Kalmarzec Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Witam Od posiadaczy w/w zegarów chciałbym się dowiedzieć czy warte są one swojej ceny, czy w znaczący sposób ułatwiają pracę oraz czy za ich pomocą można ustawić obręcz w osi symetrii piasty. Czy ktoś może próbował je zamocować do centrownicy Unior, wymysliłem jakiś sposób /trzeba troche przerobić centrownicę/ ale może są inne pateny. Pozdrowienia.
1415chris Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Sa przydatne i w znacznym stopniu ulatwiaja skladanie kola, aczkolwiek nie sa konieczne. Z podzialka 0.01mm mozna dokladniej skonczyc kolo, niz bez zegarow. Ulatwiaja mikro dociagniecia szprych, tak aby np zminimalizowac bicie do 0.05mm. Bez nich troche ciezko osiagnac taki wynik. Stosuje je jak juz kolo jest zrobione w 99%, finalne dotkniecie kluczem.
Kalmarzec Napisano 22 Lutego 2014 Autor Napisano 22 Lutego 2014 Witam Takie pytanie już raz zadałem, nie wiedziałem że już się zapisało. zazamieszanie przepraszam. Dzięki za odpowiedź. Czy można je jakoś ustawić aby centrując koło obręcz była w osi symetrii a nie przesunięta w bok. Pozdrowienia Czy ktoś już próbował je zamontować do uniora i ma jakiś wypróbowany na to sposób.
1415chris Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Nie za bardzo rozumiem, co masz na mysli piszac: Czy można je jakoś ustawić aby centrując koło obręcz była w osi symetrii a nie przesunięta w bok. Mozna je przesuwac gora-dol i prawo-lewo.
Kalmarzec Napisano 22 Lutego 2014 Autor Napisano 22 Lutego 2014 W osi symetrii piasty /roweru/ a nie tyko żeby obręcz była idealnie prosta ale np. przesunięta w jedną ze ston np. o 2mm. pozdrowienia
Kalmarzec Napisano 14 Kwietnia 2014 Autor Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam ponownie. Chodzi mi o to czy mozna w jakiś sposób ustalić punkty odniesienia /punkty "0"/ względem, których ustawiamy na zegarach "0" i względem których centrujemy koło, a które są bazą wyjściwą do wszystkich odchyleń wskazówek. Czy ktoś próbował zamocować do Uniora zegary Park Tool'a lub jakieś inne? Pozdrowienia.
1415chris Napisano 14 Kwietnia 2014 Napisano 14 Kwietnia 2014 Nie ma czegos takiego jak punkt odniesienia, w konteksice Twojego pytania. Zegary, jak pisalem powyzej, sa dobre w koncowej fazie skladania kola, jak juz masz zrobiona osiowosc, pionowe i boczne bicie i szprychy sa niemalze w 100% naciagniete do pozadanej wielkosci.
Kalmarzec Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Napisano 15 Kwietnia 2014 Dzięki za odpowiedź. Nie wiedziałem, czy można nimi ustalić właśnie osiowość tak jak to jest np. w centrownicy P&KLie /fimik na youtube/.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.