Sputnik Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Witam! Chciałbym zaprosić Was do przeczytania wielu ciekawych relacji z wypraw rowerowych w Polskie Góry. Znajdziecie tu relacje m.in z: -Małego Szlaku Beskidzkiego -Szlaku Orlich Gniazd -Głównego Szlaku Beskidzkiego -Głównego Szlaku Podkarpackiego -Szlaku Granicznego Na uwagę zasługuje ten ostatni - przejechaliśmy bo wiem całą południową górską granicę Polski w 16 dni. Zapraszam także do rzucenia okiem na dział "porady". Jest to swego rodzaju "tutorial" dla początkujących. W umieszczonych już artykułach radzimy, jak się spakować i jaki typ bagażu wybrać. Niedługo powstaną nowe artykuły (planujemy co jakiś czas, regularnie dodawać nowe) o dużo ciekawszej tematyce. Jak rozpalić ognisko, gdy padał deszcz? Jak przewidzieć pogodę na kilka dni wprzód? Odpowiedź na te pytania na pewno pojawi się na stronie! Zachęcam do regularnego sprawdzania Oczywiście jest też elegancka galeria i filmy z wypraw. Stronka przeszła lekki lifting i nie wygląda już tak źle, jak kiedyś Oto link: http://gsbc.cba.pl/ Bardzo bym też prosił o jakieś wskazówki - o czym chcielibyście artykuły? Co zmienić na stronie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sputnik Napisano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Niestety nie mogę edytować mojego poprzedniego postu, a chciałem dodać, że pojawiły się już dwa nowe artykuły:-pierwszy odpowie nam na pytanie "w co należy się spakować na wyprawę?", czyli sakwy, plecak czy jeszcze coś innego? -drugi zaś stanowi opis wszystkich grup górskich w Polsce, krótkiej charakterystyce każdej z nich pod kątem istotnym dla turysty górskiego (tzn. jak gęsta jest sieć szlaków, czy są dobrze oznaczone, jak stoi sprawa ze schroniskami i ruchem turystycznym w okolicy)Już niedługo ukaże się kolejny, który pomoże zaprojektować własną trasę na wyprawę. Pokażemy, na co warto, a na co trzeba zwrócić uwagę w przypadku projektowania trasy. Zapraszam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angie Napisano 2 Marca 2014 Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 imho przydałby się mapki do każdej trasy, albo chociaż opisy miejscowości jakie mijaliście w kolejności. chyba że są a ja tego nie widzę w treści co prawda padają nazwy miejscowości ale czasami poglądowa mapka jest dużo czytelnieszja do szybkiej oceny czy dana trasa jest tym czego ktoś szuka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sputnik Napisano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Ok, postaram się dostarczyć takie mapki, ale trochę czasu to zajmie, bo bądź co bądź jest z tym trochę roboty Dziękuję za uwagę w każdym razie! W poradach dodałem nowy artykuł, pomoże początkującym zaplanować własną trasę. Następne będą już dużo bardziej pomocne. Zachęcam do zaglądania tam od czasu do czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalinah Napisano 4 Marca 2014 Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 postaram się dostarczyć takie mapki, ale trochę czasu to zajmie A z jakiejs mapy online i wyszukiwarki tras - po zaznaczeniu punktow "przez" - nie da sie osiagnac czegos w przyblizeniu? Zalozmy, ze zaznaczy sie opcje "pieszo", to zamiast drog gminnych i powiatowych moze uwzgledni sciezki i szlaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sputnik Napisano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Na pewno się da, ale szczerze przyznam, iż jeszcze z czegoś takiego nie miałem okazji korzystać. Zawsze przy planowaniu trasy siedzę nad mapami papierowymi. Takie rozwiązanie ma pewien niezaprzeczalny urok! Postaram się znaleźć jakąś aplikację! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalinah Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 No tak, przy planowaniu tez nie bralabym innej Zalezy, gdzie i ktoredy faktycznie jechaliscie. Mozliwe, ze i tak wyjdzie to jakos w przyblizeniu wobec tego, co w rzeczywistosci. Ale na pierwszy rzut oka dla odwiedzajacych stronke - wydaje mi sie lepsze niz tylko suchy opis. No, w ostatecznosci z podpisem - wersja_beta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sputnik Napisano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Dodam, obiecuję Tymczasem jest już nowy artykuł o tym, jak czytać mapę. Starzy wyjadacze niczego nowego się z niego nie dowiedzą, ale jeśli ktoś zaczyna dopiero przygodę z wyprawami, to zachęcam do zapoznania się z nim! W następnym artykule umieszczę informację co zrobić, gdy zgubiliśmy się w dziczy i jak szybko się odnaleźć i zindetyfikować swoją pozycję na mapie. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoomek Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Odnośnie mapek do już przebytych lub planowanych tras to polecam skorzystać z Geocontext (http://www.geocontext.org). Można łatwo nanieść punkty trasy na mapę, a aplikacja automatycznie oblicza różnice wzniesień itp. Końcowy efekt bez problemu można zamieścić na stronie internetowej. Przykładowa trasa krótkiej wycieczki: http://www.geocontext.org/publ/2010/04/profiler/pl/?topo_ha=2013081587776383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sputnik Napisano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 O, spoko sprawa! Dzięki wielkie, na pewno wykorzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 27 Marca 2014 Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Sputnik fajna stronka , szykuję się do swojej pierwszej wyprawy kilkudniowej i na pewno skorzystam z kilku twoich rad... Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sputnik Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Bardzo się cieszę, że moje porady Ci pomogły! Nic tak nie cieszy, jak usłyszenie od kogoś, że to, co pisze, nie trafia w eter Pozwolę sobie zaspamować, jest już nowy artykuł, a w nim poradnik jak odnaleźć swoje miejsce stania na otwartej przestrzeni (z samą mapą, bez busoli). W następnym artykule będzie jeszcze ciekawiej, bo opisze systemy znajdywania swojej pozycji, gdy zabłądzimy w lesie. Pozdrawiam, mam nadzieję, że komuś się wspomniane porady przydadzą http://gsbc.cba.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=65:7-jak-si-znale-cz1&catid=16:porady&Itemid=53 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sputnik Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Hej! Chciałbym tylko zaznaczyć, iż ukazały się dwa nowe artykuły. Jeden pomoże Wam odnaleźć się, gdy zgubiliście się w lesie. Kilka praktycznych rad, wszystko wytłumaczone na chłopski rozum, Dużo zdjęć i rysunków. Znajdywanie stron świata za pomocą słońca, cienia i gwiazd. Dla weteranów rady okażą się trywialne, ale dla tych, co dopiero zaczynają przygodę z wyprawami lektura obowiązkowa! LINK Drugi zaś jest praktyczną radą, jak w prosty sposób odczytać godzinę z gwiazd. Umiejętność raczej niespecjalnie przydatna, ale lepiej wiedzieć więcej jak mniej. Czasem stanowi dodatkową rozrywkę podczas nocnego siedzenia przy ognisku LINK Niedługo ukażą się równie praktyczne artykuły - będzie o paleniu ogniska w deszczowy dzień, różnego rodzaju podpałkach znalezionych w lesie, jak dobrze i szybko rozbijać obóz itd. Mam nadzieję, że komuś takie porady się przydadzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.