Skocz do zawartości

[dieta] 100 kcal na 100 ml wody na 100mg potasu i 59 mg sodu ?

CarverPure160

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zależności przy zapotrzebowaniu 2000kcal to 1600ml wody i 2000 mg potasu oraz 1200mg sodu na około 65-67kg osobnika, ale przy dodatkowych kaloriach to zależności są troche inne (również w przypadku białka jest nieliniowo - czyli im wieksze zapotrzebowanie kaloryczne tym procentowo potrzebujemy mniej białka (od 8% do 14%)). No właśnie jakie ? 100mg potasu na 59 sodu to jest ideał, ale jak mają się kalorie do wody i do potasu podczas wysiłku kolarskiego ??

Dziękuje bardzo.

Co skąd wziąłem? Doszedłem do wniosku że odpowiedz może być tylko poglądowa i tak w spoczynku bedzię 0,8ml na 1 kcal , czyli około 25ml na kilogram masy ciała. Przy pracy umiarkownej 1 ml na 1 kcal , a przy wysiłku ekstremalnym 1,2ml na 1 kcal. To jest poglądowo, tego się nie da zmierzyć dokładnie bo zapotrzebowanie zależy od temperatury w ktorej przebywamy oraz od tego jak grubo jesteśmy ubrani oraz od wielu innych. Ja podałe poglądowo przy temperaturze około 20 stopni C, czyli temperaturze pokojowej, chyba nawet optymalnej dla człowieka i procesów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...