Skocz do zawartości

[hamulce] które z nich wybrać ?

riposta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Chciałem się zapytać które z tych hamulców m395 lub 445/446 ewentualnie m615 będą najlepsze.Waże 50kg i jeźdźę agresywnie w terenie (lasy pola),mam zamiar startować w maratonach,nie będę jeździł w zimie.

Wiadomo, że najlepsze będą M615, ale przy Twojej wadze to i 446 powinny bez problemu wystarczyć. Będąc na Twoim miejscu, wziąłbym komplet M446, z klamkami 505, a za zaoszczędzone pieniądze wymienił klocki na metaliki.

No chyba, że masz 615 w dobrej cenie.

Ja mam M615 i są super, właśnie wróciłem z terenu - nawet po ostrym hamowaniu przez dłuższy czas wciąż mają duży zapas mocy mimo to że tarcze są gorące.

Ja za komplet zapłaciłem 400zł - nowe na przód i tył. Używam z tarczą180mm

Pozdrawiam!

Dobra, bez przesady że m445 są tak słabe że z nimi mamy się martwić o bezpieczeństwo jak mówi MokryXD. Wg mnie możesz brać m445, do XC się dobrze nadają, ludzie jeżdzą na nich, ścigają się i sobie chwalą.

Też tak myślałem podczas składania roweru. Ale podczas zjazdów ponad 5km i 596 potrafią zacząć tracić efektywność. Różnica cenowa między M596/615,a M445/446 nie jest aż taka duża, a różnica w skuteczności hamowania już tak. Modele M596/615 mają większe klocki niż M445/446, do tego dochodzi mechaniz Servo-Wave, które także ma zwiększyć moc.

Z mojego punktu widzenia wybór jest oczywisty.

I bez hamulców też się da zrobić OTB. :D Nie o to tutaj chodzi. Po prostu autor ma kasę i wybór, więc polecają to co jest lepsze. Jednak nikt nie mówi, że BR-M445 jest złe. Są dobre, bo tanie. Siłę może mają mniejszą, ale zawsze można to potem rekompensować lepszymi klockami, albo tarczą, lub jednym i drugim. Drugą sprawą jest czy jest sens kupowania czegoś droższego jak coś tańszego też zadowoli.

Tak w ogóle czy BR-M615 to nie jest po prostu młodszy brat BR-M596? Gdzieś czytałem o tym, ale nie pamiętam czy chodziło właśnie o ten model 615 czy inny.  :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...