Skocz do zawartości

[piasta] Zaplot koła, które ma 24 otwory z obręczą, która ma 20

Witek3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

mam nietypową sytuację. Chciałem sobie złożyć koła do ścigania się w XC dla lekkiej osoby (70kg) na tajwańskich obręczach. Zamówiłem sobie fajne za 100$ przyszły wszystko ekstra tylko nie zwróciłem uwagę na ilość otworów na szprychy. Przyszły z 20 otworami. No i zaczął się problem. Obręcze nie mają powierzchni ściernej do v-brakeów więc zostaje tylko opcja pod tarcze. 20 szprych i tarcze już budzi wątpliwości (wytrzymałość), ale pomińmy - załóżmy, ze jak zrobię zaplot na 3 krzyże to wytrzymają. W teorii ma to wyglądać tak, że na pięście, która ma 24 otwory będę pomijał przy zaplataniu co 6 otwór i w ten sposób uzyskam symetrię i zrównoważony naciąg. Teraz tylko jak dobrać długość szprych, bo skoro miedzy niektórymi odległość będzie większa z powodu innej odległości na pieście to ich krzyże też będą inaczej wyglądać. Tu link do piast, na których chcę to złożyć http://www.ebay.com/itm/Circus-Monkey-HDW-CNC-6-Bolt-Disc-MTB-Hub-F-R-set-24-24-H-Black-Skewers-/370860120594?pt=US_Hubs&hash=item5658fc5a12

załączam obrazek schematyczno-teoretyczny

http://www.ifotos.pl/zobacz/zdjcie-1J_ehwehsh.JPG

Napisano

Hmm... Zapewne wszystko da się zrobić, ale zawsze mi się wydawało, że liczba otworów w piaście powinna odpowiadać liczbie otworów w obręczy.

Napisano

20sto szprychowe obręcze są głównie do szosy. Pomijam tutaj Iodine i tym podobne. Składaj te koła na własną odpowiedzialność. Najlepiej będzie jeżeli poszukasz jednak piasty i obręczy pod 24h jeżeli tak bardzo chcesz wylajtować koła, nie wiem i nie sądzę żebyś pod 20h obręcz znalazł dobrą piaste która zdzierży XC...

Co do Twojego pomysłu: jest ok. Co do długości... Podstawy matematyki się kłaniają :) Pokombinuj z Pi, potem pomnóż Pi razy oko żeby uwzględnić to że szprycha jest pod kątem od środka ciężkości okręgu i będziesz miał złożone kółka :)

• Mod Team
Napisano

20 szprych pod tarcze to dość kiepski pomył, zaplatanie rożnych piast i obręczy jeszcze kiepściejszy. Przy zaplataniu takiego zestawu będziesz miał po 2 puste otwory w piaście. Szprychy pewnie będą musiały być różnej długości, może tolerancja będzie na tyle duża, ze jednym kompletem sie uda jednak ja bym tego nie dotykał.

I nie wiem czy ktokolwiek będzie chciał ci to składać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...