Skocz do zawartości

[taśma na obręcz] czy można założyć?

lyndowss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy mogę założyć tą taśmę na podaną obręcz? Mam pewne wątpliwości. Proszę o jakieś najlepiej szybkie i konkretne odpowiedzi. Żadne typu: tak, albo nie. Uzasadniamy odpowiedź. Po mojemu niestety nie można według producenta założyć tej taśmy na taki profil obręczy. Dodaję zdjęcia.

Obręcz to AlexRims ACE19, a taśma Zèfal 26" 18mm

http://zapodaj.net/6b63fafee1efd.jpg.html

http://zapodaj.net/c160944b2f662.jpg.html

http://zapodaj.net/064e5df748614.jpg.html

Napisano

Jak masz wątpliwości, to użyj taśmy izolacyjnej i owiń obręcz dwa razy. Zadziała tak samo jak taśma, a będzie przylegać do obręczy i nie uszkodzi dętki...

Napisano

O nie! Taśmę izolacyjną już przerabiałem. Po pierwsze to robi się za szczelnie w oponie, a po drugie to jak się podgrzeje to wszędzie jest klej. W dodatku po takim rozwiązaniu dostawałem co chwilę flaka chociaż nie do końca rozumiem dlaczego. Taśma izolacyjna się do tego nie nadaje. Tylko ja pytam, czy można czy nie, bo według producenta i z tego co widać nie można i już. Chyba, że ktoś widzi inaczej i jakoś to uzasadni. W sklepie powiedzieli mi, że można bez problemu i jeszcze zostałem pouczony, że ciśnienie rozchodzi się równomiernie. Pomijając te oczywistości ta taśma po napompowaniu zachowa się dokładnie tak jak na obrazku. Nie martwiłbym się jakby to była jakaś taka bardzo podatna taśma jaką dotychczas miałem w rowerze. Wtedy ona się ułoży do obręczy i nie ma problemu. Jednak ta jest dosyć twarda i nie przylegnie, a będzie tylko haczyć o dętkę.

Napisano

Coś musiałeś robić nie tak z tą taśmą, bo setki osób używają ją bez problemów. Może miałeś za cienką, lepiej jest dać przynajmniej 2 warstwy, a można i więcej. Ja u siebie mam na zwykłą, bezbarwną taśmę zaklejone obręcze i tez działa.

Jak chcesz koniecznie taśmę, to może użyj czegoś takiego: TAŚMA NA OBRĘCZ 22MM ZEFAL, Taśma na obręcz Zefal - tam jest kilka rozmiarów

Napisano
Jednak ta jest dosyć twarda i nie przylegnie, a będzie tylko haczyć o dętkę.

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, po co temat zakładałeś ?? :P

Napisano

Coś musiałeś robić nie tak z tą taśmą, bo setki osób używają ją bez problemów. Może miałeś za cienką, lepiej jest dać przynajmniej 2 warstwy, a można i więcej. Ja u siebie mam na zwykłą, bezbarwną taśmę zaklejone obręcze i tez działa. Jak chcesz koniecznie taśmę, to może użyj czegoś takiego: TAŚMA NA OBRĘCZ 22MM ZEFAL, Taśma na obręcz Zefal - tam jest kilka rozmiarów

No właśnie! Dlatego założyłem, bo niby dużo osób korzysta i w ogóle. Dałem bardzo dużo warstw. Z 3-4, że aż grubo było. Z taśmą izolacyjną co chwilę flak. Zdjąłem taśmę i założyłem normalną przeznaczoną do tego i zero problemu. Po zdjęciu dętki i koła na taśmie zero śladu przerwania, czy czegokolwiek takiego. Mam z tym złe wspomnienia. Poza tym nie podoba mi się potem to usuwanie kleju jak trzeba to zdjąć. Potem to jeszcze doczyścić. Masakra. Co do samej taśmy to mam już tą w domu, więc nie będę kupował kolejnej. Tym bardziej, że oddać nie mogę, bo jedną już do innego kola zużyłem, a był to komplet dwóch opasek.

W końcu rozwiązałem to tak, ze Zèfal zostaje w pudełku. Jeszcze do czegoś wykorzystam, albo sprzedam. Do koła założyłem starą i sprawdzoną taśmę z poprzedniej obręczy. Jednak problem nie został rozwiązany. W sklepie powiedzieli, że oni zakładają te taśmy do takich obręczy. Niezbyt mi się to spodobało, bo po mojemu nie można i nie założę. Producent wie lepiej niż sprzedawca jak można stosować jego produkt.

Napisano
Po mojemu niestety nie można według producenta założyć tej taśmy na taki profil obręczy. Dodaję zdjęcia.

Ace19 ma wewnątrz o ile mi wiadomo 17mm a więc o milimetr za wąsko. Według producenta taśma powinna albo wpaść do niecki w obręczy albo układać się w delikatny łuk.

Innymi słowy kup węższą taśmę

Napisano

Szczerze to nawet tego nie mierzyłem, ale nawet jak ma 17, to gdybym założył to wpadałoby w tą wypustkę i na pewno ten jeden milimetr by zjadło. Sprawdzałem tylko czy wchodzi i wchodzi, ale bez specjalnego wyginania. Teraz nawet nie zmierzę, bo już zrobiłem tak jak napisałem. Też tak myślę. Z reszta tutaj nawet nie chodzi o średnicę, a o profil obręczy. Niemniej dzięki za odpowiedź w temacie.

Napisano

Mam taką samą taśmę, ale na innej obręczy 18mm, Polecił mi ją sprzedawca przy składaniu koła. W sumie ładnie się ułożyła, ale w niektórych miejscach jest ugięta przy brzegu (ale nie wystaje) o te 0,5 mm, i w takim właśnie miejscu ostatnio miałem przeciętą/przetartą dętkę.

Wnioski są takie, że taśma powinna leżeć idealnie płasko. Jeśli brzeg się zawija (ale nawet nie wystaje jak na rysunkach) trzeba kupić węższą.

A sprzedawca, jak to sprzedawca, obręcz 18 to i taśma 18 :)

Napisano

Zamiast taśmy izolacyjnej ducktape. Idealnie przylega, nie brudzi, nie jest wrażliwe na wodę. Po dobrym założeniu można stosować opony bezdętkowe.

Napisano

komandosek Nie jesteśmy w Ameryce i nie będziemy opierać konstrukcji i żadnych innych rzeczy na taśmę. Poza tym jest szeroka i lepsza jest już taśma izolacyjna, a w to że nie zostawia kleju po prostu nie wierzę.

Wnioski są takie, że taśma powinna leżeć idealnie płasko. Jeśli brzeg się zawija (ale nawet nie wystaje jak na rysunkach) trzeba kupić węższą.   A sprzedawca, jak to sprzedawca, obręcz 18 to i taśma 18

I to jest to o co mi chodziło. :thumbsup:  Obręcz podobno 17mm, ale to już szczegół. Pasuje to pasuje, a kto potem przyjdzie się kłócić o dętkę za paręnaście złotych, albo o łatki za pięć? Kto w ogóle rozgryzie, że to ich wina? Jeżeli ktoś wierzy w ślepo serwisowi i z niego korzysta to nie ma o tym pojęcia i nigdy do tego nie dojdzie, więc hulaj dusza... <_<

• Mod Team
Napisano
Jak masz wątpliwości, to użyj taśmy izolacyjnej i owiń obręcz dwa razy.

Izolacyjnej to może nie, ale bezbarwnej czy nawet papierowej można swobodnie używać, ja od x lat używam zwykłą taśmę bezbarwną samoprzylepną oczywisćie. Izolacyjna dlatego nie, że raz ze jest dość rozciągliwa, moim zdaniem za bardzo a dwa pozostawia za sobą straszny syf po jakimś czasie.

Napisano

lyndowss, Twoje koła i Twoj wybór, robta co chceta.

Ja od pol roku jezdze na ducktape. Minusów nie dostrzegam, a to ze mozna wywalic detke odbieram jako +

z szerokością tasmy tez nie ma problemu, starczy kupic wezszą.

Pozdrawiam

Napisano

Może nie "ducktape" ale duct tape się sprawdza faktycznie ;)

Na izolacji łapiecie kapcie bo jest miękka i dętka się do niej przykleja co powoduje że nie układa się tak jak należy zle pracuje i się napreża.

Troszkę talku by trzeba, tak jak to się robiło kiedyś w samochodach.

Napisano

Może nie "ducktape" ale duct tape się sprawdza faktycznie ;)

To jedno i to samo. Nazwa "Duck tape" pamięta jeszcze czasu II wojny światowej kiedy to służyła do zabezpieczania puszek z amunicją przed wilgocią. To właśnie amerykańscy żołnierze nazwali ją "Kaczą taśmą" bo woda spływała po niej jak po kaczce.

Po wojnie firma Johnson&Johnson zmieniła kolor na srebrny (oryginalnie była oliwkowa) i zmieniła a właściwe wprowadziła nazwę "Duct Tape"

Taki sobie offtop :D

Napisano

Troszkę talku by trzeba, tak jak to się robiło kiedyś w samochodach.

Tak nie ma tutaj nic do rzeczy, bo ja zawsze talkuje i to bardzo obficie, a i tak łapałem kapcie.

No bardzo wytrzymała. Chyba w Galileo swoją drogą wieszali na niej samochód. Wisiał długo, ale w końcu spadł, bo pojawił się złożone stany naprężeń. Jednak gdyby się tak dało obwiązać, żeby występowało tylko czyste rozciąganie to może i by do teraz wisiał. Jednak mi to rozwiązanie taśmowe nie odpowiada i jest jednorazowe jeżeli już mówić do innych rozwiązań. W dodatku zalatuje amerykanizmem gdzie wszystko robi się na klej i jednorazowo, a domki z tektury które po oparciu typowego Amerykanina (>100kg) składa się jak domki z kart. :P

• Mod Team
Napisano

Talkowanie zapobiega przywieraniu dętek do opony, jeżeli koło długo jeździ, dętka czasami lubi sie przykleić punktowo, w tedy o kapcia łatwo ... talk ma temu zapobiegać .. co nie znaczy ze nie da sie kapcia złapać.

Napisano

Ja bez problemu używałem izolacyjnej przy dętkach a obecnie jeżdze na izolacyjnej i zalanym oponach mleczkiem .

Trzeba użyć taśmy dobrej jakości czyli np firmy Scapa , te marketówki brudziły wszystko klejem a w Scapie tego nie ma .

Napisano

Może nie "ducktape" ale duct tape się sprawdza faktycznie

Taśma chamerykańska źle znosi wystawienie na zewnętrzne warunki atmosferyczne przez dłuższy czas. To rozwiązanie doraźne, a nie na dłuższy okres. Trenowałem w samochodzie.

Kolega z powodzeniem używał zwykłej izolacji do instalacji elektrycznych.

Napisano

Tak wyglada moja taśma po ok pół roku. Właśnie przerzucałem opony i zrobiłem fotkę.

dupa.jpg

Napisano

Ja srebrną taśmą obkleiłem obręcze w zjazdówce. Działa od roku bez problemu. Dzięki włóknom łatwo się ją dzieli, także od siebie polecam to rozwiązanie :)

Napisano

Dodam jeszcze, ze taśma w kole będzie lepiej "chroniona". U mnie była wystawiona bezpośrednio na działanie atmosfery - spróchniała po 2 latach i sypała się w ręku.

Napisano
Tak wyglada moja taśma po ok pół roku. Właśnie przerzucałem opony i zrobiłem fotkę.

Ja tu na tym zdjęciu widzę po lewej stronie odstający rant taśmy i potencjalne ryzyko przecierania dętki. No chyba, e tak tak na zdjęciu tylko. :D

mklos1 2 lata to świetny wynik! Zależy jeszcze co skleiłeś nią. Zmienne temperatury, czynniki atmosferyczne itd. Nic dziwnego, że się rozpadła. Poza tym mam nadzieje, ze wszyscy wiedzą, że takie klejone rozwiązania są tymczasowe i nie trzeba tego nikomu tłumaczyć. Oczywiście na obręczy to styczności z promieniami UV i specjalnie z jakimiś środkami czyszczącymi, zabrudzeniami będzie miała o ile w ogóle w bardzo znikomym stopniu to potrzyma dłużej. Jednak też nie jest to wieczne, a normalna taśma na pewno lepiej spełni to zadanie jeżeli chodzi o wiek życia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...