Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy możliwe jest montaż widelca z rurą tapered 1.5" do główki 1 1/8" .

Czytałem gdzieś, że można zastosować odpowiednie stery.

Czy spotkał się ktoś z takim tematem?

Napisano

Czy możliwe jest montaż widelca z rurą tapered 1.5" do główki 1 1/8" .

Czytałem gdzieś, że można zastosować odpowiednie stery.

Czy spotkał się ktoś z takim tematem?

To zależy.

- Jeżeli masz główkę przystosowaną do standardowych sterów 1 1/8 to nie ma takiej możliwości.

- Jeżeli masz główkę przystosowaną do sterów zintegrowanych to również nie ma takiej mozliwości.

Natomiast jeżeli posiadasz 1 1/8 pół-zintegrowane to jest taka możliwośc, poprzez np zainstalowanie takiej miski http://www.amazon.com/Cane-Creek-40-Series-Traditional-Conversion/dp/B004JKESEQ

Musisz wziąć jednak po uwage że nos roweru minimalnie się wtedy podniesie ( w związku z tym że łożysko powędruje na zewnątrz).

Napisano

Nie wiem co znaczy "szkoda sensu" ale sporo firm robi właśnie tak ramy by wsadzić w ramę z główką o wewnętrznej średnicy osadzenia 44mm od dołu miskę zewnętrzną 1,5cala i taperowany widelec. O ile stery o większej średnicy na dole zawsze mają sens bo wytzymalsze/trwalsze to przy dużym kole gdzie dźwignia jest wieksza niż przy kurduplatej kiszce warto też mieć trwalsze połączenie korony z taperowaną rurą sterową. Po prostu po jakimś czasie to połączenie ma mniejsze tendencje do wkurzającego skrzeczenia, trzaskania itp.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...