Skocz do zawartości

[rura sterowa] Czy można przesadzić z ilością podkładek?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy wymianie amortyzatora chcę użyć więcej podkładek. Czy jest jakaś realna do osiągnięcia granica bezpieczeństwa przy której rura sterowa nie wytrzyma? 5cm podkładek jest ok?

• Mod Team
Napisano

- Czy można przesadzić z ilością podkładek?
- A jak myślisz?

:D

1497033_665162396860280_1864175778_n.jpg

PS. 5cm akceptowalne, ale pamiętaj, że im wyższa rura sterowa, tym większe siły działające na główkę ramy, stery i łożyska. Co za tym idzie, szybciej łapiesz luzy.

Napisano

Większość producentów zaleca nie więcej niż 4-5 cm podkładek. Zresztą już sam fakt, że chcesz założyć ich tak wiele, świadczy przeważnie o złym doborze ramy do potrzeb.

Inna sprawa, że powyżej 2-3 cm utrata sztywności sterówki staje się przeważnie dość odczuwalna.

Napisano

Żadna sztywność nie ucierpi. Poza tym głównie wszystkie siły idą od koła, a długość sterówki nie ma nic do rzeczy. Tak w ogóle to kto powiedział, że wszystkie podkładki będą wkładane, żeby podnieść mostek? Może po to, żeby pozostawić dłuższą rurę sterową i sprzedać amortyzator w przyszłości. Chociaż wątpię, żeby o to chodziło, ale ja np. tak mam. Największy problem w tym przypadku to to, że przy dużej ilości podkładek nie skręcisz dobrze łożysk i będą łapać szybko luzy, bo są spasowane do rury sterowej luźno. Obracają się względem siebie i promieniowo. Przy dużej ilości podkładek jedną przesuną się bardziej w prawo, a inne w lewo i nie docisną łożysk równomiernie. Jak najmniejsza długość wszystkich podkładek, a jak już muszą być to jak najdłuższe, żeby ich liczba była jak najmniejsza.

Napisano

Żadna sztywność nie ucierpi.

Zapewniam Cię, że problem bywa odczuwalny.

Natomiast uwaga co do położenia podkładek jak najbardziej słuszna: te założone powyżej mostka praktycznie nie mają znaczenia z punktu widzenia sztywności.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...