Jakub85 Napisano 5 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Cześć. Ostatnio przypomniało mi się, że mój ojciec (rocznik 45) jako młody chłopak jeździł szosówką niejakim diamantem Nie wiem ile wtedy miał lat ale było to baaaardzo dawno temu. Sprawa wygląda tak, że ten rower ma do dzisiaj i jeśli się dobrze orientuje to sprzęt był nawet niedawno odnawiany. Myślicie, że jest sens bawić się z takim antykiem? Chętnie rozpocząłbym przygodę z szosówka tylko nie wiem czy staremu zawracać tym głowę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epafras Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 jak tylko masz ochote sie tym pobawic to czemu nie ostatnio coraz wiecej ludzie odnawia sobie stare szosy i nawet świetnie to wygląda ja sam mam starszy rowerek ale sprawuje mi sie idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lujak Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Hehe ja tesh mam Diamanta ,, wypasiony rower ,, warto na nim posmiegac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wariat Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Ja ostatnio z ojcem zacząłem renowacje starego Jaguara. Stara rama, widelec oraz kierownica a reszta nowa. Wkrótce kupuje części i zaczynam jazde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thrackan Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Heh. Właśnie zostałem posiadaczem francuskiej szosówki "St. Etienne" i zabieram się do jej renowacji. Dostałem ją za darmo w Paryżu od organizacji "Velorution" (www.velorution.org). Podobno w tej samej fabryce co ten rower były produkowane bomby lotnicze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deschek Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Szkoda, ze nie znam francuskiego, moze powiedz co to za akcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thrackan Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Mój francuski wystarczy tylko na kupno biletu w metrze/bagietki w piekarni ale w dialekcie angielsko-francusko-migowym udało mi się dowiedzieć, że ich odpowiednik Masy Krytycznej (właśnie "velorution") ma na Rue Servan w 11 dzielnicy siedzibę w której kilku zapaleńców odnawia/składa rowery i rozdaje za darmo lub za symboliczną opłatą w ramach promocji ruchu rowerowego w centrum Paryża. Opowiedziałem jednemu z mechaników o moim pragnieniu jazdy na szosówce, a ten zaproponował mi, że złoży coś specjalnie dla mnie w 2-3 dni. Niestety nie miałem tyle czasu, więc dostałem ramę, koła, korby, kierownicę, pedały i jeden hamulec z klamką. Niestety nie miał akurat pasującego drugiego hamulca i przerzutki Ale wracając do sedna... Rowery i części do nich mają z darowizn, złomowisk itp, ale przerabiają je na płynnie i lekko śmigające cudeńka... bardzo żałuję, że dowiedziałem się o nich zbyt późno, żeby złożyli mi piękną szosę. Z drugiej strony mam okazję do samodzielnego odnowienia Etienki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pchełas Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Piekna inicjatywa Sam pośmigałbym na szosówce, poluje na jakąś okazję na allegro [szukam właśnie jakiejś starszej kolarzówki] ale mam jeden podstawowy problem - jestem niski a szosówki na allegro są zazwyczaj wielkie [54-57]. Może macie jakieś namiary na tanie ramy szosowe lub całe szosóweczki dla 160 centymetrowych kurdupli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deschek Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Sam poluje na cos takiego dla mojej dziewczyny wiec raczej nie pomoge :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian81 Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Cześć. Ostatnio przypomniało mi się, że mój ojciec (rocznik 45) jako młody chłopak jeździł szosówką niejakim diamantem Nie wiem ile wtedy miał lat ale było to baaaardzo dawno temu. Sprawa wygląda tak, że ten rower ma do dzisiaj i jeśli się dobrze orientuje to sprzęt był nawet niedawno odnawiany. Myślicie, że jest sens bawić się z takim antykiem? Chętnie rozpocząłbym przygodę z szosówka tylko nie wiem czy staremu zawracać tym głowę. Pozdrawiam Witam jak jeszcze masz tan rowerek lub choćby ramę i przede wszystkim ,przekładnie to jak najbardziej według mnie Diamant to jeden z lepszych szosówek w tej przekładni są 54 zęby co w przypadku większości innych producentów rzadko się zdarza także się pruje równo jak tylko mówimy o szosówce pozdrawiam marian81 złodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michel18 Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Ja też posiadam rower diamant z oryginalnym osprzętem oponami itp. oraz żarówkami Masz rację pruje się nim ostro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19bebol20 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Witam! Nie znam się zabardzo na rowerach, ale mam Diamanta z czerwonymi oponami lecz ze starości już po prostu zgrębniały i nie umiem takich nigdzie kupić Proszę pomóżcie, gdzie mogę takie nabyć?? Dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Witam! Nie znam się zabardzo na rowerach, ale mam Diamanta z czerwonymi oponami lecz ze starości już po prostu zgrębniały i nie umiem takich nigdzie kupić Proszę pomóżcie, gdzie mogę takie nabyć?? Dzięki z góry a jaki rozmiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kotniedobry Napisano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Witam, Wie ktoś jaki rozmiar rozmiar gwintu ma wolnobieg w Diamacie. Koła 28 cali z pięciobiegową kasetą. Chce zakupić jednorzędowy wolnobieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.