Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] zwieńczenie zadania-Accent Cyclocross

johnny606

Pytanie

Napisano

witam!

temat zakładam ponieważ przede wszystkim.. chciałbym się wszystkim pochwalić :)

ja wiem, że w Polsce nie jest to mile widziana okoliczność ale rozumiem, że Wy, jako pasjonaci będziecie umieli cieszyć się razem ze mną moim szczęściem. z pewnością wielu wielu z was, również kiedyś spotkała ta miła chwila.

otóż wczoraj nareszcie (a może powinienem napisać "już" ?) zakończyłem prace nad projektem "mój własny cyclocross" ! chwila długo wyczekiwana i podniecająca. jest to mój pierwszy rower, jaki zbudowałem. kompletowanie części, dokształcanie się, czytanie katalogów, opinii, optymalizacja trwały łącznie pół roku.

pozwólcie, że zaprezentuję moje arcydzieło:

http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/4356-accent/

ciekawostką jest przerobienie przedniej przerzutki na "górny zaciąg", przy użyciu dźwigni zmiany ciągu, mojego wykonania. można zobaczyć na którymś zdjęciu.

proszę o wszelkie opinie na jego temat. ja dopiero raczkuję w tym światku i oprócz zachwytu- nic budującego nie jestem w stanie przywołać :)

prawdę mówiąc konstruując rower przełajowy, należy pogodzić wiele sprzecznych ze sobą spraw. decydować się i ustępować: raz w stronę grupy szosowej, raz w stronę górskiej. to nie było łatwe zadanie, jeżeli nie chciało się zbankrutować a jednocześnie korzystać wyłącznie z nowych części- pozostając również w zgodzie z założeniem Do Czego ten rower będzie używany.

a jak Wy wspominacie budowę swojego pierwszego roweru?

jak długi okres czasu to trwało? jakie były wasze oczekiwania i w jakim stopniu ostatecznie się pokryły?

pozdrawiam

Johnny

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

(...)a jak Wy wspominacie budowę swojego pierwszego roweru?

jak długi okres czasu to trwało? jakie były wasze oczekiwania i w jakim stopniu ostatecznie się pokryły?

pozdrawiam

Johnny

Doskonale rozumiem Twoje szczęście, bo kilkanaście dni temu też skończyłem projekt pn. bajk dla żony:) (DO OBEJŻENIA obejrzenia W MOIM GARAŻU)

Trochę to trwało. Zacząłem od kupna ramy, w sierpniu ub. roku, resztę komponentów dobierałem do jej kolorystyki, ale priorytetem była waga i budżet 3,5 kzł.

Waga dlatego, że mieszkamy na IV piętrze, a rowery trzymamy w mieszkaniu. Z wnoszeniem mojego nie ma problemy (ok. 12 kg), ale żona najwyraźniej nie dawała rady, jej poprzednia maszyna ważyła prawie 15,5 kg!

Oczekiwania zostały spełnione w 100 procentach, a jeśli chodzi o wygląd, to wg. żony wyrobiłem plan w 200 procentach:)

Rowerek waży 10,9 kg, niestety budżet został przekroczony o ok. 400 zł - zaszalałem z amorkiem.

Frajda z samodzielnego składania niesamowita, a i wiem, że na takim osprzęcie za te pieniądze nie kupiłbym gotowca w sklepie (bo w fabrycznych zestawach z tej półki cenowej zawsze coś jest nie tak).

Tak się rozochociłem, że rozebrałem swojego authorka i przed wiosną robię mu całkowity serwis, z wymianą olinowania włącznie. A i manetki przy okazji też daję nowe, XT (tak mi się praca XT w rowerze żony spodobała:)).

Jeszcze raz gratuluję i cieszę się razem z Tobą.

• Mod Team
Napisano

Mi się baaardzo podoba ta panterka za łóżkiem- taka drapieżna...

image_url-170199-1393157805_thumb.jpg

Rower fajny, tylko szkoda ,że biały. Przez to ,że biały jest mniej fajny. Jeszcze mniej fajny jest dlatego,że jest biały.

Ale panterka jest czad. 

Poważnie jednak rzecz biorąc- jest bardzo OK. Jedynie błotniki szpecą.

Dodam jeszcze- Panterka Rządzi!!!!

PS. Tytuł nieco zmieniłem ,coby do odpowiedniego działu pasował.

Napisano

wstydam się... tak bywa, jak się ogląda zamknięcie igrzysk, drugi okiem zerka w komputer i jeszcze bezkrytycznie akceptuje "podpowiedzi" przeglądarki...

Napisano

dostałem te błotniki gratis do jakiegoś większego zakupu. nie ukrywam, że rower będzie się rozwijał, więc wkrótce kupię pewnie jakieś ładne blaszaki.

tapeta jest z Leroy Merlin :P mnie tez się podoba ;]

tarcze hamulcowe są jednakowej średnicy; 160mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...