entrphy Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Witam, w lipcu 2014 planujemy wyprawę zaczynającą się najprawdopodobniej w niemieckiej Pasawie (chyba że okaże się łatwiej jest dojechać w inne miejsce to nastąpi zmiana) wzdłuż malowniczego Dunaju. Przez 600 km do Budapesztu będą ze mną podróżować dwie osoby dlatego szukam kompana/kompanki który by się podjął pojechania ze mną dalej aż do ujścia Dunaju ( w rumuńskiej Sulinie). Wyprawa jest we wstępnej fazie projektowania dlatego więcej szczegółów napiszę później, na pewno nie są potrzebne paszporty a spanie będzie pod namiotami. Formę mam jeszcze nie wyrobioną ale 100 km na pewno będzie do zrobienia. Będzie to moją pierwsza tego typu wyprawa. Pozdrawiam Aga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Bezpośredniego dojazdu do Passau nie ma. Trzeba trochę pokombinować z pociągami i częściowo dojazdem rowerem. Sama trasa przez Austrię jest płaska i dość nudna. Najbardziej ciekawe to barki i wielkie statki, których jest mnóstwo na rzece. A rzeka jest bardzo brudna. Dunaj potrafi wylewać więc wówczas naddunajska trasa rowerowa jest nieprzejezdna a alternatywą jest jazda ruchliwymi trasami w okolicach Wiednia jest bardzo nieprzyjemne. Moim zdaniem ten odcinek jest dedykowany dla miłośników zamków i pałaców, których po drodze jest mnóstwo w mijanych miasteczkach. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BTG Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 E tam, piękna trasa przez pierwsze 300 km. Później faktycznie trochę przemysłowo do Wiednia (z przerwą na winnice), do którego wjeżdża się przez cygańską dzielnicę. Do Wiednia najlepiej wjechać wieczorem, wtedy śmiało chodnikami możesz mknąć Za Wiedniem do Bratysławy ścieżka wiedzie wzdłuż plaży nudystów a później to dopiero nuda do granicy. Prosta jak struna szutrowa droga i tylko pola, lasy i kurz! Ja jechałem tą drogę w 36 stopniowym upale! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.