Skocz do zawartości

[Hamulce hydrauliczne] Co zrobić z hamulcami w nowym rowerze? Wymienić czy zostawić?

Lawon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zakupiłem sobie w zimowym okienku nowy rower 29er (radon zr race 6.0). Szukałem zwracając większą uwagę na osprzęt oraz amor. W tej chwili rower ma zamontowane Avid Elixir 1 i wydaje mi się że będzie to najsłabszy element roweru.  

Czytając opinie na forum nie są to zachwalane hamulce. W starym rowerze miałem Deore 596 i teraz się zastanawiam czy może nie włożyć starych hamulców do nowego roweru, a avidów do starego? Czy może sprzedać i wymienić na coś lepszego póki sprzęt nie jest jeszcze używany i mógłbym dostać za niego trochę więcej? 

Nowe slx to prawie 500zł - za avidy może udałoby się wziąć 300zł ??

Zimą jeździłbym starym rowerem więc kwestia płynu nie gra roli. Rower używany byłby m.in w maratonach - waga roweru 11.7kg - moja 90kg(jakby to było pomocne). O medale nie walcze więc może jednak Avidy też dałyby radę?

Zeby było jaśniej Avid Elixir 1:

a) zostawić jak jest

B) zamienić z Deore

c) spróbować sprzedać i kupić coś lepszego

Dzięki

Napisano

jeśli jeździsz 2 rowerami i jak ci odpowiadają 596 to sprzedaj elixiry i kup deore. Jeśli masz zamiar sprzedać stary rower to do nowego daj deore a do starego elixiry.

Napisano

Avidy Wg mnie mają lepiej pracującą klamkę. Miałem avidy 3 i żadnych problemów nie doświadczałem. Szczerze deore m615 (nowsza wersja m596) jakoś dupy nie urywają wg mnie, ani slx m675. Zostawiłbym avidy 1 na twoim miejscu, a ulepszałbym napęd. Wg mnie więcej zyskasz.

Napisano

Stary rower zostaje na dojazdy do pracy, zabawę w błocie etc. Napęd wydaje mi się jest wystarczający na moje potrzeby (pełna grupa Sram x-9). Pojeżdżę trochę i zobaczę co zrobić z hamulcami. Jak nie będą mi odpowiadać to sprzedam i kupie coś od Shimano.

Napisano

Ja juz w momencie zakupu wymienilem Avidy na SLX i po dotarciu jest super (tarcze Avida) a waze 105kg przy 196cm wzrostu

From Lumia 820 with Tapatalk

Napisano

Poco zmieniać heble które działają i nic sie z nimi nie dzieje? Bedziesz miał z nimi problemy to zmienisz. Dla mnie operacja bez sensu, no chyba że masz nadmiar kasy i nie masz co z tym zrobić.

Napisano

Dlaczego zaraz nadmiar kasy ? Jeżeli zmieniać (bo M596 są lepsze) to teraz jest najlepszy moment bo Avidy są jeszcze nowe. Kto je później kupi jak zaczną cieknąć ? Tylko śmietnik. Sprzedając nowe Avidy odzyskuje część kasy i nie wciska nikomu używanych, niepewnych hamulców.

Napisano

No tak ale już na starcie musi je puścic ze znaczną stratą (brak gwarancji itp....) i jednak coś dołożyc.

Ja tam też uważam że avidy to bardzo zły wybór ale skoro już są i są sprawne.......

Napisano

Nastar, a miałeś kiedykolwiek avidy, czy na forum się naczytałeś?
Jasiński, a pamiętam że też jakiś czas temu nie chciałeś nawet myśleć o avidach :D

Napisano

Synergy - a na forum to się po prostu spisek związał przeciwko Avidom i większość pisze, że są gorsze od ich odpowiedników Shimano, tak ?

Swoje Elixiry sprzedajesz bo są świetne prawda ? ;-)

P.S. Jakbym miał wszystko sprawdzać na własnej skórze to by mi skóry zabrakło. Po to mamy m.in. forum żeby wszystkiego na sobie nie testować.

Napisano

Mając fabrycznie zamontowane Elixiry w rowerze najpierw bym na nich pojeździł ew. zmienił klocki na metale/spieki.

Jeżeli by mnie nie zadowoliły to myślałbym o zmianie. Cena hamulców z demontażu, a lekko używanych nie różni się wielce, a może akurat przypasują do naszego stylu jazdy.

• Mod Team
Napisano

a forum to się po prostu spisek związał przeciwko Avidom i większość pisze, że są gorsze od ich odpowiedników Shimano, tak

To nie żaden spisek, jeszcze kilka alt temu co drugi a nawet 2 na 3 użytkowników avida narzekało, ja byłem jednym z nich, choć ja nie specjalnie narzekałem. Obecnie może poprawili soją jakość produktu, nie wiem, nie mam zamiaru sprawdzać.

http://www.forumrowerowe.org/topic/145807-hamulce-kompendium-wiedzy-o-hydraulikach-kontynuacja-miny/ poczytajcie co andrew pisze o tych hamulcach, przej jego ręce przeszłą znacząca liczba tych hamulców, w tym mój.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...