Skocz do zawartości

[rower] Author Compact vs Author Classic

borasmax

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam  wszystkich serdecznie

jestem zielony w temacie rowerów i sprzętu rowerowego skąd mój temat i prośba o pomoc w wyborze roweru po przeczytaniu paru nastu opinii marka padła na Author teraz tylko proszę o pomoc w wyborze lepszego osprzętu czy warto dopłacić do classica czy tez nie 

http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/author-2014/rowery-crossowe/author-compact 

vs

http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/author-2014/rowery-crossowe/author-classic

no chyba ze macie lepsze propozycje do jazdy po mieście, parkach 

z gory dziekuje za zainteresowanie 

Napisano

Na sensownym osprzęcie....... Zawsze to lepsze od Comacta. Na korzyść Classica przemawia na pewno kaseta, bo w pracy napędu jako amator nie odczujesz ogromnej różnicy,

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ok classic kupiony ;-) polecacie jakieś przydatne akcesoria? Konkretnie modele pompek stopek plecaków sakw kluczy itp? Najbardziej zależy mi na kominie na szyję bo trochę wieje ;-)

Napisano

http://tinypic.com/view.php?pic=e12flg&s=8#.UxYzu_l5Nmp - dla siebie zamawiałem na ten sezon właśnie. ;)

Co na początek ? Odblask na kierę i sztycę (cat eye ma dobre odblaski i tanie - mam, są ok) obowiązkowo, tak samo zestaw oświetlenia jakiś byle był (w tych tańszych wymienić tylko baterie na np. Energizery i jest ok jeśli chodzi o pozycyjne zwykłe światła - latarnie są, w lesie po zmroku nie jeżdżę - mi takie coś wystarcza akurat).

Do miasta musisz mieć porządne zabezpieczenie - najlepiej u-lock : wersja standardowa jest trochę łatwiejsza w przewożeniu, wersja LS (przeważnie ~7 cm dłuższy pałąk od STD - zapraszam do mojego wirtualnego garażu, tam masz fotkę jak to wygląda na sztycy - da się żyć i jeździć :)) na początku się wydaje upierdliwa dość w transporcie, ale szybko się docenia długość - w mieście bardzo się przydaje.

Alternatywa dla Kryptonite Evolution series 4 (właśnie jego w wersji LS używam - bardzo zachwalany, nie tylko na tym forum ;)) to Onguard Brute.

Warto też mieć podpórkę - mi się często przydaje. Zależy jak kto roweru używa. (Accent Standard bodajże to jest to czego właśnie używam - solidna, tania, można brać)

Klucze - zależy czy chcesz serwisować rower wyłącznie na własną rękę, czy u siebie tylko podstawa, reszta w serwisie. Ja mam raczej dwie lewe jeśli chodzi o zajęcia techniczne, dlatego bardziej skomplikowane regulacje/naprawy robi serwis, ja tylko sprawdzam połączenia śrubowe, dokładam kolejne akcesoria + proste naprawy - zestaw podręczny z imbusami + scyzoryk victorinoxa u mnie wystarczają w moim konkretnym przypadku. :P

Z opcjonalnych akcesoriów warto mieć : torbę Roswheel'a na telefon/podręczne rzeczy montowana na mostek (do kupienia aliexpress/allegro), uchwyt na bidon, malutką (naprawdę malutką) torbę na ramę/sztycę do zapasowej dętki, łyżek do opon i podstawowych narzędzi jak ww. już pisałem.

Pewnie o czymś zapomniałem jak tak myślę, ale z grubsza tak to u mnie właśnie wygląda.

PS. Wstaw jakieś zdjęcia na profil - chętnie sobie obejrzę malowanie rocznika 2014 (bo chyba właśnie 2014 posiadasz ?).

Napisano

właśnie niestety albo stety 2013 biało czarny mi sie podoba :), 2014 jest szaro zielony był na sklepie ale zarezerwowany już.  dziękuje za wszelkie propozycje torba roswheel na sztyce jest fajna .

koszyk na bidon dostałem gratis oświetlenie również 

wiec zostaje dętka torba nóżka i łyżka 

Napisano

Biało czarnego miałem okazję wziąć, widziałem na mieście i widziałem też jeden egzemplarz na trekkinga przerobiony - bardziej mi odpowiada moja wersja kolorystyczna, ale to kwestia gustu. :)

Ta torba jest akurat na mostek, łyżek potrzebujesz dwie lub więcej do tych całkiem wąskich (700x38C/28"x1.5") oponek.

Rozważ jakiegoś u-locka jakby trzeba było zostawić rowerek na mieście - szczególnie polecam (jak już wspomniałem) Kryptonite Evolution series 4/OnGuard Brute.

Napisano

Kup w biedronce nożyce do prętów 18" za piętnaście złotych. Wsadź tą linkę w nie, przykładając nie za dużo siły przetnij. Nożyce do śrub się przydadzą, a masz dowód i powód do zakupu zabezpieczenia przed złodziejami, a nie przed wiatrem.

Na końcu oczywiście Evolution series 4 LS, o którym już trzeci raz wspominam...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...