Skocz do zawartości

[rower] Nasze szosówki

deschek

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o moim składaku (czarno widzę...)?

Składniki:

Rama: aluminium 7005

Widelec: Ritchey karbon

Mostek: 3T ARX Team

Kierownica: 3T Ergosum

Przerzutka tył: Shimano Ultegra 6700

Przerzutka przód: Shimano Dura Ace 7800

Klamkomanetki: Shimano Dura Ace 7801

Kaseta: Shimano Ultegra 10 speed

Hamulce: Fouriers CNC

Korby: Shimano Ultegra kompakt

Sztyca: Ritchey

Siodło: Selle Italia SLR TT

Koła: Easton EA70

Opony: Vittoria Rubino Pro

Pedały: Shimano M540

Waga: 7,9 kg

post-120910-1260316645,03_thumb.jpg

Co sądzicie o moim składaku (czarno widzę...)?

Pewnie - czarno jeżeli mówimy o kolorze roweru. Reszta się zapewne pokręci długo i dobrze. Może poza oponami. Jak się skończą, polecałbym którekolwiek Continentale - w zależności od tego, czy bariery cenowe będą grać rolę. Możesz powiedzieć co to za koszyki na bidony ?

Faktycznie opony nie są najlepsze, podczas jazdy czuć czasami, że nie najlepiej "kleją" się do asfaltu, choć wagowo są całkiem ok (220 gram). Tak czy siak chcę najpierw te zajeździć, następne będą Conti 4000. Bidony sa z firmy Point, są z karbonu, ważą po 24 gramy. Koszt jednego ok. 70 zet (kupione na wyprzedaży w Karstadtcie w Niemczech). Koła ważą razem 1650 gram. Nie są najlżejsze, ale za to diablo wytrzymałe.

• 7 miesięcy temu...

Moja pierwsza prawdziwa szosa (juz jej nie mam): Bottecchia na stalowej ramie Columbus AELLE - fajna wersja z bialym osprzetem. Jezdzilem na bialym siodle Flite, z tym co na fotkach poszla do ludzi.

Osprzet to mieszanka Suntour i Modolo

Felgi na szytki Ambrosio Olympic Champion

Kiera i mostek 3TTT

IMG_5593.JPG

IMG_5605.JPG

IMG_5600.JPG

IMG_5601.JPG

IMG_5602.JPG

IMG_5608.JPG

IMG_5610.JPG

IMG_5618.JPG

IMG_5627.JPG

P.S. mam jeszcze fotki moich 3 innych kolarek, ale bede wrzucal sukcesywnie, zeby rozruszac watek:)

Moja pierwsza kolazowka, zakupiona niedawno.

Bridgestone RS800, poszperalem w necie i rower pochodzi z okolo 1980/90. Na osprzecie Shimano 105 (Gold Arrow). Obecnie mam na niej zalozone oponki Schwalbe Lugano w kolorze czarwono-czarnym, ktorych nie ma na zdjeciu.

1150524194.jpg

Pozdrawiam : )

Witam

Moja pierwsza szosa kupiłem ją 2 tygodnie temu. Osprzęt shimano, hamulce weinmann. Niemiecki rowerek sprint bauer :). Trochę przy niej popracowałem i wygląda tak. Co o niej sądzicie?

1142040909.jpg

DSC03366.jpg

DSC03367.jpg

DSC03371.jpg

DSC03369.jpg

Więcej zdjęć w GALERII

wyglada super! mozesz brac sie za ulepszanie czesci - klamki, mostek i sztyca. ja bym tez odkrecil (jesli sie da) ta oslone przedniej zebatki - bedzie wygladalo bardziej pro:) jesli chcesz, zeby sia za toba ogladali, daj jeszcze takie naklejki:

http://cgi.ebay.at/COLNAGO-Aufkleber-Set-Rennrad-Bikes-Downhill-Carbon-/330454730773?cmd=ViewItem&pt=Fahrrad_Zubeh%C3%B6r&hash=item4cf0a30815

• 3 tygodnie później...

A co myślicie o starych kolarzówkach Peugeot? Dużo trzeba przy nich popracować? Nadają się na początek z szosą?

Nadają się. Solidne stalowe ramy. Ilość pracy kompletnie nie zależy od tego, czy to Peugeot. Jak rama, ani widelec nie są kopnięte, to zależy wyłącznie od stopnia zużycia części, które lubią się zużywać, oraz od tego, czy stać nas na wymiany sprzętu typu pedały zatrzaskowe zamiast nosków.

Chodzi mi szczególnie o starsze rowery dostępne na allegro.pl. Fakt, nie tylko stare Peugeoty.

http://allegro.pl/rower-szosowy-caly-na-dura-ace-shimano-i1201514805.html

http://allegro.pl/idealny-rower-szosowy-cilo-lindenau-i1200442918.html

Z tych dwóch zdecydowanie wybrałbym Cilo, bo zdecydowanie nowsza generacja osprzętu, a jak do tej pory 500zł różnicy. Ten droższy niby na Dura Ace, ale przerzutka z czasów jeszcze przedpantografowych, więc Cilo dużo lepiej. Różnicę w cenie można zagospodarować na zapoczątkowanie podnoszenia klasy.

O ile szybko zauważyłem, jest różnica w rozmiarach, więc zdecydowałbym się na Cilo pod warunkiem, że rozmiar mi pasi.

merckx przekozak jak dla mnie.

a co do przemalowanej niemieckiej szosy - ffuuuu.szkoda starego malowania.

zbyt wiele jest rowerów typu "zedre lakier i pomaluje rame sprejem w piwnicy"

wygląda jak ghost bike jakiś.

a naklejki colnago zrobią jeszcze większą wiochę, ci co się nie znają to i tak nic im to nie powie

natomiast nawet mało ogarnięty człowiek spojrzy i powie "prześwity w które można wsadzić słownik, geometria ukrainy, brak trefli na mufach i mocowanie tylnego hamulca z puszki po konserwie - jak to jest colnago to ja jestem armstrong"

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
natomiast nawet mało ogarnięty człowiek spojrzy i powie "prześwity w które można wsadzić słownik, geometria ukrainy, brak trefli na mufach i mocowanie tylnego hamulca z puszki po konserwie - jak to jest colnago to ja jestem armstrong"

nawet mało ogarnięty człowiek spojrzy i pomysli "prześwity w które można wsadzić słownik, geometria ukrainy, brak trefli na mufach i mocowanie tylnego hamulca z puszki po konserwie - widac ze chlopach lubi swoj rower, bo chcialo mu sie wkladac tyle pracy w cos takiego"

Moja druga Bottecchia:

Rama: Columbus Aelle

Osprzet: poza klamkami Full Shimano 600 (pierwsza wersja)

Siodlo: Selle Italia Nitrox (odradzam!!!!)

IMG_4370.JPG

IMG_4372.JPG

IMG_4371.JPG

IMG_4374.JPG

IMG_4377.JPG

IMG_4386.JPG

• 2 tygodnie później...

Tadam! Carrera Nitro :)

P1060153.jpg

Nie mialem wczesniej szosowki wiec zaprzyjazniony sklep rowerowy zlozyl mi ja pod moja sugestie :) Model chyba 2008 czy 2007..lezala ramka sobie w sklepie tyle czasu i czekala na mnie :)

Ogolnie sh 105, pedaly time'a, kolka mavic aksium race. Pewnie za torebke podsiodlowa mnie brac szosowa zgani :rolleyes: W srodku zestaw podstawowy czyli pompka, naboje, detka, klucze :) Ot zestaw pierwszej pomocy :)

Pare innych ujec :

P1060154.jpg

P1060159.jpg

P1060157.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...