 zł jak kupi sobie z ciastoliny za 5-10 zł.

Tak sobie obserwuję od niedawna forum i widzę dziwną tendencję do proponowania czegoś na co kogoś nie stać/nie może zamontować. Przykładem ten temat. Ludzie opanujcie się. Nie może zamontować tarczowych to nie polecajcie, nie może wydać więcej niż 1500pln, nie polecajcie czegoś za 3000, "dozbieraj" lol (to to głównie w tematach zakupu rowerów)...

Co do ram i tego że od dziesięciu lat mają mocowanie, g**no prawda, żony Wheeler z 2006 roku nie ma mocowania na tarcze a nie był to wtedy najtańszy model ramy.

Kolega Piksel dobrze Ci doradził już w pierwszym poście, zakup do tych XT klamkomanetki XT i będzie pięknie

Coś mnie chyba trafi zaraz! Za bardzo się wszyscy podnieciliście tutaj. Nikt, a na pewno nie ja nie powiedział, żeby kupił sobie hamulce tarczowe/hydrauliczne itd. Podałem cały tok rozumowania, żeby nie być gołosłownym i pokazać, że za takie pieniądze da się wymienić prawie pół roweru i przejść na rozwojowy system hamulcowy.

zyli uważacie, że deore xt to zbyt duża inwestycja? Lepiej kupić coś z niższej klasy?

Nie ma sensu kupować żadnych XT, bo 

Nie ma sensu ładować pieniędzy w topowe części do przestarzałego roweru, który pewnie za jakiś czas będziesz chciał wymienić na coś bardziej na czasie. 
. Większość tutaj ludzi chyba ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem!  :wallbash:  Ja miałem na przód, bo to jest najbardziej znaczący hamulec klamkomanetkę ST-EF50, zwykłe pancerze Jagwire za kilka złotych za metr i zaciski BR-M422, oraz klocki jakieś mieszane typu ACCENT z mieszanką twardą miękką i średnią. Spokojnie da się na takim zestawie stanąć na przednim kole. Jeżeli coś na przód będzie wystarczające to na tył na pewno. Tam niewiele trzeba, zeby zablokować już koło.

hehe12 Sam też przeczytaj temat ze zrozumieniem i wyciągnij wnioski.

Słaby pomysł, żeby kupować v-brake'i. Najlepiej jeżeli już to osobno klamki i osobno manetki. Stanowczo odradzam pchanie się teraz w hamulce typu v-brake. Kup, albo dozbieraj do hamulców hydraulicznych. Klamki polecam ze sztywnością ST-EF50, albo lepsze i będziesz zadowolony.

dnia 24 lutego pisałeś tez że:

(...)

Chodziło o to, że jeżeli chce wydać grube pieniądze to lepiej na hamulce hydrauliczne (przyszłościowe) niż na v-brake'i. Swoją propozycję na hamulce v-brake też podałem.

A podobno nie proponowałeś hamulców tarczowych..

Dodam też że nie warto pchać się w klamkomanetki, ponieważ w razie gleby klamka jest pierwszym elementem narażonym na połamanie, tak to wymienisz samą klamkę, a w przypadku klamkomanetki całość, odpowiednio droższa

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...