Skocz do zawartości

[błotniki] defender M1+m2 vs Grand D.a.D vs Bender Fender

Smiechu2013

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Bardzo długo się broniłem przed zakupem błotników, ale po dzisiejszym dniu zapadła ostateczna decyzja na TAK. 

Szukałem na forum i google ale nie ma bezpośredniego porównania lub miarodajnych opinii więc poproszę was o pomoc. 

Kilka warunków : 

1. Mam na oku 3 modele takie jak w temacie, ewentualnie coś innego tzn dobrego i skutecznego

2. Cena nie ma znaczenia

3. Proszę nie doradzajcie pełnych

4. Szybkość montażu

5. Waga zimą nie ma znaczenia

Podobają mi się przede wszystkim Defendery i SKS D.A.D. 

Poproszę was o podpowiedź. 

Napisano

Mam defendery 3 sezon.... Zdecydowanie polecam! Plus nie brany pod uwagę podczas wyboru. Wymienny element mocujący błotnika przedniego w amorze. Innymi słowy - złamiesz (zdarza się, autopsja 2 x) wymieniasz tylko element mocujący (20 zł) a nie cały przedni błotnik...

Napisano

Mam Defendery - W amortyzatorach z 1,5" dołem trzeba naprawdę idealnie ustawić, żeby plastik mocowania błotnika  nie ocierał o główkę ramy, nie zauważyłem tego na początku i mam zdarty trochę lakier. Poza tym błotniki świetne, elastyczne (po paru glebach nie ma ani śladu pęknięcia). Co do montażu z tyłu - nie jestem przekonany, trzeba kręcić i kręcić, bo łatwo nie schodzi. W SKS jest dużo lepiej.

Napisano

Skłaniam się ku Defenderom choć SKS bardziej mi się podoba. 

Sprawdzałem na ale drogo i nikt nie sprzedaje używanych ani Defenderów i SKS czyli są dobre i nikt nie chce sprzedawać, lub mało kto używa :-)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zdecydowałem się na Defendery. 

Dzisiaj testowałem, w mokrym terenie i jestem bardzo zadowolony. Nie umiem powiedzieć jak sprawowałyby się SKS'y ale TOPEAK super. Mam porównanie jak wracałem ubrudzony wcześniej z tej trasy. 

Super szybki montaż, wykonanie OK, poszerzenia na końcach powodują, że błotniki więcej "zbierają". Możliwość ustawienia tylego błotnika bardzo blisko koła. Nie psuje wyglądu roweru, bo wiem, że część kolegów zwraca na to bardzo dużą uwagę. 

Ja osobiście POLECAM. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...