borasmax Napisano 17 Lutego 2014 Napisano 17 Lutego 2014 witam wszystkich serdecznie jestem zielony w temacie rowerów i sprzętu rowerowego skąd mój temat i prośba o pomoc w wyborze roweru po przeczytaniu paru nastu opinii marka padła na Author teraz tylko proszę o pomoc w wyborze lepszego osprzętu czy warto dopłacić do classica czy tez nie http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/author-2014/rowery-crossowe/author-compact vs http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/author-2014/rowery-crossowe/author-classic no chyba ze macie lepsze propozycje do jazdy po mieście, parkach z gory dziekuje za zainteresowanie
PjeseczeQ Napisano 17 Lutego 2014 Napisano 17 Lutego 2014 Classic - mam, polecam. Stoi na sensownym osprzęcie, a Compact to full Tourney. Warto dołożyć.
bartek6622 Napisano 17 Lutego 2014 Napisano 17 Lutego 2014 Na sensownym osprzęcie....... Zawsze to lepsze od Comacta. Na korzyść Classica przemawia na pewno kaseta, bo w pracy napędu jako amator nie odczujesz ogromnej różnicy,
borasmax Napisano 4 Marca 2014 Autor Napisano 4 Marca 2014 Ok classic kupiony ;-) polecacie jakieś przydatne akcesoria? Konkretnie modele pompek stopek plecaków sakw kluczy itp? Najbardziej zależy mi na kominie na szyję bo trochę wieje ;-)
PjeseczeQ Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 http://tinypic.com/view.php?pic=e12flg&s=8#.UxYzu_l5Nmp - dla siebie zamawiałem na ten sezon właśnie. Co na początek ? Odblask na kierę i sztycę (cat eye ma dobre odblaski i tanie - mam, są ok) obowiązkowo, tak samo zestaw oświetlenia jakiś byle był (w tych tańszych wymienić tylko baterie na np. Energizery i jest ok jeśli chodzi o pozycyjne zwykłe światła - latarnie są, w lesie po zmroku nie jeżdżę - mi takie coś wystarcza akurat). Do miasta musisz mieć porządne zabezpieczenie - najlepiej u-lock : wersja standardowa jest trochę łatwiejsza w przewożeniu, wersja LS (przeważnie ~7 cm dłuższy pałąk od STD - zapraszam do mojego wirtualnego garażu, tam masz fotkę jak to wygląda na sztycy - da się żyć i jeździć ) na początku się wydaje upierdliwa dość w transporcie, ale szybko się docenia długość - w mieście bardzo się przydaje. Alternatywa dla Kryptonite Evolution series 4 (właśnie jego w wersji LS używam - bardzo zachwalany, nie tylko na tym forum ) to Onguard Brute. Warto też mieć podpórkę - mi się często przydaje. Zależy jak kto roweru używa. (Accent Standard bodajże to jest to czego właśnie używam - solidna, tania, można brać) Klucze - zależy czy chcesz serwisować rower wyłącznie na własną rękę, czy u siebie tylko podstawa, reszta w serwisie. Ja mam raczej dwie lewe jeśli chodzi o zajęcia techniczne, dlatego bardziej skomplikowane regulacje/naprawy robi serwis, ja tylko sprawdzam połączenia śrubowe, dokładam kolejne akcesoria + proste naprawy - zestaw podręczny z imbusami + scyzoryk victorinoxa u mnie wystarczają w moim konkretnym przypadku. Z opcjonalnych akcesoriów warto mieć : torbę Roswheel'a na telefon/podręczne rzeczy montowana na mostek (do kupienia aliexpress/allegro), uchwyt na bidon, malutką (naprawdę malutką) torbę na ramę/sztycę do zapasowej dętki, łyżek do opon i podstawowych narzędzi jak ww. już pisałem. Pewnie o czymś zapomniałem jak tak myślę, ale z grubsza tak to u mnie właśnie wygląda. PS. Wstaw jakieś zdjęcia na profil - chętnie sobie obejrzę malowanie rocznika 2014 (bo chyba właśnie 2014 posiadasz ?).
borasmax Napisano 4 Marca 2014 Autor Napisano 4 Marca 2014 właśnie niestety albo stety 2013 biało czarny mi sie podoba , 2014 jest szaro zielony był na sklepie ale zarezerwowany już. dziękuje za wszelkie propozycje torba roswheel na sztyce jest fajna . koszyk na bidon dostałem gratis oświetlenie również wiec zostaje dętka torba nóżka i łyżka
PjeseczeQ Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Biało czarnego miałem okazję wziąć, widziałem na mieście i widziałem też jeden egzemplarz na trekkinga przerobiony - bardziej mi odpowiada moja wersja kolorystyczna, ale to kwestia gustu. Ta torba jest akurat na mostek, łyżek potrzebujesz dwie lub więcej do tych całkiem wąskich (700x38C/28"x1.5") oponek. Rozważ jakiegoś u-locka jakby trzeba było zostawić rowerek na mieście - szczególnie polecam (jak już wspomniałem) Kryptonite Evolution series 4/OnGuard Brute.
borasmax Napisano 4 Marca 2014 Autor Napisano 4 Marca 2014 ja kupiłem taka linke http://intermotors.pl/product-pol-300-Linka-OXFORD-Loop-Lock-z-wzmocnionej-stali-z-klodka-dlugosc-1-8mm-x-15mm-BS.html
PjeseczeQ Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Kup w biedronce nożyce do prętów 18" za piętnaście złotych. Wsadź tą linkę w nie, przykładając nie za dużo siły przetnij. Nożyce do śrub się przydadzą, a masz dowód i powód do zakupu zabezpieczenia przed złodziejami, a nie przed wiatrem. Na końcu oczywiście Evolution series 4 LS, o którym już trzeci raz wspominam...
borasmax Napisano 5 Marca 2014 Autor Napisano 5 Marca 2014 Przekonałeś mnie ;-) a są może uchwyty do ulockow na ramę?
PjeseczeQ Napisano 5 Marca 2014 Napisano 5 Marca 2014 W zestawie do wersji STD jest EZ Mount, do LS lepszy FlexFrame U (obracany o 360 stopni zamiast co 90 jak EZ).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.