venom7 Napisano 20 Lutego 2014 Autor Napisano 20 Lutego 2014 Tak- wiem- pamiętam za ile planowałem na początku kupić rowerek. Liczyłem, że za taką kwotę te rowery będą lepsze jakościowo a tu nie ma tak diametralnej różnicy jak się spodziewałem ( kiedyś ktoś powiedział, że porządny rower powyżej 2000zł). I tak szukałem ale " im dalej w las tym więcej grzybów" i tak jest. Jak mam się przesiąść z swojego Authora Horizona to już na naprawdę dobrej klasy rower ( czyli osprzętowo Deorkach) co do hamulców z hydrauliką nigdy nie miałem do czynienia, kolega mi opowiadał, że bardzo dobra rzecz. Więc widzę, żę muszę mocniej siegnąć do keszeni bo zamierzam go kupić na bardzo długi okres ( ostatni użytkowałem 2 lata- krótko- a mam ostatnią okazję zainwestować w coś dużo lepszego na lata, później będą inne wydatki wiecie jak to jest ). Wszedłem jeszcze na Cube i też jest jeden ciekawy osprzęt przerzutka tylna SLX Shadow. Reszta osprzętowo podobna do Gianta i Krossa a kolorystycznie i wykończeniowo bardzo lubię Cube: Cube http://www.rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-cube-2014/cube-tour-2014/rower-cube-curve-pro-men-black-anthrazit-grey-2014.html Giant http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc/17684/73830/#specifications Kross http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-4-0 Te modele wchodzą w grę, dziobolek tego Authora już mi ktoś zapodał, przejrzałem ich rowerki wyprzedażowe ale nie mają pasującego do mnie rozmiaru. A z 2014 widziałem model na Deorkach za 3100zł. Widziałem fajny i tani model za 2000zł z 2011r. wszystko na Deorkach ale rama 22 hehe. Wolałbym wydac jak najmniej za jak najlepszą ale tak dobrze świat nie jest zbudowany hehe Mam czas z kupnem wszystkiego rocznikowo 2014 ani nie stanieją ani nie zdrożeją swobodnie można obserwować. Któy z tych 3 modeli uważacie za najbardziej trafny
dziobolek Napisano 20 Lutego 2014 Napisano 20 Lutego 2014 Może faktycznie przemyśl modernizację posiadanego roweru Horizon ma całkiem fajną ramę a za te pieniądze, które chcesz przeznaczyć na nowy rower, to możesz mieć Horizona na... XTR może nawet Ja w ten sposób potraktowałem swojego ponad 15-letniego Classica i nadal jeździ a ja zadowolony jestem. Podobnie z Horizonem mojej lubej Nietknięty i "dziewiczy" jest jedynie (jeszcze) Stratos młodszego syna.
venom7 Napisano 20 Lutego 2014 Autor Napisano 20 Lutego 2014 Jest czas pomyśleć naszczęście Obecnego roweru nie sprzedaje- zostawiam go na użytek domowników albo oddam bratu więc nie pozbywam się obecnego będzie dalej służył- sam pewnie też się nim przejadę do sklepu czasem. Obecnie ma pedałlki wczepiane i za każdym razem nawet jak jade do sklepu muszę zakaładać buty shimano hehe Więc nawet jeśli kupię nowy do obecny Author dalej będzie służył- tyle, że już nie do końca mi Sam mam super wrażenie -najlepszy rower jaki miałem do tej pory ale jak nim jeżdzę to czuć już w nim przejechane te 7tysięcy km czuć PS Po za tym sam wiesz nowy sprzęt to nowe chęci, ja bardzo dużo jeżdze jak jest pora wakacyjna, praktycznie nie ma dnia bez roweru- wyłaćznie asfalt praktycznie). Zawsze kupowałem te podstawowe modele- chciało by się "spróbowac tego miodu" tych wyższych modeli jak hamulce hydrauliczne przykładowo. Powiedz mi tez kolego - bo ja jeżdzę dość intensywnie czyli walczę o średnie prędkości na obecnym Authorze byłem w stanie wykręcić 28 km/h, myślę, że moderniazacja lub nowy rower nie obniżą a raczej podwyższą i te osiągi. Wiem, że cudów tu nie zdziałam bo do tego potrzebna jest szosa ale tłumaczyłem na początku mojego tematu czemu nie mogę- przymonę krótko- zdrowie
dziobolek Napisano 20 Lutego 2014 Napisano 20 Lutego 2014 ... Obecnie ma pedałlki wczepiane i za każdym razem nawet jak jade do sklepu muszę zakaładać buty shimano hehe ... No to trza było zainwestować w uniwersalne platformy/SPD - w takich da się jeździć i w normalnym obuwiu. Powiedz mi tez kolego - bo ja jeżdzę dość intensywnie czyli walczę o średnie prędkości na obecnym Authorze byłem w stanie wykręcić 28 km/h, myślę, że moderniazacja lub nowy rower nie obniżą a raczej podwyższą i te osiągi. Wiem, że cudów tu nie zdziałam bo do tego potrzebna jest szosa ale tłumaczyłem na początku mojego tematu czemu nie mogę- przymonę krótko- zdrowie W tym temacie nic nie poradzę, ponieważ ja nie "walczę" ze średnimi - jężdżę turystycznie/rekreacyjnie. Aczkolwiek czytałem opinie, że zmiana roweru pomogła, jak i takie, że nie przyniosła oczekiwanych efektów, no i takie, że jednak na starym rowerze było o niebo lepiej. Więc jak sam widzisz, nie da się tego jednoznacznie ocenić. Ja, oraz moja luba, po zmianie osprzętu odczuliśmy różnicę na PLUS. Ale ja z tych, co wolą dbać o posiadany sprzęt i modernizować w razie potrzeb dostosowując do własnych potrzeb, niż skakać "z kwiatka na kwiatek" bo mi się "model" znudził (bez urazy ) Jeśli Cię stać i masz potrzebę posiadania kolejnego roweru - "Wolnoć Tomku..." Mimo wszystko JA bym się od Krossa i Gianta trzymał z daleka. Ten ostatni CUBE całkiem fajny - jak pasi. to brać
Classified Napisano 20 Lutego 2014 Napisano 20 Lutego 2014 Mimo wszystko JA bym się od Krossa i Gianta trzymał z daleka. Leo, why????????????????? Krossem się nie bawiłem, aczkolwiek siostrzeniec śmiga na A7 i sobie chwali...a Gianta miałem Anthema i Glory...oba zacne...w swoich zastosowaniach... Liczyłem, że za taką kwotę te rowery będą lepsze jakościowo a tu nie ma tak diametralnej różnicy jak się spodziewałem Tak jak Ci wcześniej pisałem, w widełkach cenowych osprzęt jest podobny. Ramy z reguły też. co do hamulców z hydrauliką nigdy nie miałem do czynienia, kolega mi opowiadał, że bardzo dobra rzecz. Zależy do czego...dobre fałki też są w cenie. A tania hydraulika wcale nie musi być dobra. Tutaj masz podstawowe Shimano/Tektro - do tych rowerów i ich zastosowania się nadadzą. Te rowery co podałeś są relatywnie podobne wzgl. siebie. W tej cenie i przy tym rowerze Deore czy Alivio nie robią zadnej różnicy...amortyzatory praktycznie identyczne...tak jak wcześniej pisałem w pewnym zakresie cenowym jest mniej więcej to samo...
venom7 Napisano 21 Lutego 2014 Autor Napisano 21 Lutego 2014 Maniak po tygodniu ślęczenia w wolnych chwilach na forach i stronach z rowerumi wiem dobrze co miałeś i nadal masz na myśli z tymi widełkami cenowymi Wiem, że te modele co zapodałem wyżej wszystkie są do siebie bardzo podobne - jednyna różnica to każda ma inną markę- ale jak mówiłeś patrze na osprzęt. Na używkę się nie skuszę bo nie jestem dłubakiem tylko użytkownikiem hehe i w innym wątku bo podpiołem się pod jeszcze jeden pisałem czemu zależy mi na gwarancji. Też się zastanawiałem nad modernizacją swojego obecnego ale sam nie wiem - jakś mnie to nie kręciło nigdy, po za tym dopłacę pewnie nie dużo mniejszą sumę bo z mojego praktycznie rama i reszta nowa i mam jeden rower a kupię są 2 i ktoś sobie mojego poużywa bo działa bdb. Wpadłem w te widęłki wpadłem hehe Wszystkie rocznikowo z 2014 więc mam czas z decyzją, wiosny na razie poważniejszej nie widać ( z miesiąc pewnie trzeba będzie poczekać na optymalne warunki, wczoraj się przejechałem na swoim obecny Authorze i stwierdzam ,że jeszcze zimno ). Co do Krossa- znam osoby które mi polecają. Giant- nie miałem do czynienia i podobnie z Cube o którym słyszałem wiele dobrego i zawsze jak ktoś mnie spytał mówiłem najlepszu Cube hehe- kiedyś pewny model zrobił na mnie takie wrażenie.
Classified Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 Ja bym wg. siebie brał Crossa albo Cube. Najlepiej jakbyś oba pomacał Nie ma to jak obdukcja...
venom7 Napisano 21 Lutego 2014 Autor Napisano 21 Lutego 2014 Kross-a mam u siebie w mieście ale nie mają za wiele modeli- tylko na zamówienie a szkoda. A Cube - będę w Warszawie w weekend gdzie mają salon wejdę i zobaczę Dakłądnie tak jak mi napisałeś patrzę już tylko na te dwa modele. Gianta odrzuciłem z powodu nie fajnego koloru ( niby tylko kolor ale przy takim wyborze w tej kwestii też wolę być zadowolony) i cięzki w porównaniu do tych. Też jestem z tych co lubią dotknąć i na własne oczy zobaczyć, Z Cube jest szansa PS też Cube który zalinkowałem to rower cross-owy, tak pytam upewniająco bo coś tak ze zdjęć wydaje mi się, że ma grube opony. Dlatego dobrze zobaczyć z bliska.
authorman Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 Hej! No to jeszcze dołożę swoje 3 grosze. Na Authorze Grand zrobiłem ponad 3 tys. km. Czasem wcale grzecznie nie było. Muszę powiedzieć, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Planuję niedługo kupić kolejny rower ale Author zostaje na 100% ze mną. Po przejechaniu tego dystansu do wymiany klocki i opony. Jak już pisałem wcześniej czasem na serio rower dostawał wpie..ol Moim zdaniem Grand jest bardzo dobrym wyborem. Pozdrawiam
Lenarski Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 Witam, Profilaktycznie zadzwoniłbym wcześniej do tego salonu co mają Cube'y i dopytał się, czy rzeczywiście je można teraz obejrzeć. Bo jeżeli chodzi o SkiTeam to chyba na zimę chowają wszystkie rowery do magazynu a wystawiają narty więc możesz nic nie obejrzeć. No, chyba że już wystawili rowery na wiosnę. Pozdrawiam
venom7 Napisano 23 Lutego 2014 Autor Napisano 23 Lutego 2014 A co powiecie mi o takim rowerku: http://www.kross.pl/pl/2014/urban/seto Cały czas kusi mnie wizja osiągania dobrych prędkości rowerki typy Urban są lżejsze dzięki temu, że nie mają amortyzatora. Czy lepiej trzymać się corss-a bo na nim da się powalczyć w tej materii ( z crossów jestem nastawiony na Cube: http://www.rove.pl/r...-grey-2014.html
Darek14 Napisano 24 Lutego 2014 Napisano 24 Lutego 2014 Decyzji, czy to ma być cross z amortyzatorem czy sztywny "urban" nikt za Ciebie nie podejmie. Natomiast jeśli "kusi" Ciebie prędkość/waga to lepszy od roweru typu urban będzie rower fitness np. http://www.rowerymerida.pl/kategoria142/fitness-700c-rowery-szosowe-merida.html http://www.cube.eu/bikes/tour/sl-road/
venom7 Napisano 24 Lutego 2014 Autor Napisano 24 Lutego 2014 Wiem, że nikt nie podejmie ale zastanwiam się i dzięki kolego za linki- bardzo interesujące są te Cube ale nie ma specyfikacji ani cen. A inna kwsetia jest taka,że jestem dość ciężki i taki rower może mi nie pomocu skoro sam mam za dużo kg. I stąd chyba lepiej zostać przy cross-ie
Darek14 Napisano 24 Lutego 2014 Napisano 24 Lutego 2014 Cześć producentów podaje "ładowność" roweru co może być dla Ciebie pomocne. Jeśli zdecydujesz się na crossa to sugeruję zakup takiego, żeby miał blokadę skoku amortyzatora na kierownicy - bardzo wygodna i przydatna rzecz.
venom7 Napisano 24 Lutego 2014 Autor Napisano 24 Lutego 2014 Nie pomyślałem o Meridzie- mam ich salon u siebie w mieście co jest dobre w kwestii przeglądu i gwarancji. Crossoway 300- wydaje mi się, że ma identyczny osprzęt na Cube http://www.rowerymerida.pl/produkt810/crossway-300-rower-merida.html Cube http://www.rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-cube-2014/cube-tour-2014/rower-cube-curve-pro-men-black-anthrazit-grey-2014.html No i Fitness : http://www.rowerymerida.pl/produkt724/speeder-t2-d-rower-merida.html A tu model ze zwykłymi hamulcami: http://www.rowerymerida.pl/produkt725/speeder-t2-rower-merida.html Rowerki Fitness mają identyczne oponki jak kolarki czy jednak grubsze? W grę wchodzi już ten Cube który już byłem prawie pewien i nowa myśl z rowerami Fitness- Meride mam na miejscu co lepsze. PS Ale nadal jestem już na 70% chętny na tego Cube- wygląda solidnie, bardzo dobra niemiecka marka, dobry osprzęt, do najbliższego salonu mam 50km, i chyba w zupełności wystarczy jeżdzę po 50-60 km co dwa dni prędkości średnie jakie mnie interesują to 25-30 km/h widywałem ludzi pędzących na takich obrotach na MTB to i na moim tym bardziej też się da- tak sądzę. Po przemyśleniu wszystkich za i przeciw decyduje się na Cube Curve Pro 2014. Nie rozpatruję rowerów typu fitbess czy urban bo nie mam na nie dobrych gabaretów- przez co odrazu odrzuciłem szosówkę. Zostaję przy tym typie roweru, jeździłem na crossie Authora Horizon a przesiądę się na Cube Curve Pro - myślę, że dobry skok naprzód jeśli chce się rozwijać Dziękuję wszystkim za opinię, cenne opinie i życzliwość- potrafię marudzić Dzięki PS: Nie wiem kiedy jeszcze dokonam zakupu bo czekam na wiosnę, nie chcę kupić by stał ale pogoda daje nadzieję, że to już niedługo
venom7 Napisano 26 Lutego 2014 Autor Napisano 26 Lutego 2014 Zmieniła mi się koncepcja na ten rower- będę trzymał się sprawdzonej marki i serwisu który mam w swoim mieście od ponad 25 lat. http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/airline-2012 Rok rokiem a osprzęt ma niezły- wszystko i kaseta i łańcuch są na niezłym poziomie i co ważniejsze nie ma kłopotliwych hydraulików mam zwykłe dobre i sprawdzone hamulce, ja nie jeźdzę w trudnych warunkach ani w deszczu, wyłącznie asfalt. W tej chwili znów nowa koncepcja w której odstrasza mnie tylko cena reszta jest super.
venom7 Napisano 26 Lutego 2014 Autor Napisano 26 Lutego 2014 Kupuje ten rower: http://velo.pl/rower...or/airline-2012 W sobotę idę do salonu złożyć zamowienie. Po raz trzeci dziękuję w tym wątku za pomoc- za mocny wybór jest na rynku i za duże ceny Pozdrawiam i proszę moderację o zamknięcie tamtu- by ktoś nie mówił ,że nabijam posty PS Jednak wygrał Author
maskal Napisano 3 Marca 2014 Napisano 3 Marca 2014 HejaJak kupować rower to raczej sprawdzoną markę. Raczej wybrałbym Cube - choć już zaczynają na ilość iść.Co do Cuba to musiał walnąć jakiś element podwykonawcy ale minus dla Cuba, że wziął jakiś tani szajs. Ja 4 lata katowałem Meridę Matts 20 niby rower może tani ale wytrzymał jazdę terenową i to nie lekką. Mój syn podrósł więc jeszcze pojeździ na tej maszynie. Do ramy nie można się przyczepić bo jest pancerna osprzęt owszem podczas rajdów raczej już "wołał odpoczynku - rady nie daję". Ale nic nigdy nie wanęło>Wniosek taki kupuj markowy i miej szczęście.Teraz robię sobie składaka - wyjdzie taniej na lepszej grupie osprzętowej.
venom7 Napisano 5 Marca 2014 Autor Napisano 5 Marca 2014 Odebrałem dzisiaj rower- jestem bardzo zadowolony. Żegam forumowiczów- dziękuję za cenną pomoc i miłe dyskusje Może ktoś skorzysta z tego wątku Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.