Skocz do zawartości

[odchudzanie] cube ltd pro 2011

soku

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc w ramach przygotowan na wiosne / lato wpadlem na pomysl przeglądu mojego roweru pod kątem części które mógłbym wymienić na lżejsze.

Sam ważę 85 kilo ale do wakacji będzie 80 :P

Jedyne co chciałbym żebyście wzięli pod uwagę przy propozycjach to fakt, że raz do roku pakuję na rower tylny bagażnik i sakwy (jak jadę na długo to na przednie koło też mam taki zestaw :) ) i chciałbym żeby ewentualny nowy sprzęt nie okazał się zbyt kruchy. Istotna jest też dla mnie dobra współpraca między wagą i wygodą, dlatego np. nie chcę się pozbywać chwytów Ergona - są absolutnie super wygodne do długiej jazdy.

Myślałem nad wymianą mostka, kierownicy oraz sztycy. Co do kół to jestem chętny na zmiany pod warunkiem, że udźwigną wakacyjne ciężary :)

Budżet to 2.000 zł do modyfikacji.

Poniżej dane techniczne:

Rama - Alu Superlite AMF 7005 Double Butted, RFR-Geometry
Widelec - Manitou Minute LTD 100mm, Air Assist, Remote-Lockout
Stery - FSA No.10 semi-integrated
Mostek - Easton EA30 Oversized
Sztyca - RFR complight 31.6mm
Siodełko   - Selle Italia SLR Gel Flow
Pedały - jakieś zwykle (mam w domu ew. SPDy XTRy)
Chwyty - Ergon GP5
Obręcze   - Alexrims RFR ZX24
Kierownica - Easton EA30 Lowriser Oversized
Opony - Schwalbe Marathon Mondial 2.0
Dętki - jakieś schwalbe
Manetki - Deore XT M780 Ispec
Przerzutka przód - Deore XT M-780
Przerzutka tył - Deore XT M780 SGS
Hamulce - Deore XT M785
Klamki hamulcowe - Deore XT M-785
Korba - Shimano M552 2-Piece 42x32x24T, 175mm, integrated BB 3x10 speed
Łańcuch   - Shimano XT CN HG 94 
Kaseta - Shimano CS-HG81 11-36T, 10-speed
Piasta przód - DT Swiss 370
Piasta tył - DT Swiss 370
Szprychy - nie pamietam

Dzięki 

• Mod Team

Ciążą opony ( chyba ok. 740 gramów sztuka),dętki pewnie też lekkie nie są, kierownica też swoje waży ( ponad 300 gramów). Na wymianie opon możesz zyskać ok. 400 gramów, na kierownicy- ponad 100 gramów. Można pomyśleć o lżejszej sztycy ( obecna ok. 300 gramów) i dętkach. Masz szerokie pole do popisu.

No właśnie opony - fakt że ciężkie ale za to wytrzymałe i służą mi wiernie bez żadnych problemów. Niestety nie mam dla nich żadnego sensownego zamiennika który by charakteryzował się podobną wytrzymałością.

Kierownica - jak rozumiem karbonowa, np. Easton EC90?

Sztyca - to samo czyli też to EC90?

A może są lepsze propozycje ?

Jakie dętki polecacie?

Rozumiem, że w obręcze z karbonu to przez ciężar nie mam co się pakować (jesli w ogóle mnie stać)

• Mod Team

Po co obręcze z karbonu? Wartość takiego zakupu może przekroczyć wartość roweru- IMO w Twoim przypadku byłby mało sensowny zakup.

Seria EC90 jest bardzo OK

http://www.bikecenter.pl/p5210,easton-ec90-sl-riser-31-8-635mm-kierownica.html

Z oponami niestety jest tak,ze albo ciężkie i wytrzymałe albo lekkie i niezbyt trwałe. Coś kosztem czegoś.

Miałem podobną ramę i nie jest to wdzięczny sprzęt do odchudzania, bo nawet po solidnej inwestycji trudno zejść poniżej 10 kg.

Generalnie do wymiany jest wszystko, poza przerzutkami, manetkami, hamulcami i amorem.

Najtaniej będzie oszczędzić na oponach, co Sz. P. mądrykot mądrze już wypunktował.

Potem można pomyśleć o kołach.  Ale nie o karbonowych, bo są poza budżetem i nie powalają sztywnością - no i na pewno nie są dedykowane do jazdy z bagażnikiem i sakwami.

Fajniejsze to wydatek rzędu 1200-1500 zł, np. http://www.bikestacja.pl/pl/kola-wtb-i19-26-hope-pro2-pro-2-evo-cn-spoke-424.html

Reszta, czyli rurki, siodełko, ew. korba - już na spokojnie, w miarę dopływu gotówki.

Można odwrócić kolejność, ale odchudzenie kół jest subiektywnie najbardziej odczuwalne, więc z reguły najczęściej zaczyna się od tej strony.