NowyUser99 Napisano 20 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Witam. W moim rowerze mam aktualnie opony WTB NANO 2.1 29" 52-622. Mam w ogóle na co je zmienić? Widziałem opinie, że to dobre opony, które lekko się toczą. Chciał bym je zmienić na jakieś od 1.9 do 2.1. Nie pojadę na nich szybko po asfalcie(za grube) i nie poszaleję w terenie(bieżnik) Szukam opon szybkich na asfalcie ale i takich na których pojeżdżę w lesie W tym lesie to raczej po utwardzonych ścieżkach, trochę szutru ale przede wszystkim, abym przez błoto przejechał i się nie zakopał od razu Nie uskuteczniam zbyt często stromych podjazdów i skoków oraz jakichś akrobacji w powietrzu Raczej nie planuje wydać fortuny. Starajmy się trzymać ramy 200-300zł Jeszcze mam takie pytanie. Opłaca mi się zmieniać moje koła WTB SX19 na Shimano WH-MT55? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NowyUser99 Napisano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Widzę totalny brak pomysłów... Co myślicie o Schwalbe Smart Sam 1.75 lub 2.1 albo o Continental Race King 2.0 lub Speed King? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz1 Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Speed Kinga nawet nie bierz pod uwagę, jest to zła opona. Zostań przy swoich Wtb, a jak chcesz coś szybszego to bierz Race Kingi, albo Geax Mezcale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Zostań przy WTB , to szybkie gumy i nie warto ich zmieniać , race kingi niebędą dużo szybsze . Wzmocnij nogi zamiast zmieniać opony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NowyUser99 Napisano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Nogi mam mocne Po prostu chciał bym jeździć ok. 40km/h na prostej, a tu już czuję opór na obecnych gumach. A co powiecie o felgach? Obecne katalogowo ważą 2,2kg. Shimano 2kg. Jest sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Kto by nie chciał 40km/h po prostej.Sprawdź sobie średnie peletonu na wyścigach, potem zobacz ich rowery i opony, a moze sam wpadniesz, czemu NIE BĘDZIESZ jeździł 40km.h po prostej. Nie upośledzaj górala, bo z oponami 1.75 będzie do niczego.Koła nie felgi, ja 400g na oponach nie jestem w stanie w terenie poczuć, co dopiero 200g na całych, ale niektórym 50g z dętki daje rakietę w nogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NowyUser99 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 "Chciał bym" oznaczało w tym wypadku jak największe zbliżenie się do tej prędkości Nie upieram się, że pojadę Nie wiem jak u ciebie z kondycją i na czym jeździsz ale ja na obecnym sprzęcie wyciągam ~32km/h. Według tego co piszesz to niezły wyczyn Opony 1.75 dałem jako propozycję. Chciał bym 2.0 co najmniej ale nie ma SS w tym rozmiarze.Obręcze nie koła, czyli skoro nie ma, to nie zmieniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Czym bardziej drobny bieżnik lub nawet jego brak (gładka opona) tym mniejsze opory na szosie. Musisz zdecydować czy wolisz jechać szybko po szosie lecz ze znaczącym upośledzeniem w terenie lekkim czy też ciężkim.Twoja prędkość 32km/h to prędkość średnia, czy chwilowa? Jeśli średnia to na jakim dystansie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NowyUser99 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 32km/h to prędkość z jaką jechałem po równym(nie z górki) przez jakieś 19km. Mój MAX chwilowy na poprzednim napędzie to 46km/h. To zdecyduje się na RACE KING 2.0 albo zostanę na tych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz1 Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Jak chcesz Race Kingi to tylko 2.2. Większych oporów nie odczujesz, a komfort owszem. Na asfalt do 2.2 wpakujesz 3.5-4 bary, a w teren spokojnie spuścisz do 2.2-2.5 bara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 32km/h to prędkość z jaką jechałem po równym(nie z górki) przez jakieś 19km. To i tak nieźle , zostaw te gumy i nie marudź , raceking nie będzie dużo szybszy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 polecam Geax mezcal tnt 2.1 29er waga 560g niskie opory toczenia. Na prostej udalo sie poleciec 59 km/h. Mezcal bedzie szybszy od Race kinga. Wersja tnt ma grubsze scianki boczke i komfort na plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roko Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Witam mam podobny problem co autor tematu, szukam kól do 29era do ok 550 - 600 zl.. Czytalem pozytywne opinie o Mavic Crossone 29 ale cenowa sa jednak juz drozsze od Shimano MT55.. ,dlatego mysle nad Shimano MT55 29 *1883gr) (ok 550zl) troszke inna konstrukcja mocowania szprych... oraz nad ekonomiczna wersja czyli Shimano MT35 - waga ok 2050gr. *cena 470zl ) - roznica w wadze niewielka.. w cenie tez niewielka.... warto isc w MT55 ? kola pod ramke Accent Peak 29 (2014) ktory bede skladac. waze 81kg. co mi polecacie? , z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Mam Crossride'y na sprzedaż.Poszukaj albo popytaj o opinie na forum.Gwarantuję 100% sprawnosci i prawie idealny stan wizualny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.