Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] zwieńczenie zadania-Accent Cyclocross

johnny606

Pytanie

witam!

temat zakładam ponieważ przede wszystkim.. chciałbym się wszystkim pochwalić :)

ja wiem, że w Polsce nie jest to mile widziana okoliczność ale rozumiem, że Wy, jako pasjonaci będziecie umieli cieszyć się razem ze mną moim szczęściem. z pewnością wielu wielu z was, również kiedyś spotkała ta miła chwila.

otóż wczoraj nareszcie (a może powinienem napisać "już" ?) zakończyłem prace nad projektem "mój własny cyclocross" ! chwila długo wyczekiwana i podniecająca. jest to mój pierwszy rower, jaki zbudowałem. kompletowanie części, dokształcanie się, czytanie katalogów, opinii, optymalizacja trwały łącznie pół roku.

pozwólcie, że zaprezentuję moje arcydzieło:

http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/4356-accent/

ciekawostką jest przerobienie przedniej przerzutki na "górny zaciąg", przy użyciu dźwigni zmiany ciągu, mojego wykonania. można zobaczyć na którymś zdjęciu.

proszę o wszelkie opinie na jego temat. ja dopiero raczkuję w tym światku i oprócz zachwytu- nic budującego nie jestem w stanie przywołać :)

prawdę mówiąc konstruując rower przełajowy, należy pogodzić wiele sprzecznych ze sobą spraw. decydować się i ustępować: raz w stronę grupy szosowej, raz w stronę górskiej. to nie było łatwe zadanie, jeżeli nie chciało się zbankrutować a jednocześnie korzystać wyłącznie z nowych części- pozostając również w zgodzie z założeniem Do Czego ten rower będzie używany.

a jak Wy wspominacie budowę swojego pierwszego roweru?

jak długi okres czasu to trwało? jakie były wasze oczekiwania i w jakim stopniu ostatecznie się pokryły?

pozdrawiam

Johnny

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

(...)a jak Wy wspominacie budowę swojego pierwszego roweru?

jak długi okres czasu to trwało? jakie były wasze oczekiwania i w jakim stopniu ostatecznie się pokryły?

pozdrawiam

Johnny

Doskonale rozumiem Twoje szczęście, bo kilkanaście dni temu też skończyłem projekt pn. bajk dla żony:) (DO OBEJŻENIA obejrzenia W MOIM GARAŻU)

Trochę to trwało. Zacząłem od kupna ramy, w sierpniu ub. roku, resztę komponentów dobierałem do jej kolorystyki, ale priorytetem była waga i budżet 3,5 kzł.

Waga dlatego, że mieszkamy na IV piętrze, a rowery trzymamy w mieszkaniu. Z wnoszeniem mojego nie ma problemy (ok. 12 kg), ale żona najwyraźniej nie dawała rady, jej poprzednia maszyna ważyła prawie 15,5 kg!

Oczekiwania zostały spełnione w 100 procentach, a jeśli chodzi o wygląd, to wg. żony wyrobiłem plan w 200 procentach:)

Rowerek waży 10,9 kg, niestety budżet został przekroczony o ok. 400 zł - zaszalałem z amorkiem.

Frajda z samodzielnego składania niesamowita, a i wiem, że na takim osprzęcie za te pieniądze nie kupiłbym gotowca w sklepie (bo w fabrycznych zestawach z tej półki cenowej zawsze coś jest nie tak).

Tak się rozochociłem, że rozebrałem swojego authorka i przed wiosną robię mu całkowity serwis, z wymianą olinowania włącznie. A i manetki przy okazji też daję nowe, XT (tak mi się praca XT w rowerze żony spodobała:)).

Jeszcze raz gratuluję i cieszę się razem z Tobą.

• Mod Team

Mi się baaardzo podoba ta panterka za łóżkiem- taka drapieżna...

image_url-170199-1393157805_thumb.jpg

Rower fajny, tylko szkoda ,że biały. Przez to ,że biały jest mniej fajny. Jeszcze mniej fajny jest dlatego,że jest biały.

Ale panterka jest czad. 

Poważnie jednak rzecz biorąc- jest bardzo OK. Jedynie błotniki szpecą.

Dodam jeszcze- Panterka Rządzi!!!!

PS. Tytuł nieco zmieniłem ,coby do odpowiedniego działu pasował.

dostałem te błotniki gratis do jakiegoś większego zakupu. nie ukrywam, że rower będzie się rozwijał, więc wkrótce kupię pewnie jakieś ładne blaszaki.

tapeta jest z Leroy Merlin :P mnie tez się podoba ;]

tarcze hamulcowe są jednakowej średnicy; 160mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...