Skocz do zawartości

[Łańcuch] Skamieniały łańcuch.

Kakadu90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pewien problem a mianowicie nasmarowałem rower 3 tygodnie temu i tak go zostawiłem w skrytce i dzisiaj gdy chciałem go wyciągnąć to łańcuch jest kompletnie stwardniały jak kamień i ma nalot rdzy niestety niektóre ogniwa chodzą tak ciężko, że tylko kombinerkami idzie je zgiąć. Łańcuch pryskałem także WD-40 aby może coś "puściło" Więc mam do was pytanie co zrobić w takiej sytuacji i jak zdjąć łańcuch który jest na zdjęciu poniżej?

DSC_1981.jpg

1. Rozpinasz łańcuch w miejscu widocznej na zdjęciu spinki

cały łańcuch wkładasz do butelki i zalewasz naftą i pozostawiasz na 1 dzień

wyjmujesz i wycierasz szmatką

sprawdzasz czy ogniwa chodzą lużno

Jeśli chodzą lużno zakładasz łańcuch na rower i spinasz spinką

smarujesz ogniwa smarem do łańcucha po kropelce na ogniwo

1. Rękawiczki silikonowe

2. Olej na łańcuch (jak masz jakiś czyszczący/penetrujący to taki)

3. Odczekać chwilę, żeby wszedł gdzie ma wejść

4. Rozruszać każde ogniwo z osobna

5. Przetrzeć szmatą

6. Nasmarować w miarę gęstym olejem do łańcucha

Tak jak Puklus pisze bez siły raczej się nie obejdzie. Niestety uroki jazdy zimą przy roztopach. W takich warunkach łańcuch na następny dzień potrafi już sztywnieć.

Jeżeli komuś przeszkadza odrobina rdzy, to trzeba po każdym powrocie czyścić i smarować.

uroki jazdy zimą przy roztopach. W takich warunkach łańcuch na następny dzień potrafi już sztywnieć
Jak będziesz używał zielonego Finisha to nic nie zesztywnieje,ja używam go w warunkach naszych temperatur ujemnych i nigdy nie zesztywniał łańcuch nawet jak stał na silnych mrozach całą dobę 

venom2000: Nasmaruj finiszem, pojeździj zimą po błocie (jeden trening, kilkadziesiąt km) i odstaw rower na kilka dni bez mycia do zimnego i wilgotnego pomieszczenia. Później napisz :)

Kakadu90: nafta czyni cuda :) Swoją drogą, rower nasmarowałeś a łańcuch nie ?!?

Problem zimą jest taki, że trzeba umyć (zwykle wodą) i wysuszyć przed smarowaniem ...a schnie długo :)

Jak będziesz używał zielonego Finisha to nic nie zesztywnieje,ja używam go w warunkach naszych temperatur ujemnych i nigdy nie zesztywniał łańcuch nawet jak stał na silnych mrozach całą dobę 

To ja chyba miałem podrabianego zielonego, każdy łańcuch sztywniał, nawet jeśli rower był trzymany w zimie w mieszkaniu :)

Istotne jest to że łańcuch który złapał rdzę z reguły będzie szybko łapał ją ponownie - tak jest jeśli korozja zje zewnętrzną powłokę ogniw, zabezpieczenie powierzchniowe. Taki łańcuch jeśli ma jeszcze służyć (zardzewiały nie oznacza zużyty) wymaga mycia z solanki po jeździe w zimie. 

Panowie, problem jest już chyba dostatecznie wyjaśniony i wszelkie udzielone porady na pewno będą pomocne w rozwiązaniu problemu. Zamykam, bo zaraz stworzy się kolejny flejm o smarowaniu łańcucha tłuszczem z bobra, czy niedźwiedzim sadłem. A takie tematy już istnieją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...