lauda86 Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Witam zacnych forumowiczów. Zanoszę się z zakupem pierwszej szosy. Wiem oczywiście że lepiej kupić używkę, wiem że lepszym wyborem będzie też canyon od KTM-a. a nad rowerami tych dwóch producentów właśnie się zastanawiam. Według canyona przy moim wzroście odpowiednim rozmiarze będzie 58(L), co mnie dosyć dziwi bo wzrostu mam ok 192cm, a długości nogi ok 88cm. Jakie były by wam potrzebne jeszcze parametry potrzebne abyście mogli mi doradzić z odpowiednim doborem wielkości w canyonie (model Roadlite AL)? Z KTM wchodzi w rachubę model strada 800, lub 1000. Też był bym wdzięczny za podanie mi rozmiaru jaki powinien być dla mnie odpowiedni. Z góry dziękuje wszystkim życzliwym forumowiczom i pozdrawiam Mikołaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 do roweru jest się najlepiej przymierzyć oczywiście jak jest taka mozliwość albo szukaj w sklepach stacjonarnych rowerów z podobna geometrią ramy. Sam się przymierzam do szosy ewentualnie przełaj, jeszcze się nie zdecydowałem ale według ekspertów Canyona na mój wzrost 180 cm i długość nogi 85 cm pasuje mi rozmiar 54 M tu masz link do bike fit calculator http://m.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp?INT_ID=IB12809 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Septix Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Mam 191cm wzrostu i zaryzykowałem zakup canyona z outletu w rozmiarze 58. Siodełko wysunąłem maksymalnie do dozwolonej kreski noga idealnie dopasowana. Nie mam porównania co do większego rozmiaru ale w 58 nie odczuwam dyskomfortu podczas jazdy. Po rocznym użytkowaniu stwierdzam brak minusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 24 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 @lauda86Kalkulator Canyona jest jakiś...dziwny. Pomierz się i wrzuć wyniki do kalkulatora, który podlinkował Ci kolega roszyld69 (masz tak instruktarzowe filmiki jak dokładnie zrobić).Wyniki w specyfikacji szosowej otrzymasz dla 3 różnych pozycji, ale to Ty musisz zdecydować która najbardziej Ci odpowiada.Pamiętaj też, że Roadlite ma krótszą górną rurę, przez co wymusza bardziej "zrelaksowaną" pozycję na rowerze. Można ją nieco skorygować posiłkując się dłuższym mostkiem. KTM Stada to już trochę inna geometria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Witam zacnych forumowiczów. Zanoszę się z zakupem pierwszej szosy. Wiem oczywiście że lepiej kupić używkę, wiem że lepszym wyborem będzie też canyon od KTM-a. a nad rowerami tych dwóch producentów właśnie się zastanawiam. Według canyona przy moim wzroście odpowiednim rozmiarze będzie 58(L), co mnie dosyć dziwi bo wzrostu mam ok 192cm, a długości nogi ok 88cm. Jakie były by wam potrzebne jeszcze parametry potrzebne abyście mogli mi doradzić z odpowiednim doborem wielkości w canyonie (model Roadlite AL)? Z KTM wchodzi w rachubę model strada 800, lub 1000. Też był bym wdzięczny za podanie mi rozmiaru jaki powinien być dla mnie odpowiedni. Z góry dziękuje wszystkim życzliwym forumowiczom i pozdrawiam Mikołaj. Generalnie jeśli kupujesz rower wysyłkowo powinieneś skontaktować się ze sprzedawcą i on ma obowiązek Ci doradzić. Standardem wśród firm wysyłkowych jest dobranie wielkości ramy, szerokości kierownicy oraz długości mostka pod rozmiary nabywcy z uwzględnieniem jego preferencji (pozycja sportowa lub bardziej komfortowa). Do dobrych zwyczajów należy także np możliwość zwrotu bądź wymiany mostka na inny jeśli najlepsza dla Ciebie pozycja wymaga drobnej korekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 554mm górnej rury dla 192cm wzrostu? Życzę powodzenia. Nie wiem czy nawet przy 60 będziesz się dobrze czuł. 60 to zupełne minimum. Można ewentualnie zmienić na dłuższy mostek, w tym rozmiarze jest 110mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.