sizzla89 Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 Witam! Szukam opon 26", ktróre nie beda sie zużywały tak szybko jak moje obecne micheliny country trail 1.95. Szukam opon głownie na asfalt i w mniejszym stopniu na drogi leśne. Jak wspomniałem chce aby opony miały długą żywotność, niskie opory toczenia na asfalcie, no i oczywiście na leśne ścieżki, żwirach i wilgotnym terenie.... Szerokośc opony jaką bym chciał to 1.95 - max 2.1 - z czego mialem kende o tej szerokości i masakrycznie się jezdziło. Zastanawiam się nad: Schwalbe smart sam oraz Continental race king? ew. maxxis crossmark - ponoć szybko sie lubi zużyć. Z góry dziękuję za odp.
biegacz1 Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Naprawdę wolno zużywają się oponki Geax Mezcal i są bardzo szybkie, tylko trzeba przy nich uważać na sypkim podłożu.
sizzla89 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Napisano 22 Lutego 2014 Własnie Mezcale mnie za bardzo nie przekonuja po przeczytaniu kiklunastu oppini.... jednak jest to semi slick.... podjazdy na piasczystych terenach beda malo komfortowe. Co do terenu lesnego, piasczystego. to może troche wiecej tej jazdy nic 30 %. Znow asfalt.... jak to w mieście... 60 %
yamaha1 Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Myślę że Crossmark będzie odpowiedni (w błocie tragedia jedynie) ale drutówka na asfalcie świetnie sobie radzi nawet jak środek się zetrze można dalej jechać na szosie(jeszcze przyjemniej) a w umiarkowanym terenie to co z kraja i tak bedzie trzymało! no i cena do przeżycia!
marpok Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 A ja bym Ci polecil Smart Sam'a na asfalcie niskie opory toczenia, a w terenie tez daja rade, odnosnie zywotnosci to nie wiem ile jezdzisz i jakie masz oczekiwania ale te 10k km spokojnie powinienes przelatac.
sizzla89 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Napisano 22 Lutego 2014 a prosze mi powiedziec jaka szerokosc opony dobrac? schwalba ss 2.1?
robertrobert1 Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Zerknij jeszcze raz continentala a dokładnie na model travel. Moim zdaniem to bardzo dobra opona na asfalt i trochę terenu. Jedynie błoto może być problemem chociaż będąc na niej w górach nie zaobserwowałem żadnych negatywnych zachowań. http://www.tritoncycles.co.uk/components-c9/tyres-c125/continental-travel-contact-26-x-2-0-black-tyre-p4625
sizzla89 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Napisano 22 Lutego 2014 dzieki ! CZekam jeszcze na propozycje... i opinie
adrionn Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 Witam poszukuje opon 28'' do crossa. Jeżdżę w różnym terenie, czasem to będzie 80% asfalt 20% drogi/ścieżki gruntowe a czasem na odwrót. Obecnie mam opony schwalbe tyrago 1.6 i na asfalcie po prostu szumią i czuć ich opór przy większych prędkościach. Co mi polecicie ? Z nastawieniem bardziej na asfalt.
sizzla89 Napisano 27 Lutego 2014 Autor Napisano 27 Lutego 2014 No i sprawiłem sobie oponki Schwalbe Smart Sam 2.10. Wszystko pięknie i ładnie, gdyby nie to, że po pierwszych 10 km kapeć z przodu ( jakiś kolec jakby z róży), który z trudem udało mi sie wydostać z opony, ponieważ sie łamał i nie wiem czy jakaś część nie została. Kupiłem dętke założyłem napompowałem, założyłem koł i tu patrzę drugi kapeć z tyłu... ;( Jeszcze nie wiem co było przyczyną , ale tez obstawiam jakis kolec... Najlepsze wracanie do domu z buta jakąś godzine...
render Napisano 28 Lutego 2014 Napisano 28 Lutego 2014 ja bym Smart Sam nie polecał ze względu na brak wkładki antprzebiciowej, o jeździe po piachu zapomnij i jest dość głośna na asfalcie ja polecam ze schwalbe maratchon mondial, lub marathon Plus dość ciężkie ale niezniszczajne, lub bardziej w teren marathon cross
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.