Skocz do zawartości

[rama] XC ale trochę enduro :)

zws

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.
Zamierzam zmienić ramę w swoim rowerze bo wydaje się być za krótka. Właściwie byłem już zdecydowany na hornet-a 18", ale pojawiły się wątpliwości, przez co proszę Was o poradę.

Obecnie ujeżdżam ramę xc Cube Analog 18" (alu7005), widelec RS Reba ustawiony na 100 mm, napęd slx przód: 22/32/44, tył: 11-34z, hamulce slx 180mm. Ten zestaw jest niemal idealnie dobrany do moich potrzeb.

Ponieważ mam ciągotki do jazdy trudniejszymi szlakami, przy okazji zmiany ramy chciałem wybrać bardziej korzystną do zjazdów geometrię, ale też nie utracić lekkości na podjazdach i przełożeń (no może troszkę z blatu). Czy jest to do zrealizowania ?

Utknąłem na wyborze ramy. Dostępny i chwalony Hornet ma obecnie główkę tapered i oś 12 mm a chciałbym przełożyć swoje koła i napęd a widelec przestawić na 120mm. Hornet nie jest też zbyt lekki a inne polecane ramy są stalowe.

Czy jest sens w moim przypadku zmiany kąta główki na 66-69 st. ? Czy kąt np 68 st. będzie problemem przy podjazdach lub na wycieczce 60-100 km ? Może lepiej wziąć jakąś popularną ramę z kątem główki 70 i podsiodłówki 72 ? Podkreślam, że chcę tylko poprawić właściwości zjazdowe a nie przerabiać na enduro.

Co o tym sądzicie ?
Może jakieś propozycje, wzrost 176, przekrok 82, waga 70, budżet 1000

Napisano

mam podobny problem

na Hornecie spokojnie dasz radę śmigać długie tripy......ja się najprawdopodobniej na niego zdecyduję.

jeżeli nie chcesz zmieniać gratów to kup Horneta 2013 jest pod zwykła oś.

Napisano

pogadaj z pol82 ma na sprzedaż roczną ramę jeżdżoną bardzo mało i może się wypowiedzieć co nieco o niej miał tam widła 140mm epicona ogólnie chwalił rame ale jak dla mnie jakaś strasznie dłoooga jest i z tego co patzryłem sztywność tylniego trujkąta nie jest rewelacyjna chwytajac koło i kiwając nim rama pracuje na boki moim zdaniem za mocno!

• 3 tygodnie później...
Napisano

I co? Na czym się skończyło? Rozumiem, że jak hornet to nic się nie ruszyło w temacie, bo chyba wciąż nowego modelu nie ma :wallbash:

Napisano

Miało się skończyć na Primalu (lżejszy, delikatniejszy i malowanie mi się podoba) a skończyło się na Hornecie 2013 bo akurat się trafił :).

Zmieniłem tylko kierownicę na szerszą oraz dałem krótki mostek i osiągnąłem bardzo wysoki poziom satysfakcji :) Jak wysoki jeszcze nie wiem, bo dopiero od wczoraj zrobiłem 90 km i jeszcze nie przywykłem do zmian. Jedyny mały minus to brak mocowania do bidonu, co nie jest zresztą jakąś tragedią. Reszta same plusy.

Martwiłem się, że powstanie z tego kloc nadający się tylko do tłuczenia z góry po kamolach, ale jest zupełnie inaczej. Rower delikatnie się prowadzi, łatwo podrywa przy najazdach lub zeskakiwaniu z przeszkód, na podjazdach się świetnie trzyma (ciągnę za kierownicę i cisnę w pedał a on wjeżdża - w analogu wciąż musiałem balansować bo albo podrywało przód albo tył mielił), przejeżdża bez zająknięcia przez wszelkie skarpy, łąki, małe krzaczki, trudniej wyprowadzić go z równowagi na nierównościach.

Ta rama nie bez powodu ma świetne notowania :)

hornet.jpg

Napisano

Ano właśnie. Celując w Primala też myślałem o przejściu docelowo na średnie koło.

Napisano

Mam takiego Horneta (foto w garażu), jak dla mnie jezdzi się wspaniale a mam porównanie bo rowerków troszkę zaliczyłem. Może nie jest to maszyna sprintersko maratonowa ale w trudny teren, góry itp.... cud miód i orzeszki ;)

Też się baaardzo napaliłem na Primala i ten Primal kiedyś wykiełkuje ale na razie jak sobie podliczyłem koszty składania kolejnego roweru (rama+koła+amor) to wsadziłem łeb pod zimną wodę i wstrzymam się przynajmniej do zimy.

Początkowo myślałem o wsadzeniu obecnych kółek 26" ale nie jestem pewien czy dobrze by to wyglądało a znając zycie jak bym nie był zadowolony to bym parł dalej w wymianę reszty i zamiast korzystać z sezonu zakopał bym się z kolejną robotą.

Sezon rusza trzeba kasę pchać na wyjazdy gdzieś w góry z rowerami a nie zakopywać się z kolejną dłubaniną.

• 3 tygodnie później...
Napisano

hornety i primale są już gdzieniegdzie dostępne......

czy może coś innego podobnego kojarzycie.......skłaniam się bardziej do mniej zjazdowej geometrii primala.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...