Witek3 Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 Cześć, mam nietypową sytuację. Chciałem sobie złożyć koła do ścigania się w XC dla lekkiej osoby (70kg) na tajwańskich obręczach. Zamówiłem sobie fajne za 100$ przyszły wszystko ekstra tylko nie zwróciłem uwagę na ilość otworów na szprychy. Przyszły z 20 otworami. No i zaczął się problem. Obręcze nie mają powierzchni ściernej do v-brakeów więc zostaje tylko opcja pod tarcze. 20 szprych i tarcze już budzi wątpliwości (wytrzymałość), ale pomińmy - załóżmy, ze jak zrobię zaplot na 3 krzyże to wytrzymają. W teorii ma to wyglądać tak, że na pięście, która ma 24 otwory będę pomijał przy zaplataniu co 6 otwór i w ten sposób uzyskam symetrię i zrównoważony naciąg. Teraz tylko jak dobrać długość szprych, bo skoro miedzy niektórymi odległość będzie większa z powodu innej odległości na pieście to ich krzyże też będą inaczej wyglądać. Tu link do piast, na których chcę to złożyć http://www.ebay.com/itm/Circus-Monkey-HDW-CNC-6-Bolt-Disc-MTB-Hub-F-R-set-24-24-H-Black-Skewers-/370860120594?pt=US_Hubs&hash=item5658fc5a12 załączam obrazek schematyczno-teoretyczny http://www.ifotos.pl/zobacz/zdjcie-1J_ehwehsh.JPG
xanadu Napisano 20 Lutego 2014 Napisano 20 Lutego 2014 Hmm... Zapewne wszystko da się zrobić, ale zawsze mi się wydawało, że liczba otworów w piaście powinna odpowiadać liczbie otworów w obręczy.
Juraleona Napisano 20 Lutego 2014 Napisano 20 Lutego 2014 20sto szprychowe obręcze są głównie do szosy. Pomijam tutaj Iodine i tym podobne. Składaj te koła na własną odpowiedzialność. Najlepiej będzie jeżeli poszukasz jednak piasty i obręczy pod 24h jeżeli tak bardzo chcesz wylajtować koła, nie wiem i nie sądzę żebyś pod 20h obręcz znalazł dobrą piaste która zdzierży XC... Co do Twojego pomysłu: jest ok. Co do długości... Podstawy matematyki się kłaniają Pokombinuj z Pi, potem pomnóż Pi razy oko żeby uwzględnić to że szprycha jest pod kątem od środka ciężkości okręgu i będziesz miał złożone kółka
rambolbambol Napisano 20 Lutego 2014 Napisano 20 Lutego 2014 Mnie to brzmi jak proszenie się o wypadek. 20 szprych w sciganym XC i przy pierwszej hopce zostanie ci 15 szprych całych.
Mod Team Puklus Napisano 20 Lutego 2014 Mod Team Napisano 20 Lutego 2014 20 szprych pod tarcze to dość kiepski pomył, zaplatanie rożnych piast i obręczy jeszcze kiepściejszy. Przy zaplataniu takiego zestawu będziesz miał po 2 puste otwory w piaście. Szprychy pewnie będą musiały być różnej długości, może tolerancja będzie na tyle duża, ze jednym kompletem sie uda jednak ja bym tego nie dotykał. I nie wiem czy ktokolwiek będzie chciał ci to składać.
Witek3 Napisano 20 Lutego 2014 Autor Napisano 20 Lutego 2014 Ok, dzięki za info, chyba zarzucam projekt w takim razie, szkoda, że nie mam co z obręczami zrobić.
Mod Team Puklus Napisano 20 Lutego 2014 Mod Team Napisano 20 Lutego 2014 Zapewne sprzedać ... albo obręcze albo piasty ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.