MarcinMK Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 Witam, Dowiedziałem się właśnie że w Czechach rowery są o wiele tańsze. Taki np. Kross Evado 5.0 można kupić za 2200zł zamiast koło 3000zł w PL. Jest to naprawdę duża różnica! Dopytywałem się w sklepach, gwarancja jak najbardziej jest. (pewnie na czeski sklep się można naciąć tak bardzo jak polski) Ogólnie, jest to zbyt piękne żeby było prawdziwe: 800zł oszczędności tak po prostu? Czy może o czymś nie wiem? Zna ktoś dobre sklepy w Czechach ?
erzurum Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 może najpierw sprawdź dostępność tych rowerów, często to co mają na www to fikcja.
MarcinMK Napisano 19 Lutego 2014 Autor Napisano 19 Lutego 2014 potwierdzilem ze rower jest na stanie, wysylka od razu, wystawiaja fakture, co do gwarancji: W przypadku jakiś awarii wysyłamy kuriera na swój koszt po rower lub po uzgodnieniu kwoty naprawy pozwalamy na naprawę w profesjonalnym serwisie bliżej Klienta i zwracamy koszty. Rower podlega w pełni gwarancji, sposoby jej realizacji są uzgadniane w zależności od sytuacji. - z tą gwarancją to tak średnio mi się podoba (czekanie na zwrot kosztów?), ale tak jak pisałem, to może się zdarzyć wszędzie
erzurum Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 no to nad czym się zastanawiasz, skoro mają taką promocję, poszukaj tylko opinie o tym sklepie na czeskich stronach. Powodzenia.
adhed Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 Ja mieszkam blisko Czech i nie miałem pojęcia, że są tam tańsze rowery. Pozostałe rzeczy, np. spożywcze kosztują tyle co u nas albo są nawet droższe Wiem, że Czechy mają swoje marki - Author i Agang który teraz się rozwija.
Mod Team Pixon Napisano 19 Lutego 2014 Mod Team Napisano 19 Lutego 2014 Paradoks w tym jest taki, że Kross to Polska firma, która powinna mieć konkurencyjne ceny dla Polaków i to w naszym kraju powinna być możliwość kupna tego roweru najtaniej. A się okazuje, ze za granicą ktoś oferuje lepszą cenę niż ma Polski dystrybutor...
Mod Team Puklus Napisano 19 Lutego 2014 Mod Team Napisano 19 Lutego 2014 To tak jak z tym podatkiem vat ... tak jest w kraju raju Ja już złożylem zamówienie na części do widelca u pepiczków, bo sporo taniej.
premier2 Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 W przypadku jakiś awarii wysyłamy kuriera na swój koszt po rower lub po uzgodnieniu kwoty naprawy pozwalamy na naprawę w profesjonalnym serwisie bliżej Klienta myślę, że ten zapis odnosi się do klienta czeskiego, ewentualnie słowackiego. No i dochodzą jeszcze obowiązkowe przeglądy - czy sklep będzie honorował przeglądy wykonane w PL? Dowiedz się dokładnie i konkretnie o warunki gwarancji w Twojej sytuacji, żeby potem nie było zdziwienia, że polski serwis nie honoruje czeskiego dowodu zakupu, a Czesi mają w poważaniu przegląd w polskim serwisie...
ugupu Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 Ja już złożylem zamówienie na części do widelca u pepiczków, bo sporo taniej. W jakim sklepie?
adhed Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 No właśnie, bo nikt adresu nie podał, a też bym z chęcią zobaczył jakie ceny u Czechów
premier2 Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 udało Ci się przegapić ten temat? [www.kupkolo.cz] Zamówienie grupowe - 12 - 17 luty włącznie!
MarcinMK Napisano 20 Lutego 2014 Autor Napisano 20 Lutego 2014 Zamówiłem dziś Evado 5.0 na topnarty.pl Dają sobie 5 dni na realizację, dam znać co wyszło z tego. Swoją drogą, na Grunwaldzkiej w Poznaniu chcieli mi zamówić 5.0 z 2013 za coś 2900 zł (znaczy że jest u producenta), A na Młynarskiej powiedzieli że nie ma opcji zamawiania już modeli z 2013 (na ścianie wisiał 5.0 ale L :/ w cenie 2799, pewnie za 2799 by poszedł) Czekam na Czechów!
Mod Team Puklus Napisano 21 Lutego 2014 Mod Team Napisano 21 Lutego 2014 W jakim sklepie? www.kupkolo.cz - beskidek robił zbiorowy zakup, dołączyłem do ekipy.
ugupu Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 udało Ci się przegapić ten temat? Niestety tak... @Puklus, dzięki za odpowiedź.
premier2 Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 w marcu będą chyba kolejne zakupy, przynajmniej parę osób się deklaruje. Może i ja coś wezmę, ale raczej jakieś drobiazgi...
mirkor Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 Zamówiłem dziś Evado 5.0 na topnarty.pl Dają sobie 5 dni na realizację, dam znać co wyszło z tego. Swoją drogą, na Grunwaldzkiej w Poznaniu chcieli mi zamówić 5.0 z 2013 za coś 2900 zł (znaczy że jest u producenta), A na Młynarskiej powiedzieli że nie ma opcji zamawiania już modeli z 2013 (na ścianie wisiał 5.0 ale L :/ w cenie 2799, pewnie za 2799 by poszedł) Czekam na Czechów! I jak, dotarł już rower ?
Kredek89 Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 Witam. Podepnę się pod temat. Jakie sklepy rowerowe zagraniczne które wysyłają do Polski paczki polecacie?
MarcinMK Napisano 2 Marca 2014 Autor Napisano 2 Marca 2014 Rower dotarl juz w srode, Niestety nie jest wszystko na 100% , Pierwsza rzecz: gwaracja byla niepodbita. Juz wyslalem do nich z powrotem, czekam na odeslanie podbitej. Powiedzieli ze to tylko przeoczenie, ze zaraz bede mial z powrotem. Druga, rower niby byl zlozony i przygotowany do jazdy.jedynie powinno byc kolo zdjete do transportu. Ale byly rowniez:siodelko osobno, kierownica nie przykrecona,pedala nie przykrecone. Male rzeczy, oczywiscie! Ale jako ze chcialem miec wszystko dokrecone dokladnie oddalem aby mi zlozyli do serwisu Krossa. Kosztowalo 70 zl, rower odebralem, przejechalem 5km i oddalem z powrotem. Przednie kolo jest dosc scentrowane, a co juz najgorsze: przy mocniejszym nacisnieciu korba mocno trzeszczy! Coz, wychodzi na to ze ani sklep ani serwis nie jechali na rowerze zanim go otrzymalem. Mam nadzieje zs to tylko zle zlozenie elementow. Dowiem sie jutro. Reasumujac, za 2380zl z przesylka mam evado 5.0 warty rok temu 3499zl. Jednam jako laik prawdopodobnie lepiej wyszedlbym kupujac gdzies rower na miejscu za 300-400drozej (lub inny) Cenowo jestem mocno do przodu, jednak dzis bylo 14 stopni a rower w serwisie.... Pozatym, dziwna.sprawa, dotykam kroczem ramy nak stoje jednak rower wydaje sje maly jak jade...nie wiem co o tym myslec.. Pozdrawiam
venom7 Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 MarcinMK mówiłem Ci, że tak będzie- spodziewałem się tego. Opinie w necie tego sklepu były bardzo szablonowe takie jakby sklep sam sobie wystawiał. Co do gwarancji nieźle -zapomnieli o takiej rzeczy równie dobrze mogą Ci teraz go nie przyjąć. Za takie pieniądze mówiłem ,że rower pewnie z felerem. W porę przeszedłem się do Kross-a gdzie mi powiedziano , że nie eksportują rowerów za granicę. Właśnie się tego obawiałem ,żę to może być podróbka albo rower z ubytkiem. Pozatym, dziwna.sprawa, dotykam kroczem ramy nak stoje jednak rower wydaje sje maly jak jade...nie wiem co o tym myslec.. Może Ci dali złą ramę ( nie Krossa tylko pomalowaną i przyklejoną metkami Krossa), po prawdzie te rozmiary pewnie się nie zgadzały z tymi w Polsce na to wychodzi. Sam jak opowiadałem miałem takie przejścia z orbitrekiem ale na gwarancji z marketu- wyszło na koniec dobrze ale od tamtej pory sprawdzam i myślę dwa razy. Więc dla przyszłych kupująch rada- spokój- spokojnie, poczytać, pobadać- do kupna zbierałem się 2 tygodnie a mój kolega 5 miesięcy i kupił na allegro- zadowolony ale tyle trzeba czasem szukać i poświęcić czasu żeby coś porządnego znaleźć. Żeby nie było, że zakupy rowerów z zagranicy to oszustwa wcale nie- kolega kupił rower z niemiec wystawiony na allegro- zadowolony śmiga Trzeba szukać szukać dobrych źródeł. PS MarcinMK dwa dni po tym jak zamówiłeś pisałem Ci czego się dowiedziałęm- szkoda, że się pospieszyłeś.
mirkor Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 venom7 to nie jest prawda, że Kross nie eksportuje rowerów za granicę. To jest http://www.krossbike.cz/krosova-kola/ oficjalny dystrybutor Krossa w Czechach. Biorąc to pod uwagę topnarty wcale nie mają dziwnej ceny. Pozatym, gdyby Ktoś sprzedawał jakieś podróby evado to podejrzewam, że już dawno Kross zrobiłby z tym porządek. Myślę, że firma budująca swoją markę nie pozwoliła by sobie na taki numer. Oświadczam nie jestem przedstawicielem ani pracownikiem topnarty, tylko ( mam nadzieję ) zdrowo myślę. Jeszcze jeden adres http://www.kross.pl/pl/Distributors
venom7 Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 Znam tą stronę- myślisz, że tego nie sprawdziłem. Są gdzieś dwa tematy gdzie rozmyślaliśmy o tej stronie i ofercie - kolega wyżej kupił ja nie- po rozmowie w Krossie i rozmowie e-mail bezpośrednio z Krossem. Takie rzeczy trzeba sprawdzać. To jest CZESKI KROSS. Dlatego nie ma tych zniżek w Polsce. Nie wiem jako oni mają te współprace ale Polski Kross - orginalny( ponieważ to Polska firma) nie podpisuje się pod modelami z Czech- jak mi powiedziano. Skoro by tak było to kolega wyżej miałby naprawy w Krossie za darmo. wpisz topnarty w google i popatrz na te opinie odrazu wydaje się coś nie tak. Nie mówię, że firma odrazu oszuści ale nie robią tego poprawnie tak powiem- widać po koledze wyżej nie profesjonalnie. Korba trzeszczy- nowy rower ??? PS Drugi adres też znam od tego zaczołem wywiad bo układało mi się to ładnie w całość jak tobie ale jakoś w e-mailu i w salonie powiedzili coś kompletnie innego. Wygląda to dziwnie a skoro coś się nie klei to lepiej się za to nie brać. Piszę to dla innych by się sami dwa razy zastanowili i sprawdzali najpierw takie rzeczy a dopiero kupowali. Za takie załatwienie sprawy z gwarancją już mam brak zaufania- to jest pierwsza rzecz w salonie którą robią gwarancja a dopiero wydają rower.
tobo Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 Druga, rower niby byl zlozony i przygotowany do jazdy.jedynie powinno byc kolo zdjete do transportu. Ale byly rowniez:siodelko osobno, kierownica nie przykrecona,pedala nie przykrecone. Male rzeczy, oczywiscie! Ale jako ze chcialem miec wszystko dokrecone dokladnie oddalem aby mi zlozyli do serwisu Krossa. Czy przy zakupie/przed zakupem powiedziano Ci, że rower będzie miał zamontowane te części w stanie gotowym do jazdy? Dostałeś go w oryginalnym kartonie? Kartonie przerabianym? Rower przychodzi do sklepu w stanie częściowo złożónym - pedały nie są przykręcone, podobnie nie jest zamocowana kierownica ani sztyca - wynika to z gabarytów opakowania, które przy pełnym montażu roweru byłoby dwa - trzy razy szersze. Rower z zamocowaną kierownicą i pedałami byłby też łatwiejszy do uszkodzenia w transporcie i składowaniu - po demontażu tych części powierzchnie boczne roweru są znacznie większe i jest więcej punktów podparcia w pudle = bezpieczniej dla roweru. Coz, wychodzi na to ze ani sklep ani serwis nie jechali na rowerze zanim go otrzymalem. Mam nadzieje zs to tylko zle zlozenie elementow. Dowiem sie jutro. Na rowerze po montażu się nie jeździ - składa się go do stanu sprzedaży, ekspozycji sklepowej. Pierwszym użytkownikiem jest klient, który testuje rower i oddaje go na pierwszy serwis, który ma na celu poprawki pomontażowe oraz wyeliminowanie usterek fabrycznych. Jeśli w rowerze coś Ci ewidentnie trzeszczy to możesz go oczywiście oddać od razu żeby zapobiec jakiejś poważniejszej awarii. Koła w żadnym praktycznie rowerze "fabrycznym" nie są proste - bicie jest mniejsze lub większe ale jest. Osoba składająca rower robi korektę kół jedynie jeśli bicie jest znaczne np w przypadku roweru z v-brake'ami lub przy mocnym biciu z hamulcem tarczowym. W innym przypadku koła nie są czentrowane przy montażu - chyba że klient zauważy to przy odbiorze i będzie się domagał poprawki. Należałoby też sprawdzić czy bicie nie jest zasługą krzywych opon lub krzywo osadzonych na obręczy. Takie są realia.
mirkor Napisano 3 Marca 2014 Napisano 3 Marca 2014 Czeski Kross używający identycznego znaku towarowego jak polski ? pierwsze słyszę. Przecież to jawna kradzież !!! Producent, który na oficjalnej stronie wymienia swojego dystrybutora za granicą i się od niego odrzegnuje ? To istne kuriozum. A myślałem, że Kross to poważna i solidna firma. Trzeszcząca korba. Czytałem o takich objawach gdzieś tu na forum. Jest ona, prawdopodobnie, zbyt słabo dokręcona. Jeśli chodzi o nie podbitą gwarancję to jest to dość częsty przypadek kupując przez internet ( znam to z autopsji ). No i podpisuję się obiema rękami pod wypowiedzią tobo
tobo Napisano 3 Marca 2014 Napisano 3 Marca 2014 Korba trzeszczy- nowy rower ??? Czy wiesz jak przychodzi rower w kartonie? Rower taki ma zdemontowaną kierownicę/mostek/stery/widelec (zależy nie tylko od producenta ale też od danej montowni), pedały, sztycę z siodłem; może mieć zdemontowaną korbę, suport, niedocięte pancerze, linki, zdemontowane całe okablowanie; oba koła lub tylko przednie. W niektórych przypadkach może być praktycznie rozmontowany na czynniki pierwsze - i choć może się to wydać dziwne bardziej zdezintegrowane są modele wyższe niż niższe. Złożenie do stanu "sprzedawalnego" to od 15 minut do 6 godzin. Korba może trzeszczeć ponieważ rower składany jest na stojaku serwisowym i regulacja napędu nie generuje w takim przypadku żadnych obciążeń dla korby.
MarcinMK Napisano 3 Marca 2014 Autor Napisano 3 Marca 2014 Ze swojej strony dodam że ciągle jest duża szansa że rower będzie w porządku, jak tylko dostanę w tym tygodniu podbitą gwarancję, plus dokręcą co trzeba to wszystko będzie ok. Jednak, przekombinowałem chyba trochę i drugi raz bym przez neta nie zamawiał (nie ważne w tym czy innym sklepie), Jeszcze w serwisie patrzą na mnie wilkiem że nie kupiłem u nich (za 2799zł był Evado 5.0 tylko L a nie M), Właśnie, zapłaciłem 70zł za złożenie roweru do jazdy, po czym odebrałem i zobaczyłem to koło (mała sprawa), i trzeszczącą korbę - oddałem do poprawy. Chyba nie będą oczekiwać że znów coś zapłacę... Wkurzony jestem na siebie, trzeba było kupić coś na miejscu nawet z gorszym osprzętem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.