Kuba01 Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Witam. Proszę o poradę w wyborze pierwszych pedałów i butów SPD. Do wydania mam max 320 zł. Na razie obserwuje: SHIMANO SHM064 SPD MTB + PD-M520. Jeżdżę głownie na asfalcie i zalezy mi na poprawieniu osiagów. Czy to dobry wybór? Z góry dzięki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Jeździsz na asfalcie głównie, więc szukaj butów szosowych a nie MTB. Jak chcesz szitmanowskie to szukaj modeli SH-R a bloki 520-ki powinny wystarczyć na początek. Później możesz zainwestować większą kasę w lepszy sprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba01 Napisano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Czemu napisałeś "szitmanowskie"? Te SHIMANO SH-R078 będą dobre? Jak z rozmiarem? Brać takie same jak sportowe buty? Gdzieś czytałem, że Shimano mają zaniżoną numeracje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Proponuje przejechać się do sklepu i przymierzyć. Ja cywilne buty noszę 40/41. SPD Shimano mam 43. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba01 Napisano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Nie ma takiej możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamm Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Witam, Co do przymiarki to potwierdzam w 100%. Nosze rozmiar 45. Przymierzalem buty shimano o rozmiarze 46 i byly za male, ale znow 47 za duze. Finalnie kupilem buty specialized w rozmiarze 45. Generalnie wynika z tego ze w przypadku shimano rozmiar trzeba rozwazac tak o 1,5 - 2 numery wiekszy niz zwykle. Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba01 Napisano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Witam. CO sądzicie o tym zestawie: Shimano Sh R078 + SPD-SL Shimano PD-R540 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Czemu napisałeś "szitmanowskie"? Te SHIMANO SH-R078 będą dobre? Jak z rozmiarem? Brać takie same jak sportowe buty? Gdzieś czytałem, że Shimano mają zaniżoną numeracje. Takie małe zdrobnienie Buty Shimano-Szitmano przynajmniej jeśli chodzi o MTB wypadają o nr większe, wiec moim zdaniem bez przymiarki się nie obędzie niestety. Nie wiem jak to jest jeśli chodzi o szosowe ale podejrzewam, ze podobnie. Jeszcze jedna sprawa. Nie pytaj czy buty bedą dobre, tylko weź te które bedą dobre dla Ciebie, maja być wygodne i masz się w nich dobrze czuć. Czyli jedn słowem bez przymiarki się nie obejdzie albo licz się ze zwrotami i wymiana;) Wysłane z iPhone przez Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba01 Napisano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Jak napisałem wcześniej - przymierzenie w sklepie jest nie możliwe ze względu na moją lokalizację (brak sklepów) także o to nie pytam. Chciałem wiedzieć coś na temat powyższych modeli pedałów i butów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Przy zakupie internetowym możesz odesłać nabyty produkt i wymienić go na inny - wiąże się to jednak z dodatkowymi kosztami (przesyłki) i ryzykiem braku zamiennika jeśli nie będzie go w ofercie. Jeśli nie kupowałeś do tej pory takich butów to wg mnie jednak sensowniejsze byłoby odbycie wycieczki do najbliższego sklepu i dokonanie przymiarki. Mierzyłem bardzo wiele butów rowerowych i można się zdziwić jak różnie może być z dopasowaniem do stopy. Producenci mają swoją filozofię projektowania - jedni robią buty węższe inni szersze, jedni głębsze drudzy płytsze, więc możesz nie trafić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GRZECHJ Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Jak napisałem wcześniej - przymierzenie w sklepie jest nie możliwe ze względu na moją lokalizację (brak sklepów) także o to nie pytam. Chciałem wiedzieć coś na temat powyższych modeli pedałów i butów. Nie ma czegoś takiego, jak niemożliwe. 25 km od Ciebie (w Szczecinku, zakładając, że mieszkasz w Barwicach jak podałeś) jest sklep powiązany ze stroną dobresklepyrowerowe.pl (pewnie nie jest to jakiś gigantyczny sklep jak w większych miastach, ale na pewno jakieś buty mają): http://www.dobresklepyrowerowe.pl/sklepy/szczecinek/biernikowicz/ Wystarczy poszukać, a nie od razu stwierdzać, że nie ma. Przejedź się tam, a najlepiej wcześniej zadzwoń, żeby się dowiedzieć jakie mają buty i sobie poprzymierzasz do woli. Przy okazji pogadasz z pracownikami i też Ci coś doradzą. Zakładam, że zrobienie 25 km na rowerze lub przejechanie jakimś busem czy PKSem nie robią problemu, co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pdywi Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Mała rada z mojej strony, nie sugeruj się numerem buta, a długością wkładki. Sprawdź w butach ową długość i taką samą kup(zazwyczaj jest to napisane na języku). Ale jak już wcześniej było pisane: najbezpieczniej jest przymierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.