Skocz do zawartości

[buty i pedały spd] wybór do 320 zł

Kuba01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę o poradę w wyborze pierwszych pedałów i butów SPD. Do wydania mam max 320 zł. Na razie obserwuje: SHIMANO SHM064 SPD MTB + PD-M520. Jeżdżę głownie na asfalcie i zalezy mi na poprawieniu osiagów.  Czy to dobry wybór? Z góry dzięki za odp. 

Witam,

Co do przymiarki to potwierdzam w 100%. Nosze rozmiar 45. Przymierzalem buty shimano o rozmiarze 46 i byly za male, ale znow 47 za duze. Finalnie kupilem buty specialized w rozmiarze 45. Generalnie wynika z tego ze w przypadku shimano rozmiar trzeba rozwazac tak o 1,5 - 2 numery wiekszy niz zwykle.

Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 4

Czemu napisałeś "szitmanowskie"? Te SHIMANO SH-R078 będą dobre? Jak z rozmiarem? Brać takie same jak sportowe buty? Gdzieś czytałem, że Shimano mają zaniżoną numeracje.

Takie małe zdrobnienie ;)

Buty Shimano-Szitmano przynajmniej jeśli chodzi o MTB wypadają o nr większe, wiec moim zdaniem bez przymiarki się nie obędzie niestety.

Nie wiem jak to jest jeśli chodzi o szosowe ale podejrzewam, ze podobnie.

Jeszcze jedna sprawa. Nie pytaj czy buty bedą dobre, tylko weź te które bedą dobre dla Ciebie, maja być wygodne i masz się w nich dobrze czuć. Czyli jedn słowem bez przymiarki się nie obejdzie ;) albo licz się ze zwrotami i wymiana;)

Wysłane z iPhone przez Tapatalk

Przy zakupie internetowym możesz odesłać nabyty produkt i wymienić go na inny - wiąże się to jednak z dodatkowymi kosztami (przesyłki) i ryzykiem braku zamiennika jeśli nie będzie go w ofercie. Jeśli nie kupowałeś do tej pory takich butów to wg mnie jednak sensowniejsze byłoby odbycie wycieczki do najbliższego sklepu i dokonanie przymiarki. 

Mierzyłem bardzo wiele butów rowerowych i można się zdziwić jak różnie może być z dopasowaniem do stopy.

Producenci mają swoją filozofię projektowania - jedni robią buty węższe inni szersze, jedni głębsze drudzy płytsze, więc możesz nie trafić. 

Jak napisałem wcześniej - przymierzenie w sklepie jest nie możliwe ze względu na moją lokalizację (brak sklepów) także o to nie pytam. Chciałem wiedzieć coś na temat powyższych modeli pedałów i butów. 

Nie ma czegoś takiego, jak niemożliwe.

25 km od Ciebie (w Szczecinku, zakładając, że mieszkasz w Barwicach jak podałeś) jest sklep powiązany ze stroną dobresklepyrowerowe.pl (pewnie nie jest to jakiś gigantyczny sklep jak w większych miastach, ale na pewno jakieś buty mają):

http://www.dobresklepyrowerowe.pl/sklepy/szczecinek/biernikowicz/

Wystarczy poszukać, a nie od razu stwierdzać, że nie ma.

Przejedź się tam, a najlepiej wcześniej zadzwoń, żeby się dowiedzieć jakie mają buty i sobie poprzymierzasz do woli.

Przy okazji pogadasz z pracownikami i też Ci coś doradzą.

Zakładam, że zrobienie 25 km na rowerze lub przejechanie jakimś busem czy PKSem nie robią problemu, co?

Mała rada z mojej strony, nie sugeruj się numerem buta, a długością wkładki. Sprawdź w butach ową długość i taką samą kup(zazwyczaj jest to napisane na języku). Ale jak już wcześniej było pisane: najbezpieczniej jest przymierzyć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...