CarverPure160 Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Witam Zależności przy zapotrzebowaniu 2000kcal to 1600ml wody i 2000 mg potasu oraz 1200mg sodu na około 65-67kg osobnika, ale przy dodatkowych kaloriach to zależności są troche inne (również w przypadku białka jest nieliniowo - czyli im wieksze zapotrzebowanie kaloryczne tym procentowo potrzebujemy mniej białka (od 8% do 14%)). No właśnie jakie ? 100mg potasu na 59 sodu to jest ideał, ale jak mają się kalorie do wody i do potasu podczas wysiłku kolarskiego ?? Dziękuje bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 25 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 skad to wziales i co da ci odpowiedz na twoje pytanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CarverPure160 Napisano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Co skąd wziąłem? Doszedłem do wniosku że odpowiedz może być tylko poglądowa i tak w spoczynku bedzię 0,8ml na 1 kcal , czyli około 25ml na kilogram masy ciała. Przy pracy umiarkownej 1 ml na 1 kcal , a przy wysiłku ekstremalnym 1,2ml na 1 kcal. To jest poglądowo, tego się nie da zmierzyć dokładnie bo zapotrzebowanie zależy od temperatury w ktorej przebywamy oraz od tego jak grubo jesteśmy ubrani oraz od wielu innych. Ja podałe poglądowo przy temperaturze około 20 stopni C, czyli temperaturze pokojowej, chyba nawet optymalnej dla człowieka i procesów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.