Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Używane do 600zł ?

matis1906

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Chciałbym poradzić się i zasięgnąć opinii osób które miały już styczność z niżej wymienionymi przeze mnie kandydatami do mojej maszyny:)

Otóż obecnie w rowerze mam avidy elixir r carbon , są fajne , nie mam z nimi kłopotów ale ja+rower to trochę ponad 90 kg i przyznam że droga hamowania czasami jest zbyt długa , z doświadczenia wiem że da się lepiej jak w przypadku moich poprzednich hebli Hayesach stroker trail mimo i iż nie słyną z siły hamowania to na tarczach 180mm było duużo lepiej.

Teren w jakim się poruszam to w większości lasy i niewielkie wzniesienia/zjazdy jak np. Kazimierz dolny.

Kandydatami/ hamulcami o których myślałem są :

-Formula RX

-Shimano XT

-Shimano XTR ( na pograniczu budżetu )

I na tą chwilę to tyle , bo zupełnie nie mam opinii na temat innych marek np. magury.

Jeden napisze że są super , drugi że beznadziejna modulacja , zero siły itp.

Miło było by gdyby udzielił się ktoś kto ma styczność z większym gronem użytkowników i ma jako taką średnią ocen dla poszczególnych hebli.

Formula R1 to model który chętnie bym upolował gdzieś w sieci , bezawaryjność/obsługa/siła wszystko w większości to pozytywne opinie. Problem w tym że na obecną chwilę bardzo ciężko trafić model w przedziale cenowym do 600zł.

Czy są jeszcze modele które moglibyście mi polecić ?

Pozdrawiam

Napisano

Nie polecę ani obecnych ani poprzednich xtr'ów - brakuje im mocy jak na tak wysoki model hamulca.

Nie polecę poprzedniego modelu xt - gumowata klamka, podatność na niższe temperatury.

R1 - co do awaryjności to były wzorcowe (4 lata używania), klocki blisko tarczy, szczególnie jak było mokro, głośne w takich warunkach.

Napisano

Tobo napisałeś czego nie polecasz. Napisz też co polecasz założycielowi tematu pewnie to pomoże. Ja ze swojej strony mogę polecić slx dobry stosunek ceny do jakości. A jakie klocki masz obecnie i jaki rozmiar tarcz? Może wystarczy wymiana któregoś z tych elementów.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Pewnie zmiana średnicy tarcz mogła by w pewnym stopniu zmniejszyć drogę hamowania , ciężko to wyjaśnić ale... muszę mieć inne. Generalnie kupowanie co sezon nowych części sprawia mi znacznie większą przyjemność jazdy na rowerze , muszę mieć coś nowego coś innego ;) Inaczej rower wydaje mi się wolniejszy , cały czas muszę coś zmieniać. Zapewne znajdzie się tu na forum kilku z podobną obsesją . Ma być coś innego i kropka.

Wogóle nie jestem przekonany do XT/XTR, generalnie pisząc że miło było by dostać odpowiedź od doświadczonego gościa miałem m.in. na myśli właśnie tobo.

Te starsze modele faktycznie miały podobno niewystarczającą moc, ale skoro piszesz że i obecnie nadal mają braki to wykluczam z kandydatury.

Ciekawe właśnie co z tymi heblami formula RX , ma ktoś . używa ??

Pozdrawiam

Napisano

moja formula rx po roku miala straszne luzy i byla gumowa nawet po odpowietrzeniu.

Hope tech x2 evo po roku dalej jak nowe zadnych luzow. Przy klockach spiekanych potezna sila hamowania. Niestety cena wysoka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...