Skocz do zawartości

[rower] Author czy Cube

venom7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak- wiem- pamiętam za ile planowałem na początku kupić rowerek. Liczyłem, że za taką kwotę te rowery będą lepsze jakościowo a tu nie ma tak diametralnej różnicy jak się spodziewałem ( kiedyś ktoś powiedział, że porządny rower powyżej 2000zł).  I tak szukałem ale " im dalej w las tym więcej grzybów"  i tak jest. Jak mam się przesiąść z swojego Authora Horizona to już na naprawdę dobrej klasy rower ( czyli osprzętowo Deorkach) co do hamulców z hydrauliką nigdy nie miałem do czynienia, kolega mi opowiadał, że bardzo dobra rzecz. Więc widzę, żę muszę mocniej siegnąć do keszeni bo zamierzam go kupić na bardzo długi okres ( ostatni użytkowałem 2 lata- krótko- a mam ostatnią okazję zainwestować w coś dużo lepszego na lata, później będą inne wydatki wiecie jak to jest ;) ).

Wszedłem jeszcze na Cube i też jest jeden ciekawy osprzęt przerzutka tylna SLX Shadow. Reszta osprzętowo podobna do Gianta i Krossa a kolorystycznie i wykończeniowo bardzo lubię Cube:

Cube

http://www.rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-cube-2014/cube-tour-2014/rower-cube-curve-pro-men-black-anthrazit-grey-2014.html

Giant

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc/17684/73830/#specifications

Kross

http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-4-0

Te modele wchodzą w grę, dziobolek tego Authora już mi ktoś zapodał, przejrzałem ich rowerki wyprzedażowe ale nie mają pasującego do mnie rozmiaru. A z 2014 widziałem model na Deorkach za 3100zł.  Widziałem fajny i tani model za 2000zł z 2011r. wszystko na Deorkach ale rama 22 hehe.

Wolałbym wydac jak najmniej za jak najlepszą ale tak dobrze świat nie jest zbudowany hehe

Mam czas z kupnem wszystkiego rocznikowo 2014 ani nie stanieją ani nie zdrożeją swobodnie można obserwować.

Któy z tych 3 modeli uważacie za najbardziej trafny ;)

Napisano

Może faktycznie przemyśl modernizację posiadanego roweru ;)

Horizon ma całkiem fajną ramę a za te pieniądze, które chcesz przeznaczyć na nowy rower,

to możesz mieć Horizona na... XTR może nawet gwizdze.gif

Ja w ten sposób potraktowałem swojego ponad 15-letniego Classica i nadal jeździ a ja zadowolony jestem.

Podobnie z Horizonem mojej lubej Great.gif

Nietknięty i "dziewiczy" jest jedynie (jeszcze) Stratos młodszego syna.

Napisano

Jest czas pomyśleć naszczęście ;)

Obecnego roweru nie sprzedaje- zostawiam go na użytek domowników albo oddam bratu więc nie pozbywam się obecnego będzie dalej służył- sam pewnie też się nim przejadę do sklepu czasem. Obecnie ma pedałlki wczepiane i za każdym razem nawet jak jade do sklepu muszę zakaładać buty shimano hehe ;)

Więc nawet jeśli kupię nowy do obecny Author dalej będzie służył- tyle, że już nie do końca mi :) Sam mam super wrażenie -najlepszy rower jaki miałem do tej pory ale jak nim jeżdzę to czuć już w nim przejechane te 7tysięcy km czuć ;)

PS

Po za tym sam wiesz nowy sprzęt to nowe chęci, ja bardzo dużo jeżdze jak jest pora wakacyjna, praktycznie nie ma dnia bez roweru- wyłaćznie asfalt praktycznie). Zawsze kupowałem te podstawowe modele- chciało by się "spróbowac tego miodu" tych wyższych modeli jak hamulce hydrauliczne przykładowo.

Powiedz mi tez kolego - bo ja jeżdzę dość intensywnie czyli walczę o średnie prędkości na obecnym Authorze byłem w stanie wykręcić 28 km/h, myślę, że moderniazacja lub nowy rower nie obniżą a raczej podwyższą i te osiągi. Wiem, że cudów tu nie zdziałam bo do tego potrzebna jest szosa ale tłumaczyłem na początku mojego tematu czemu nie mogę- przymonę krótko- zdrowie ;)

Napisano

... Obecnie ma pedałlki wczepiane i za każdym razem nawet jak jade do sklepu muszę zakaładać buty shimano hehe ;)...

No to trza było zainwestować w uniwersalne platformy/SPD - w takich da się jeździć i w normalnym obuwiu.

Powiedz mi tez kolego - bo ja jeżdzę dość intensywnie czyli walczę o średnie prędkości na obecnym Authorze byłem w stanie wykręcić 28 km/h, myślę, że moderniazacja lub nowy rower nie obniżą a raczej podwyższą i te osiągi. Wiem, że cudów tu nie zdziałam bo do tego potrzebna jest szosa ale tłumaczyłem na początku mojego tematu czemu nie mogę- przymonę krótko- zdrowie ;)

W tym temacie nic nie poradzę, ponieważ ja nie "walczę" ze średnimi - jężdżę turystycznie/rekreacyjnie.

Aczkolwiek czytałem opinie, że zmiana roweru pomogła, jak i takie, że nie przyniosła oczekiwanych efektów,

no i takie, że jednak na starym rowerze było o niebo lepiej.

Więc jak sam widzisz, nie da się tego jednoznacznie ocenić.

Ja, oraz moja luba, po zmianie osprzętu odczuliśmy różnicę na PLUS.

Ale ja z tych, co wolą dbać o posiadany sprzęt i modernizować w razie potrzeb dostosowując do własnych potrzeb,

niż skakać "z kwiatka na kwiatek" bo mi się "model" znudził (bez urazy ;) )

Jeśli Cię stać i masz potrzebę posiadania kolejnego roweru - "Wolnoć Tomku..." Great.gif

Mimo wszystko JA bym się od Krossa i Gianta trzymał z daleka.

Ten ostatni CUBE całkiem fajny - jak pasi. to brać upup.gif

Napisano

Mimo wszystko JA bym się od Krossa i Gianta trzymał z daleka.

Leo, why????????????????? Krossem się nie bawiłem, aczkolwiek siostrzeniec śmiga na A7 i sobie chwali...a Gianta miałem Anthema i Glory...oba zacne...w swoich zastosowaniach...

Liczyłem, że za taką kwotę te rowery będą lepsze jakościowo a tu nie ma tak diametralnej różnicy jak się spodziewałem

Tak jak Ci wcześniej pisałem, w widełkach cenowych osprzęt jest podobny. Ramy z reguły też.

co do hamulców z hydrauliką nigdy nie miałem do czynienia, kolega mi opowiadał, że bardzo dobra rzecz. 

Zależy do czego...dobre fałki też są w cenie. A tania hydraulika wcale nie musi być dobra. Tutaj masz podstawowe Shimano/Tektro - do tych rowerów i ich zastosowania się nadadzą.

Te rowery co podałeś są relatywnie podobne wzgl. siebie. W tej cenie i przy tym rowerze Deore czy Alivio nie robią zadnej różnicy...amortyzatory praktycznie identyczne...tak jak wcześniej pisałem w pewnym zakresie cenowym jest mniej więcej to samo...

Napisano

Maniak po tygodniu ślęczenia w wolnych chwilach na forach i stronach z rowerumi wiem dobrze co miałeś i nadal masz na myśli z tymi widełkami cenowymi ;)

Wiem, że te modele co zapodałem wyżej wszystkie są do siebie bardzo podobne - jednyna różnica to każda ma inną markę- ale jak mówiłeś patrze na osprzęt.

Na używkę się nie skuszę bo nie jestem dłubakiem tylko użytkownikiem hehe i w innym wątku bo podpiołem się pod jeszcze jeden pisałem czemu zależy mi na gwarancji.

Też się zastanawiałem nad modernizacją swojego obecnego ale sam nie wiem - jakś mnie to nie kręciło nigdy, po za tym dopłacę pewnie nie dużo mniejszą sumę bo z mojego praktycznie rama i reszta nowa i mam jeden rower a kupię są 2 i ktoś sobie mojego poużywa bo działa bdb.

Wpadłem w te widęłki wpadłem hehe ;) Wszystkie rocznikowo z 2014 więc mam czas z decyzją, wiosny na razie poważniejszej nie widać ( z miesiąc pewnie trzeba będzie poczekać na optymalne warunki, wczoraj się przejechałem na swoim obecny Authorze i stwierdzam ,że jeszcze zimno ).

Co do Krossa- znam osoby które mi polecają. Giant- nie miałem do czynienia i podobnie z Cube o którym słyszałem wiele dobrego i zawsze jak ktoś mnie spytał mówiłem najlepszu Cube hehe- kiedyś pewny model zrobił na mnie takie wrażenie.

Napisano

Kross-a mam u siebie w mieście ale nie mają za wiele modeli- tylko na zamówienie a szkoda. A Cube - będę w Warszawie w weekend gdzie mają salon wejdę i zobaczę ;)

Dakłądnie tak jak mi napisałeś patrzę już tylko na te dwa modele. Gianta odrzuciłem z powodu nie fajnego koloru ( niby tylko kolor ale przy takim wyborze w tej kwestii też wolę być zadowolony) i cięzki w porównaniu do tych.

Też jestem z tych co lubią dotknąć i na własne oczy zobaczyć, Z Cube jest szansa ;)

PS też Cube który zalinkowałem to rower cross-owy, tak pytam upewniająco bo coś tak ze zdjęć wydaje mi się, że ma grube opony. Dlatego dobrze zobaczyć z bliska.

Napisano

Hej!

No to jeszcze dołożę swoje 3 grosze.

Na Authorze Grand zrobiłem ponad 3 tys. km. Czasem wcale grzecznie nie było. Muszę powiedzieć, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Planuję niedługo kupić kolejny rower ale Author zostaje na 100% ze mną. 

Po przejechaniu tego dystansu do wymiany klocki i opony. Jak już pisałem wcześniej czasem na serio rower dostawał wpie..ol ;)

Moim zdaniem Grand jest bardzo dobrym wyborem.

Pozdrawiam

Napisano

Witam,

Profilaktycznie zadzwoniłbym wcześniej do tego salonu co mają Cube'y i dopytał się, czy rzeczywiście je można teraz obejrzeć. Bo jeżeli chodzi o SkiTeam to chyba na zimę chowają wszystkie rowery do magazynu a wystawiają narty więc możesz nic nie obejrzeć. No, chyba że już wystawili rowery na wiosnę.

Pozdrawiam

Napisano

Wiem, że nikt nie podejmie ale zastanwiam się i dzięki kolego za linki- bardzo interesujące są te Cube ale nie ma specyfikacji ani cen.

A inna kwsetia jest taka,że jestem dość ciężki i taki rower może mi nie pomocu skoro sam mam za dużo kg. I stąd chyba lepiej zostać przy cross-ie

Napisano

Cześć producentów podaje "ładowność" roweru co może być dla Ciebie pomocne.

Jeśli zdecydujesz się na crossa to sugeruję zakup takiego, żeby miał blokadę skoku amortyzatora na kierownicy - bardzo wygodna i przydatna rzecz.

Napisano

Nie pomyślałem o Meridzie- mam ich salon u siebie w mieście co jest dobre w kwestii przeglądu i gwarancji.

Crossoway 300- wydaje mi się, że ma identyczny osprzęt na Cube

http://www.rowerymerida.pl/produkt810/crossway-300-rower-merida.html

Cube

http://www.rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-cube-2014/cube-tour-2014/rower-cube-curve-pro-men-black-anthrazit-grey-2014.html

No i Fitness :

http://www.rowerymerida.pl/produkt724/speeder-t2-d-rower-merida.html

A tu model ze zwykłymi hamulcami:

http://www.rowerymerida.pl/produkt725/speeder-t2-rower-merida.html

Rowerki Fitness mają identyczne oponki jak kolarki czy jednak grubsze?

W grę wchodzi już ten Cube który już byłem prawie pewien i nowa myśl z rowerami Fitness- Meride mam na miejscu co lepsze.

PS Ale nadal jestem już na 70% chętny na tego Cube- wygląda solidnie, bardzo dobra niemiecka marka, dobry osprzęt, do najbliższego salonu mam 50km, i chyba w zupełności wystarczy jeżdzę po 50-60 km co dwa dni prędkości średnie jakie mnie interesują to 25-30 km/h widywałem ludzi pędzących na takich obrotach na MTB to i na moim tym bardziej też się da- tak sądzę.

Po przemyśleniu wszystkich za i przeciw decyduje się na Cube Curve Pro 2014. Nie rozpatruję rowerów typu fitbess czy urban bo nie mam na nie dobrych gabaretów- przez co odrazu odrzuciłem szosówkę. Zostaję przy tym typie roweru, jeździłem na crossie Authora Horizon a przesiądę się na Cube Curve Pro - myślę, że dobry skok naprzód jeśli chce się rozwijać ;)

Dziękuję wszystkim za opinię, cenne opinie i życzliwość- potrafię marudzić ;) Dzięki ;)

PS:

Nie wiem kiedy jeszcze dokonam zakupu bo czekam na wiosnę, nie chcę kupić by stał ale pogoda daje nadzieję, że to już niedługo ;)

Napisano

Zmieniła mi się koncepcja na ten rower- będę trzymał się sprawdzonej marki i serwisu który mam w swoim mieście od ponad 25 lat.

http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/airline-2012

Rok rokiem a osprzęt ma niezły- wszystko i kaseta i łańcuch są na niezłym poziomie i co ważniejsze nie ma kłopotliwych hydraulików mam zwykłe dobre i sprawdzone hamulce, ja nie jeźdzę w trudnych warunkach ani w deszczu, wyłącznie asfalt.

W tej chwili znów nowa koncepcja w której odstrasza mnie tylko cena reszta jest super.

Napisano

Kupuje ten rower:

http://velo.pl/rower...or/airline-2012

W sobotę idę do salonu złożyć zamowienie.

Po raz trzeci dziękuję w tym wątku za pomoc- za mocny wybór jest na rynku i za duże ceny ;)

Pozdrawiam i proszę moderację o zamknięcie tamtu- by ktoś nie mówił ,że nabijam posty ;)

PS

Jednak wygrał Author ;)

Napisano

Heja
Jak kupować rower to raczej sprawdzoną markę. Raczej wybrałbym Cube - choć już zaczynają na ilość iść.
Co do Cuba to musiał walnąć jakiś element podwykonawcy ale minus dla Cuba, że wziął jakiś tani szajs. Ja 4 lata katowałem Meridę Matts 20 niby rower może tani ale wytrzymał jazdę terenową i to nie lekką. Mój syn podrósł więc jeszcze pojeździ na tej maszynie. Do ramy nie można się przyczepić bo jest pancerna osprzęt owszem podczas rajdów raczej już "wołał odpoczynku - rady nie daję". Ale nic nigdy nie wanęło>
Wniosek taki kupuj markowy i miej szczęście.
Teraz robię sobie składaka - wyjdzie taniej na lepszej grupie osprzętowej.

Napisano

Odebrałem dzisiaj rower- jestem bardzo zadowolony.

Żegam forumowiczów- dziękuję za cenną pomoc i miłe dyskusje ;)

Może ktoś skorzysta z tego wątku ;)

Pozdrawiam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...