Skocz do zawartości

[Opony i koła] Jakie do 29er?

NowyUser99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W moim rowerze mam aktualnie opony WTB NANO 2.1 29" 52-622. Mam w ogóle na co je zmienić? Widziałem opinie, że to dobre opony, które lekko się toczą.

Chciał bym je zmienić na jakieś od 1.9 do 2.1. Nie pojadę na nich szybko po asfalcie(za grube) i nie poszaleję w terenie(bieżnik)  :bye2:  Szukam opon szybkich na asfalcie ale i takich na których pojeżdżę w lesie  :thumbsup:  W tym lesie to raczej po utwardzonych ścieżkach, trochę szutru ale przede wszystkim, abym przez błoto przejechał i się nie zakopał od razu :thumbsup: Nie uskuteczniam zbyt często stromych podjazdów i skoków oraz jakichś akrobacji w powietrzu :D Raczej nie planuje wydać fortuny. Starajmy się trzymać ramy 200-300zł :)

Jeszcze mam takie pytanie. Opłaca mi się zmieniać moje koła WTB SX19 na Shimano WH-MT55?

Pozdrawiam.

Kto by nie chciał 40km/h po prostej.
Sprawdź sobie średnie peletonu na wyścigach, potem zobacz ich rowery i opony, a moze sam wpadniesz, czemu NIE BĘDZIESZ jeździł 40km.h po prostej. Nie upośledzaj górala, bo z oponami 1.75 będzie do niczego.

Koła nie felgi, ja 400g na oponach nie jestem w stanie w terenie poczuć, co dopiero 200g na całych, ale niektórym 50g z dętki daje rakietę w nogi.

"Chciał bym" oznaczało w tym wypadku jak największe zbliżenie się do tej prędkości :D Nie upieram się, że pojadę

Nie wiem jak u ciebie z kondycją i na czym jeździsz ale ja na obecnym sprzęcie wyciągam ~32km/h. Według tego co piszesz to niezły wyczyn  :whistling:

Opony 1.75 dałem jako propozycję. Chciał bym 2.0 co najmniej ale nie ma SS w tym rozmiarze.

Obręcze nie koła, czyli skoro nie ma, to nie zmieniam.

Czym bardziej drobny bieżnik lub nawet jego brak (gładka opona) tym mniejsze opory na szosie. Musisz zdecydować czy wolisz jechać szybko po szosie lecz ze znaczącym upośledzeniem w terenie lekkim czy też ciężkim.

Twoja prędkość 32km/h to prędkość średnia, czy chwilowa? Jeśli średnia to na jakim dystansie?

• 3 miesiące temu...

Witam mam podobny problem co autor tematu, szukam kól do 29era do ok 550 - 600 zl.. Czytalem pozytywne opinie o Mavic Crossone 29 ale cenowa sa jednak juz drozsze od Shimano MT55.. ,dlatego mysle nad Shimano MT55 29  *1883gr) (ok 550zl) troszke inna konstrukcja mocowania szprych...   oraz nad ekonomiczna wersja czyli Shimano MT35 - waga ok 2050gr. *cena 470zl ) - roznica w wadze niewielka.. w cenie tez niewielka.... warto isc w MT55  ?  kola pod ramke Accent Peak 29 (2014) ktory bede skladac. waze 81kg.  co mi polecacie? , z gory dzieki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...