Skocz do zawartości

[Koła] 28" do szosy 600-700 zł

wilczewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Zbliża się sezon i szukam nowych kół do mojego roweru. Koła szosowe, 28 cali, w miarę sztywne i wytrzymałe, gdyż moja waga to na tą chwile 95 kg. Cena za komplet to max 700 zł.

Sam nie wiem czy składać koła czy kupić coś już gotowego. Na alledrogo znalazłem kilka pozycji które mnie interesują, jednak prosiłbym o opinię gdyż nie znam się na tym do końca. Co polecacie od siebie?

http://allegro.pl/nowe-kola-mavic-aksium-srebrne-szosa-bc-pl-i3937293204.html

http://allegro.pl/kola-szosowe-mavic-aksium-bikestacja-i3996758038.html

http://allegro.pl/kola-szosowe-whrs10-shimano-i3949711527.html

• Mod Team
Napisano

Bierz Aksium. W tej cenie będzie trudno znaleźć coś tańszego i mocniejszego. Ewentualnie Fulcrum Racing 7 (tutaj w promocji z darmową wysyłką) lub składanie (nie orientuje się dokładnie jakie są obecnie ceny, ale pewnie będziesz musiał wydać trochę więcej za komplet przyzwoitych kół, niż założony przez Ciebie budżet).

Napisano

Jakbyś chciał to mam do sprzedania nowe WH-RS10 czarne za 420zł

W Aksiumach kumplowi popękała obręcz przy nyplach po roku.

Napisano

Bierz Aksium. W tej cenie będzie trudno znaleźć coś tańszego i mocniejszego. Ewentualnie Fulcrum Racing 7 (tutaj w promocji z darmową wysyłką) lub składanie (nie orientuje się dokładnie jakie są obecnie ceny, ale pewnie będziesz musiał wydać trochę więcej za komplet przyzwoitych kół, niż założony przez Ciebie budżet).

Dzięki za opinie. A czy brać pod uwagę Shimano? Szukam sztywnej obręczy, bo naprawdę mam problem z centrowaniem się kół na obecnych obręczach Alexrims, które rzekomo miały być sztywne. Słyszałem że Mavic są bardzo sztywny i wytrzymałe.

Czekam na więcej opinii.

Napisano

W Aksiumach są rewelacyjne co do jakości piasty, pracuję w serwisie i nigdy nie musiałem robić czegokolwiek z nimi w jakimkolwiek zestawie kół. Minusem - jak wielu kół gotowych - są specjalne szprychy, których nie da się podmienić standardowymi dostępnymi w sklepach. Ogólnie jednak bardzo te kółka polecam.

Napisano

Mavica sprzedaje Harfa z Wrocławia więc akcesoria do tych kół są z pewnością dostępne na zamówienie.

Kupując wspomniane Shimano RS10 też jesteś skazany na specjalne szprychy.

Napisano

Po przeczytaniu tego nabrałem jeszcze większe wątpliwości. Raz że ocena Mavic niższa niż Shimano. Z tego co opisują w tych artykułach, koła te nie zdadzą pewnie egzaminu gdyż ważę dość dużo bo 95 kg przy wzroście 186cm. Nie za mało szprych ? :(

• Mod Team
Napisano

Nie przejmowałbym się aż tak bardzo. Aksium w wersji WTS mają limit jeźdzca do 100kg, z podstawową wersją jest pewnie podobnie. Po prostu uważaj na krawężnikach i dziurach, a nie będziesz musiał ich tak często centrować.

Co do bezpośrednich porównań, to widziałem gdzieś test, gdzie oceny były odwrócone, tzn. minimalne zwycięstwo Mavic'a na Shimano.

Napisano

Krawężników unikam jak tylko mogę i staram się jeździć po drodze, jednak nasze Rzeszowskie nawierzchnię jeszcze nie są wszędzie doskonałe :)

Boje się tej małej ilości szprych bo już wiele opinii słyszałem, że ciągle trzeba centrować i wg.

Czy macie jeszcze jakieś inne modele które można polecić? Kiepsko się na tym znam i tylko kupuje z polecenia.

Znalazłem jeszcze coś takiego:

http://allegro.pl/nowe-fulcrum-racing-4-5-jak-fulcrum-5-i3982892276.html

http://allegro.pl/nowe-kola-vision-team-25-i3973774767.html

• Mod Team
Napisano

Ewentualnie Fulcrum Racing 7 (tutaj w promocji z darmową wysyłką)

Nie polecam Fulcrum'ów. Koła są fajnę ale tylko tak dugo jak nic się z nimi nie dzieje.

Ich podstawowa wada to mała ilość szprych. Znaczy że jak walnie jedna koła zupełnie nie nadają się do jazdy...

Tak sie składa że miałem 7-ki w Taczce, przejeździły ze mną dość intensywny sezon komunikacyjny.

Miałem to nieszczęście że po przebiegu około 7tys kilo zerwałem jedna szprychę. Przejechałem przez patysia który wkrecił się w tylne koło i urwał szprychę tuż przy nyplu. Koło zostało podratowane wymiana szprychy przez naprawde dobrego kołodzieja, niestety potem wymieniałem inne podoginane sprzychy jeszcze 3 czy 4 razy.

Po około 8 tysiącach padła sprężynka trzymająca zapadki, a jak odesłałem całe koło do sklepu okazało sie że trzeba również wymianić łożyska...

Ja ważę zaledwie 65-67kg, wniosek nasówa sie sam...

Nigdy już się nie zdecyduje na koła o niskiej liczbie szprych. Przynajmniej 28 a najlepiej 32.

Gotowce tez raczej omijam, gdyż nie mam specjalnie dobrych doświadczeń i oddaje koła do budowy zawsze temu samemu kolesiowi nieprzerwanie od 6 czy 7 lat.

Owszem, wychodzi to zazwyczaj drożej, ale jeśli jest to naprawdę fachura uważam że za spokojną czaszkę wartop wykartkować więcej...

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Skoro kolega ma aż takie obawy, to może zbudować coś na obreczy CXP22. Jest nawet wersja 36 szprychowa. Pytanie tylko ile kolega będzie skłonny/zdolny wykartkować na te nowe kółka.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Mój nieprzemijający, ulubiony zestaw to Open Pro i piasty w/g uznania. Na dłuuuuuuugie przebiegi 105/Ulterga, dla lubiących nicnierobić Hope Pro3 i gitarra...

Budowanie u kogoś zawsze wyjdzie drożej niż gotowiec, co już nadmieniłem. Kwestia wyborów osobistych i priorytetów...

36H to juz chyba lekka przeginka... To w koncu 95 kilo a nie 130... I na dodatek szosa a nie przełaje...

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

36H to juz chyba lekka przeginka... To w koncu 95 kilo a nie 130... I na dodatek szosa a nie przełaje...

Uwierz mi Ivan na słowo, podrzeszowskie asfalty, to prawie jak przełaje. :P

Choć już sie w tej kwestii sporo poprawiło ostatnimi czasy.

Open Pro i piasty w/g uznania. Na dłuuuuuuugie przebiegi 105/Ulterga, dla lubiących nicnierobić Hope Pro3

To jeszcze napisz koledze ile Cię taki komplet wynosi (Open Pro + Hope Pro3 + robocizna kołodzieja), żeby kolega miał świadomość jaki wydatek mniej-więcej go czeka...
Napisano

Za jedną Open Pro musiałbym wydać ponad 200 zł + piasty i składanie wyjdzie mnie z 800 zł.

A co myślicie o obręczach Open Sport? Jak się sprawują piasty SRAM?

Napisano

Za 400 zł możesz kupić jeszcze shimano 501 na 30mm stożku. Bardzo fajne koła jak na swoją cenę. I mają zwykłe szprychy. Ńie wiem tylko, jakie maja max obciążenie.

Napisano

Zastanawiam się nad obręczami Mavic Open Sport. Co myślicie o nich? Jakie piasty do tego polecacie polecacie?

Jeśli by się sprawdziły to pewnie zamknąłbym się w kwocie 700 zł za te koła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...