matis1906 Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Witajcie. Chciałbym poradzić się i zasięgnąć opinii osób które miały już styczność z niżej wymienionymi przeze mnie kandydatami do mojej maszyny:) Otóż obecnie w rowerze mam avidy elixir r carbon , są fajne , nie mam z nimi kłopotów ale ja+rower to trochę ponad 90 kg i przyznam że droga hamowania czasami jest zbyt długa , z doświadczenia wiem że da się lepiej jak w przypadku moich poprzednich hebli Hayesach stroker trail mimo i iż nie słyną z siły hamowania to na tarczach 180mm było duużo lepiej. Teren w jakim się poruszam to w większości lasy i niewielkie wzniesienia/zjazdy jak np. Kazimierz dolny. Kandydatami/ hamulcami o których myślałem są : -Formula RX -Shimano XT -Shimano XTR ( na pograniczu budżetu ) I na tą chwilę to tyle , bo zupełnie nie mam opinii na temat innych marek np. magury. Jeden napisze że są super , drugi że beznadziejna modulacja , zero siły itp. Miło było by gdyby udzielił się ktoś kto ma styczność z większym gronem użytkowników i ma jako taką średnią ocen dla poszczególnych hebli. Formula R1 to model który chętnie bym upolował gdzieś w sieci , bezawaryjność/obsługa/siła wszystko w większości to pozytywne opinie. Problem w tym że na obecną chwilę bardzo ciężko trafić model w przedziale cenowym do 600zł. Czy są jeszcze modele które moglibyście mi polecić ? Pozdrawiam
tobo Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Nie polecę ani obecnych ani poprzednich xtr'ów - brakuje im mocy jak na tak wysoki model hamulca. Nie polecę poprzedniego modelu xt - gumowata klamka, podatność na niższe temperatury. R1 - co do awaryjności to były wzorcowe (4 lata używania), klocki blisko tarczy, szczególnie jak było mokro, głośne w takich warunkach.
Sonix Napisano 23 Lutego 2014 Napisano 23 Lutego 2014 Tobo napisałeś czego nie polecasz. Napisz też co polecasz założycielowi tematu pewnie to pomoże. Ja ze swojej strony mogę polecić slx dobry stosunek ceny do jakości. A jakie klocki masz obecnie i jaki rozmiar tarcz? Może wystarczy wymiana któregoś z tych elementów. Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka
matis1906 Napisano 23 Lutego 2014 Autor Napisano 23 Lutego 2014 Pewnie zmiana średnicy tarcz mogła by w pewnym stopniu zmniejszyć drogę hamowania , ciężko to wyjaśnić ale... muszę mieć inne. Generalnie kupowanie co sezon nowych części sprawia mi znacznie większą przyjemność jazdy na rowerze , muszę mieć coś nowego coś innego Inaczej rower wydaje mi się wolniejszy , cały czas muszę coś zmieniać. Zapewne znajdzie się tu na forum kilku z podobną obsesją . Ma być coś innego i kropka. Wogóle nie jestem przekonany do XT/XTR, generalnie pisząc że miło było by dostać odpowiedź od doświadczonego gościa miałem m.in. na myśli właśnie tobo. Te starsze modele faktycznie miały podobno niewystarczającą moc, ale skoro piszesz że i obecnie nadal mają braki to wykluczam z kandydatury. Ciekawe właśnie co z tymi heblami formula RX , ma ktoś . używa ?? Pozdrawiam
Piksel Napisano 23 Lutego 2014 Napisano 23 Lutego 2014 RX - niezła moc, bardzo średnia modulacja i średnio wygodna klamka, awaryjne raczej nie są.
GhOsTwrc Napisano 28 Lutego 2014 Napisano 28 Lutego 2014 moja formula rx po roku miala straszne luzy i byla gumowa nawet po odpowietrzeniu. Hope tech x2 evo po roku dalej jak nowe zadnych luzow. Przy klockach spiekanych potezna sila hamowania. Niestety cena wysoka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.