stefan2810 Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Witam. Złożyłem sobie napęd 2x9 i generalnie nie mogę wyregulować przedniej przerzutki. Zębatki - 26 oraz 42 do tego przerzutka XTR m971 i gripshifty X0. Blat w miejscu średniej zębatki. Młynek na swoim miejscu. Niby wszystko wyregulowane jednak jest pewne ALE. Są dwa problemy. 1. Przy zrzucaniu łańcuch często lubi wskoczyć pomiędzy zębatki i się tam klinuje. 2. Przy wrzucaniu na blat łańcuch czasami go przeskakuje i spada poza korbę. Rzadko tak się dzieje ale jednak. To chyba kwestia bardziej precyzyjnego wyregulowania. No i co teraz? Czy wszystko śmigało by lepiej na przerzutce przystosowanej do napędu 2x.? Czy może różnica zębatek jest za duża? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 "Blat w miejscu średniej zębatki. Młynek na swoim miejscu." - i mimo wszystko łańcuch potrafi się zakleszczyć pomiędzy nimi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Tak. Dodam że łańcuch Sram PC 991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Zębatki są typowe? Na pewno proste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 wszystko masz nowe? ja mam 2x9 i spadal mi tylko czasem na rame i kupilem chain catcher z hameryki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Zębatki jak zębatki, z shimano. Blat nowy, młynek używany lecz bardzo mały przebieg. Łańcuch ma już trochę nalatane,a le też bez przesady. Mam jeszcze takie dwa łańcuchy myślicie że to jego wina? Jak coś to zmienię i zobaczę czy dalej nie bangla. Dodam że łańcuch wpada pomiędzy zębatki tylko przy zmianie biegu z blatu na młynek. W druga stronę jest wszystko gitarra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Daj jakieś zdjęcia zębatek i przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Proszę bardzo. Dwa ostatnie zdjęcia zobaczcie. Przerzutka już jest na maksa wychylona do wewnątrz, śrubka blokująca odkręcona, a łańcuch nie wskakuje na młynek. To znaczy wskakuje ale zanim to zrobi trzeba kilka razy obkręcić korbą. http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/15762-cam00020/ http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/15763-cam00021/ http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/15764-cam00022/ http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/15765-cam00023/ http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/15766-cam00024/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Jak dla mnie ta duża tarcza nie nadaje się na środek. Przy młynku 26t optymalna tarcza to 38 t ( 40 to juz chyba max ). Zaraz ktoś powie ze wszystko sie da. Może i tak, ale działać to będzie średnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Też tak miałem, znalazłem rozwiązanie, otóż stalowy blat jest za cienki i nie nadaje się do środka. Miałem właśnie problemy z wpadaniem łańcucha między koronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 To co mam z nim zrobić? ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 U mnie czasem wyskakuje na zewnątrz poza blat, natomiast nigdy mi się łańcuch między zębatkami nie zakleszczył (też mam 42/26). Myślę, że moze to być pewien mankament związany z przerzutką przednią, której wózek jest nieco szerszy niż w przerzutkach 2x, tak mniemam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Za duża rozpiętość pomiędzy blatem a młynkiem wg mnie. Do 26 optymalnie będzie 39. Albo za mało jest tzw przezębień, czyli miejsc, w których łańcuch płynnie przechodzi z jednej i od razu wskakuje na drugą. Ja ma dwa z przodu 22-36 i wszystko hula aż miło z przerzutką pod trzy z przodu. Kup sobie taki zestaw, ładny, kolorowy http://trybo.pl/produkty/zestawy-zebatek-korb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Zegar ścienny możesz zrobić ;-) Zamiana tarcz miejscami wychodzi kiepsko. Spróbuj z dedykowana tarczą do 2x10 2x9 . Tu masz 40t z slxa http://rowertour.com/shimano-slx-tarcza-korby-fc-m675-40z.html Zostając przy Shimano masz też paletę środkowych tarcz z napędów 3x9/10 36 t deore za 40 dychy ( dobra stal ) po Saint za 200 zł ( amelinium ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Kupie jakąś mniejszą, a jak nie będzie bangalać to będzie na Was!. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Mi wypadał łańcuch na zew. Wymieniałem wszystko, winną okazała się przerzutka przednia. Większość ludu twierdziła, że przerzutki nie potrafię wyregulować. Pożycz od kogoś tarcze i sprawdź, bo tak naprawdę nikt tu na forum nie zna przyczyny. Jeden napisze, że źle wyregulowane, inny, że tarcza, jeszcze inny, że przerzutka. Z tym przerabianiem na 2x9 nigdy nie jest tak gładko jak się wydaje. Jednemu chodzi od razu, innemu nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Też bym obstawiał na winę przerzutki. Nie mam od kogo pożyczyć żadnej tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Jak chcesz to mam na spróbowanie 36 t z 2 rzędowego slxa. Jak jestes we Wroclawiu to wal na priv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Ta 40t nie zadziała... W mojej tarczy 36t z SLX-a nie ma takich dużych wycięć pomiędzy śrubami. Jest prawie regularny okrąg wycięty w środku tarczy. W podanej 40-stce łańcuch bedzie wpadał w te dziury i dopiero będzie problem : ) Stawiam, ze nieco za duży blat. Albo twój obecny ma tak duże te nacięcia, że właśnie tam wpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Kolego sprawdź coś zanim napiszesz. W sklepie wkleili jakiś obrazek nieadekwatny, ale tarcza z podanego modelu działa. https://www.google.pl/search?q=FC+M675+40z&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=IJcDU9mgOvD07AaXlYGABw&ved=0CCwQsAQ&biw=1920&bih=947 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Panowie. Wpadłem na genialny pomysł. Od strony zębatek dodam jeszcze jedną podkładkę przy suporcie. Wtedy teoretycznie przy zrzucaniu przerzutka powinna bardziej ściągać łańcuch do wewnątrz, bo cała korba przesunie sie do zewnątrz. Jutro pokombinuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Kolego sprawdź coś zanim napiszesz. W sklepie wkleili jakiś obrazek nieadekwatny, ale tarcza z podanego modelu działa. https://www.google.pl/search?q=FC+M675+40z&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=IJcDU9mgOvD07AaXlYGABw&ved=0CCwQsAQ&biw=1920&bih=947 AA to przepraszam, zasugerowałem się. No to w takim układzie myslę, że bedzie banglać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Panowie. Wpadłem na genialny pomysł. Od strony zębatek dodam jeszcze jedną podkładkę przy suporcie. Wtedy teoretycznie przy zrzucaniu przerzutka powinna bardziej ściągać łańcuch do wewnątrz, bo cała korba przesunie sie do zewnątrz. Jutro pokombinuje. Zakladam, ze masz korbe /suport HT ll i odpowiednio zamontowane podkladki. Nie kombinuj z podkladkami, bo rozwalisz linie lancucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Generalnie problem się już rozwiązał. Po założeniu zębatki 38t Alivio wszystko działa jak należy, bez najmniejszych problemów. Regulacja zrobiona w kilka minut i po robocie. Wiec wina mogła leżeć po zbyt dużej różnicy zębów między tarczami, ale również zauważyłem że nowa zębatka Alivio jest lepiej wyprofilowana. Po wewnętrznej stronie ma grubsze wyżłobienia, dzięki czemu łańcuch nie ma jak wpaść między blat a młynek. Nawet ręką nie da się go tam wcisnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NowyUser99 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 A istniały legendy, że 3x10 się ciężko reguluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.