Skocz do zawartości

[Koła] ciekawe propozycje :)

Chomik XC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Ostatnim elementem jaki mi zostal do wymiany po starym sprzecie sa kola :) Za bardzo sie nie orientuje w tym temacie wiec prosze was o pomoc :P

Potrzebuje zestaw przod/tyl do 400zl max 450zl obrecze musza byc koniecznie koloru czarnego.

Glownie jezdze po asfaltach 80% teren 20%, wiec wydaje mi sie ze opony typu semislick beda OK.

Moja waga to 75-80kg.

Priorytetem dla mnie jest waga ale bez przesady, nie chce zeby mi sie kolka centrowaly po wiechaniu w pierwsza lepsza dziure na naszych ukochanych drogach ( w terenie tez lubie ostro pojezdzic)

Moje stare koleczka waza... prawie 5kg :eek: a wiec sa to potworne klocki :)

Zatem prosilbym o ciekawe propozycje w tym przedziale cenowym.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich maniakow :D

Ja właśnie kupiłam sobie tylnie koło i mam nadzieje że będzie dobre (wygląda w każdym razie ładnie ;) )

Obręcz: Mach1 XC 2.10 czarna ( nie wiem czy jest dobra, ale goraco polecał ją sprzedawca, więc sie na nią zdecydowałam choć początkowo myślalam o Mavic'u jakims)

Piasta : STX RC

Szprychy: czarne Richman

Koszt razem z robocizną ok 210zł

A dlaczego LX'y ? Nie mówie ze są złe bo nie jeździłem, ale novatec tanszy lzejszy no i mocny. Łozyska maszynowe to koszt ok 10zł komplet. Jak zajeździsz bieznie w tym LX'sie to juz nic z tym nie zrobisz.

32 szprychy do XC w zupełności wystarczy chyba ze wazysz ponad 80kg. Wtedy polecam 36 szprych plecione na 4 krzyze (przy 32 szprychach nie da sie zaplesc na 4 krzyze). Aha...komplet łozysk do tych novateców kosztuje ok 20 zł. Znajomy ma te piasty od 2003 roku i dopiero teraz wymienił łozyska. Dodam ze jeździ bardzo duzo (ok 10tys km rocznie) w kazdych warunkach.

Piasty mogą być Deore (ja śmigam i jest bez problemu) albo coś z zupełnie innej kategorii, czyli... szosówki, np Shimano Sora - lekkie sukinkoty, a wbrew pozorom wytrzymałe! Obręcz na tył DH19 to idealny wybór - na przód też coś Alexrimsa, może być tańsze. Szprychy weź srebrne - tańsze i nie widać na nich, jak się podrapią albo ubrudzą - ale koniecznie jakieś nierdzewki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...