adrianwm Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 Cześć! Jako że pogoda zapowiada się ładnie, chciałbym oddać rower do serwisu na nowy sezon. Planuje wymienić wszystkie linki(hamulcowe, od przerzutek). Do tego regulacja napędu, przesmarowanie go, oraz może centrowanie kół + smarowanie sterów:) Jako że jestem studentem to szukam czegoś w rozsądnej cenie, oraz niedaleko zaspy, bo wiadomo, że ciężko jest przedrzeć się z rower w komunikacji miejskiej Możecie coś polecić ? Oraz dodatkowe pytanko. Ma ktoś wiedzę na dostęp do jakieś dobrej mapy ze szlakami rowerowymi w trójmieście i okolicach. Trochę już pojeździłem, ale szukam nowych tras, mogą być MTB jak i szosowe
topol Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 Ostatnio powstali.Słyszałem to i owo i warto sprawdzić.http://www.rockandroad24.pl/ Napisz jak było?
morganfriman Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Też mnie interesuje opinia o ich sklepie/serwisie bo sam chcę oddać w ich ręce mój rower... Tak więc czekamy!!!
adrianwm Napisano 23 Lutego 2014 Autor Napisano 23 Lutego 2014 Jednak chyba skoczę do : http://www.trojmiasto.pl/GIANT-sklep-rowerowy-o52398.html Mam blisko i opinie niby dobre. Może i bym podskoczył na Oliwę, ale jednak do w/w serwisu mam niecałe 10 min na piechotkę bez użycia transportu zbiorowego Ale się jeszcze zastanowię. Oczywiście opinie dam serwisu, w którym będę
szych Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Odnośnie R&R, to jest to jakiś odłam, który odszedł z MK Bike'u na Morenie. Z serwisantem pogadałem kiedyś na Morenie, ogarnięty chłopak, któremu wiedza na vkach i napedzie Alivio się nie kończy. Jedna z niewielu osob w Trójmieście, której bym się nie bał roweru na serwis oddać. Tyle teorii, polecam spóbować. Jeśli to nie jest goral z wysokiej półki, to dobrze serwisują też na rampie w Oliwie. Na koniec zostaje sklep spod ETC, który ostatnio mocno się rozrósł. Nie znam, nigdy nie byłem i nic o nim nie słyszałem.
zekker Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 Ma ktoś wiedzę na dostęp do jakieś dobrej mapy ze szlakami rowerowymi w trójmieście i okolicach.Gdańsk ma mapę: http://www.rowerowygdansk.pl/start,168.html Ja Ci zależy to gdzieś mam wersję papierową, choć pewnie już lekko nieaktualną (tylko nie wiem czy najbliższy tydzień wchodzi w grę, bo ciągle trzyma mnie przeziębienie). Reszta Trójmiasta to w miarę sensownie wygląda mapa na trojmiasto.pl Niestety Googlowe są zbyt przekłamane. Głównie piesze, które w większości nadają się do jazdy, ale kilka rowerowych też się znajdzie: http://mapa.gdansk.lasy.gov.pl/appMapa.aspx Z papierowych to na najbliższe okolice Trójmiejski Park Krajobrazowy. Mapa dwuczęściowa od Matemblewa po Wejherowo. Niezbyt poręczna, ale pokazuje większość ścieżek w naszych lasach. Są (były?) jeszcze Lasy Oliwskie i Lasy Sopockie, ale nie wiem jak z dostępnością obecnie. Będą raczej nieaktualne, bo chyba nikt nie wznawiał wydań. Okolice Trójmiasta, 1:50 000 w zależności od wydawcy od południa: Kartuzy, Kolbudy, Pruszcz Gd.; od wschodu kończy się na Wyspie Sobieszewskiej (u mnie ciut ucięty przekop Wisły); zachód: Kartuzy, Szemud, Wejherowo ze wstawką okolic Żarnowca; północ to wybrzeże. Jak się bardziej wkręcisz to już sam zaczniesz wybierać interesujące okolice. Na dalsze wycieczki najlepsza jest skala w okolicach 1:40-50k, spory zasięg przy zadowalających detalach. Mam też 100k obejmującą Tczew, Kościerzynę i Lębork, ale to bardziej na szosę się nadaje, bo brakuje już mniejszych dróżek gruntowych. Do eksploracji TPK polecam skalę 10-20k. Trójmiasto ma też sporą ofertę różnych grup rowerowych. Zachęcam do zapoznania się z przebytymi trasami i jak będzie ochota (i siła na trudniejsze trasy) to śmiało dołącz.
adrianwm Napisano 3 Marca 2014 Autor Napisano 3 Marca 2014 Cześć! Rower oddałem we środę i na piątek był gotowy. Był serwis(napęd, wymiana linek, hamulce, stery itp). Zapłaciłem 120 zł (serwis, naprawa i wymiana linek). Trochę drogo na moje oko, patrząc na to, że amorek nie był ruszany, bo mam b. słaby XCR, którego planuje wymienić w tym sezonie. Kontakt był ok. Hamulce dobrze wyregulowane, napęd czysty, jedynie przerzutki po dzisiejszej jeździe musiałem dostroić, (szczególnie tył, bo miała większe problemy, ale to według mnie takie nic szczególnego). Może mój błąd, bo nie dopytałem/ustaliłem ceny, gdy oddawałem rower. A już z gotowym rachunkiem ciężko dyskutować, no i widziały gały co brały. Możecie mi powiedzieć, czy takie ceny za serwis rowerku po zimie to norma(bez dotykania amorka). Dzięki za informacje o trasach na terenie Gdańska i okolic. Papierowej tak nie potrzebuje, mam bardzo dobry zmysł orientacji." Rzut okiem" na mapy, korzystając z laptopa mi wystarczy. Poszperam jeszcze za jakimiś. Może empik, może internet. Teraz wyczekuje jakieś ciekawej oferty ubranek, bo moja garderoba jest skromna. Jednak, nie sam rower jest ważny, jak i strój oraz siła w nogach Są może jakieś tanie sklepiki z zapleczem odzieżowym? Planuje kupić spodenki, bluzę rowerową, rękawiczki, i myślę nad butami, ale to późniejszy wydatek. Nie muszą to być firmowe rzeczy, ale aby spełniały swoją rolę. Byłem w decathlonie i póki co oferta rowerowa jeszcze zimuje
saoae Napisano 5 Marca 2014 Napisano 5 Marca 2014 Witam, Rozumiem, że korzystałeś z Gianta na Zaspie? Trochę słabo jak przerzutki niewyregulowane do końca.. Co do ciuchów na rower to chyba od następnego tygodnia pojawią się w Lidlu, a są warte uwagi ze względu jakość/cena. Pozdrawiam, Kamil
adrianwm Napisano 5 Marca 2014 Autor Napisano 5 Marca 2014 Tak. Byłem na Zaspie. Kurdę, a u mnie Lidl z remoncie ;x Ale spojrzę na ich ofertę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.