Lawon Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Witam, zakupiłem sobie w zimowym okienku nowy rower 29er (radon zr race 6.0). Szukałem zwracając większą uwagę na osprzęt oraz amor. W tej chwili rower ma zamontowane Avid Elixir 1 i wydaje mi się że będzie to najsłabszy element roweru. Czytając opinie na forum nie są to zachwalane hamulce. W starym rowerze miałem Deore 596 i teraz się zastanawiam czy może nie włożyć starych hamulców do nowego roweru, a avidów do starego? Czy może sprzedać i wymienić na coś lepszego póki sprzęt nie jest jeszcze używany i mógłbym dostać za niego trochę więcej? Nowe slx to prawie 500zł - za avidy może udałoby się wziąć 300zł ?? Zimą jeździłbym starym rowerem więc kwestia płynu nie gra roli. Rower używany byłby m.in w maratonach - waga roweru 11.7kg - moja 90kg(jakby to było pomocne). O medale nie walcze więc może jednak Avidy też dałyby radę? Zeby było jaśniej Avid Elixir 1: a) zostawić jak jest zamienić z Deore c) spróbować sprzedać i kupić coś lepszego Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisiek Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 jeśli jeździsz 2 rowerami i jak ci odpowiadają 596 to sprzedaj elixiry i kup deore. Jeśli masz zamiar sprzedać stary rower to do nowego daj deore a do starego elixiry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Avidy Wg mnie mają lepiej pracującą klamkę. Miałem avidy 3 i żadnych problemów nie doświadczałem. Szczerze deore m615 (nowsza wersja m596) jakoś dupy nie urywają wg mnie, ani slx m675. Zostawiłbym avidy 1 na twoim miejscu, a ulepszałbym napęd. Wg mnie więcej zyskasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawon Napisano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Stary rower zostaje na dojazdy do pracy, zabawę w błocie etc. Napęd wydaje mi się jest wystarczający na moje potrzeby (pełna grupa Sram x-9). Pojeżdżę trochę i zobaczę co zrobić z hamulcami. Jak nie będą mi odpowiadać to sprzedam i kupie coś od Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbaranek Napisano 20 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Ja juz w momencie zakupu wymienilem Avidy na SLX i po dotarciu jest super (tarcze Avida) a waze 105kg przy 196cm wzrostu From Lumia 820 with Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 20 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Avidy nie takie straszne , wybierz poprostu to co pasuje ci bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 20 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Poco zmieniać heble które działają i nic sie z nimi nie dzieje? Bedziesz miał z nimi problemy to zmienisz. Dla mnie operacja bez sensu, no chyba że masz nadmiar kasy i nie masz co z tym zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Dlaczego zaraz nadmiar kasy ? Jeżeli zmieniać (bo M596 są lepsze) to teraz jest najlepszy moment bo Avidy są jeszcze nowe. Kto je później kupi jak zaczną cieknąć ? Tylko śmietnik. Sprzedając nowe Avidy odzyskuje część kasy i nie wciska nikomu używanych, niepewnych hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 No tak ale już na starcie musi je puścic ze znaczną stratą (brak gwarancji itp....) i jednak coś dołożyc. Ja tam też uważam że avidy to bardzo zły wybór ale skoro już są i są sprawne....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Nastar, a miałeś kiedykolwiek avidy, czy na forum się naczytałeś?Jasiński, a pamiętam że też jakiś czas temu nie chciałeś nawet myśleć o avidach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Synergy - a na forum to się po prostu spisek związał przeciwko Avidom i większość pisze, że są gorsze od ich odpowiedników Shimano, tak ? Swoje Elixiry sprzedajesz bo są świetne prawda ? ;-) P.S. Jakbym miał wszystko sprawdzać na własnej skórze to by mi skóry zabrakło. Po to mamy m.in. forum żeby wszystkiego na sobie nie testować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Mając fabrycznie zamontowane Elixiry w rowerze najpierw bym na nich pojeździł ew. zmienił klocki na metale/spieki. Jeżeli by mnie nie zadowoliły to myślałbym o zmianie. Cena hamulców z demontażu, a lekko używanych nie różni się wielce, a może akurat przypasują do naszego stylu jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 a forum to się po prostu spisek związał przeciwko Avidom i większość pisze, że są gorsze od ich odpowiedników Shimano, tak To nie żaden spisek, jeszcze kilka alt temu co drugi a nawet 2 na 3 użytkowników avida narzekało, ja byłem jednym z nich, choć ja nie specjalnie narzekałem. Obecnie może poprawili soją jakość produktu, nie wiem, nie mam zamiaru sprawdzać. http://www.forumrowerowe.org/topic/145807-hamulce-kompendium-wiedzy-o-hydraulikach-kontynuacja-miny/ poczytajcie co andrew pisze o tych hamulcach, przej jego ręce przeszłą znacząca liczba tych hamulców, w tym mój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Puklus - zgadzam się z Tobą. Stwierdzenie o "spisku" było ironiczne. Posty Andrew znam prawie na pamięć ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.