Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Do twojego Recona gold: 133ml oleju 5W do tłumika i olej 15W w dolne lagi po 15ml . Uszczelki identyczne jak do reby.  Masz podpięty na forum poradnik o olejach i serwisie reby. Poczytaj. Procedura serwisowa niemal identyczna.

• Mod Team
Napisano

Tak ale mówimy o goldzie kolegi mkaczorr, nie podał rocznika. Do 2011 wszystkie miały 15ml, od 2012 po 6 i 10ml (po stronie sprężyny).

Napisano (edytowane)

Rocznik to 2012 ,oleje już zamówione ,rozumiem że olej 15 W mam wlać od dołu poprzez otwory na śruby ,od strony blokady 6 ml i od drugiej gdzie jest sprężyna 10 ml ,a jeśli chodzi o tą stronę gdzie jest blokada wyjmując Damper Internals (nie wiem jak nazwać to po polsku,chyba po prostu tłumik ) chodzi konkretnie o ten o ring który jest na to naciągnięte ,znacie może typ tego o ringa ,bo prawdopodobnie albo się złuszczył albo rozciągnął i dlatego olej przepłynął ,bo rozumiem ,że przez ten o ring olej przelał sie na dolne lagi ,bo nie wiem dokładnie który o ring odpowiada za to aby olej z tłumika nie przedostał sie na dolne lagi.Dzięki wszystkim powyżej za odpowiedzi ;)

Edytowane przez mkaczorr
  • Mod Team
Napisano

Zarówno w przypadku sprężyny powietrznej jak i tłumika za szczelność odpowiadają po dwie uszczelki. Duża, zewnętrzna przylegająca do goleni i mniejsza wewnętrzna w której chodzi trzpień czy to tłumika czy sprężyny. 

Po szczegóły odsyłam do tego wątku, procedura serwisowa jest niemal identyczna. Zaznaczam że recon gold jest bardziej zbliżony do reby, ma tak samo aluminiowe lagi, wersja silver ma lagi stalowe które wewnątrz mają większą średnicę, komponenty w nich są te same ale mają większe lub zupełnie inne uszczelki.

Napisano

A gdzie mogę dostać własnie takiej jakosci o ringi jak w orginalnym reconie ,mogą to być jakies oringi ze sklepu z gumą badź sklepu motoryzacyjnego ,bo w tym serwisie reby są chyba jakieś orginalne oringi.

Napisano

Panowie na Youtubie znajdziecie film z RS service jak rozebrać,wyczyścić i poskładać cała filozofia zamknięta w 30 minutach waszego czasu jeżeli macie potrzebne narzędzia,części i olej,dajcie sobie spokój z serwisami co doją kasę i nauczcie się samemu jak to robić to dla was kolejne poziomy wiedzy do zdobycia i bycia niezależnym od serwisu który was zlewa i chce tylko kasy za marną jakość wykonanej robocizny