Skocz do zawartości
  • 0

Rower "ciężko chodzi", jakie przyczyny?

Gość majk

Pytanie

Napisano

Mam stary rower - nieznanej marki, a dokładniej składany jakies 10 lat temu przez serwisanta rowerów jako zimowe zajęcie, tak więc marka nieustalona. :)

Rower powiedzmy górsko turystyczny (tak patrząc na geometrię ramy i wyposażenie).

Problem jest taki - jadąc na nim czuć ogromną różnicę w stosunku do jazdy na dowolnym innym rowerze.

Kołą 26" więc to nie to. 

Pozycja na rowerze podobnie pochylona jak na innych testowanych do porównania, więc opó powietrza raczej nie.

Hamulce / opony nie obcierają, łożyska w piastach wyczyszczone i wysmarowane, kulki w stanie idealnym, zresztą koło po odwróceniu roweru kręci się naprawde pięknie.

Wielotryb (jakieś Shimano) chodzi raczej okej, zresztą nie mam odniesienia bo nie mam innych rowerów z wielotrybem

suport jest nowy i też nie wydaje się żeby ciężko chodził.

Kółeczka prowadzące w pantografie przeczyszczone (razem z  przesmarowaniem "łożysk" czy jak nazwać te talerzyki i tulejki pod nimi)

Co więc może mieć wpływ na to? Geometria ramy? Łańcuch? Sam już nie wiem ...

Sztywność ramy? Nie mam pojęcia jak to sensownie sprawdzić / porównać.

Przyznam szczerze że nie mam kompletnie pomysłu co teraz sprawdzić, a coś trzeba bo rowerem jeździ się gorzej niż supermarketowym wynalazkiem z "amortyzowanym" tyłem (gdzie w czasie pedałowania całość się buja :P)

Z góry dzięki za rady

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość
Napisano

opony są nowe, owszem bieżnik dosyć terenowy ale takie same mam w swoim "głównym" rowerze i daje rade.

topol dzięki za myśl, sprawdzę wagę roweru i kół i porównam, ale jak go podnoszę to nie czuć szczególnie różnicy.

poza tym na chłopski rozum to po rozpędzeniu powinien za to dalej jechać (chyba te powiedzmy ekstra 5-6kg ktore moglby ważyć więcej nie przekładają się aż tak na tarcie na oponach).

ciśnienie powietrza oczywiście wysokie, za dalsze rady w stylu "jechałeś pod górkę lub z wiatrem" dziękuję bo to naprawde było starannie sprawdzane :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...