Skocz do zawartości

[rower] Giant TCR SLR rozmiar L przy nodze 84cm

fakinek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w zeszłym roku kupiłem sobie starą używaną szosę w rozmiarze trochę za dużym (58,5cm rury podsodłowej przy standardowej ramie i 84cm długości nogi), ale jazda na szosie mi się całkiem spodobała i w sumie przyzwyczaiłem się do trochę wyciągniętej pozycji ze względu na rozmiar (chociaż porównania nie mam, bo na innej szosie nigdy nie jeździłem).

Teraz myślę nadszedł czas na zakup właściwej, nowej szosy pojawiła się okazja zakupu nowej szosy ja ta:

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/tcr.slr/17750/73860/

za prawie połowę wartości, tylko że rozmiar rozmiar ramy to L (długość rury podsiodłowej to 55cm, ale przy ramie slopingowej).

No i teraz się zastanawiam czy się zdecydować, ewentualnie zmienić mostek na krótszy. Z drugiej strony skoro się przyzwyczaiłem się do trochę za dużej ramy w aktualnym rowerku, to może nie będzie tak źle.

Rower ma służyć przede wszystkim do treningów, a czasami może udziału w jakichś amatorskich zawodach.

Dzięki za wszelkie sugestie.

• Mod Team

Mam nogę 86cm, dla mnie L-ka była zdecydowanie za duża, skracanie pozycji mostkiem i pozycją siodła zrobiło z roweru taczkę, zrobił się nerwowy i niestabilny, skończyło się sprzedaniem bardzo ładnej ramy. Usiadłem na M i M/L było o wiele lepiej ale geometria Gianta jakoś mi nie pasuje, wciąż nie odpowiadało mi w jaki sposób ten rower skręca, skończyło się wyborem zupełnie innego sprzętu.

Zdecydowanie odradzam Ci rozmiar L, w przypadku ramy slopingowanej nie możesz patrzeć na długość rury podsiodłowej tylko długość górnej rury poziomej.

• 2 tygodnie później...

dzięki bardzo za odpowiedź. Faktycznie rozmiar L jak się na nim przejechałem to troszkęza duży, szczególnie porównując do ML.

A tak przy okazji zastanawiam się jeszcze między TCR SLR ten co w pierwszym poście, a Defy:

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/defy.1/17675/73831/

Możecie doradzić czy warto się nim zainteresować?

Podobno Defy jest rowerem bardziej rekreacyjnym, ale jakoś jak dla mnie to największa jest różnica w kolorze :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...