evildick Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Właśnie dotarł dzisiaj do mnie wideł RS Reba Solo Air RL, dokładnie stąd http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe/amortyzatory-widelce/amortyzator-rock-shox-reba-rl-29-solo-air-100mm-czarny.html Jak byk jest napisane, że pasuje do niego manetka poploc i pushloc, której akurat nie ma w zestawie, więc zamówiłem ją sobie dodatkowo. Jeszcze dzwoniłem do BS, żeby się upewnić, czy będzie pasować. Sprzedawca oczywiście potwierdził i powiedział, że oprócz manetki niczego nie trzeba dokupować. Ale po rozpakowaniu okazało się, że widelec ma ręczną blokadę do której nijak nie da się zamocować manetki. Do tego, wychodzi że tłumik nie ma sprężyny, która odbijałaby manetkę nawet po dokupieniu tego zestawu http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe/amortyzatory-widelce/akcesoria-czesci-zamienne/czesci-zamienne-rock-shox-reba-sid-revolution-blokada-manetka.html I teraz moje pytanie, czy ewidentnie zostałem zrobiony w bambuko i czy jedyny sposób wykorzystania manetki, to wymiana tłumika? Nie będę ukrywał, jestem wk...ny na maksa, bo zależało mi na blokadzie z kierownicy a wychodzi na to, że ewidentnie zostałem wyrolowany płacąc ciężkie pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 14 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Masz 14dni na zwrot bez podania przyczyny. W lnku na zdjęciu jest ewidentnie amor blokowany z goleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evildick Napisano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) No nie będzie wyjścia. Ale będę do nich dzwonił, bo w opisie wprowadzają w błąd a ja w takim razie nie mam zamiaru płacić za zwrot. A jakby tego było mało, to manetkę dostałem inną niż jest w ofercie. Co za gówniany sklep A jakby tego było mało, w regulaminie piszą że realizacja zamówienia w ciągu 4 dnia, ja swoje złożyłem piątego a dostałem dzisiaj. Ehhh.... Edytowane 14 Lutego 2014 przez evildick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beskidek Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Witaj! Tak, jak pisze kolega powyżej, warto zwrócić zabawki do Bikestacji, i się nie przejmować. Proponuję od siebie dopisanie się w tym temacie: http://www.forumrowerowe.org/topic/153094-wwwkupkolocz-zamowienie-grupowe-12-17-luty-wlacznie/?do=findComment&comment=1430063 I wybór świetnej sztuki, z manetką, którą sam osobiście użytkuję. Starszy model, który tak szybko nie zapycha się błotem. Nawet jeśli do tego dojdzie, to można manetkę rozłożyć i przeczyścić, czego nie można powiedzieć o najnowszych wypustach PushLoc. Oto i link: http://www.kupkolo.cz/29-quot-rock-shox-reba-rl-disc-2012-pushloc-white_z91395/?search=reba%2029 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 15 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Te nowe manetki RS mają też jedną niespodzankę a mianowicie cała manetka jest metalowa co się chwali , ale jedna z najważniejszych cześci w srodku ( dzwignia do której jest zamocowana i poprowadzona linka ) jest wykonana z plastiku który pod wpływem nawet lekkiego uderzenia manetki lubi pękać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evildick Napisano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Witaj! Tak, jak pisze kolega powyżej, warto zwrócić zabawki do Bikestacji, i się nie przejmować. Proponuję od siebie dopisanie się w tym temacie: http://www.forumrowerowe.org/topic/153094-wwwkupkolocz-zamowienie-grupowe-12-17-luty-wlacznie/?do=findComment&comment=1430063 I wybór świetnej sztuki, z manetką, którą sam osobiście użytkuję. Starszy model, który tak szybko nie zapycha się błotem. Nawet jeśli do tego dojdzie, to można manetkę rozłożyć i przeczyścić, czego nie można powiedzieć o najnowszych wypustach PushLoc. Oto i link: http://www.kupkolo.cz/29-quot-rock-shox-reba-rl-disc-2012-pushloc-white_z91395/?search=reba%2029 Może i bym się skusił na te zakupy ale termin dla mnie nierealny. Muszę odesłać, to co dostałem i czekać na zwrot kasy. A to pewnie potrwa. No i ten z linku, to Dual Air a ja chciałem i kupiłem Solo Air. Chociaż biję się trochę z myślami, czy aby amor z blokadą skoku na kierownicy jest dla mnie niezbędny, czy go sobie po prostu nie zostawić a odesłać samą manetkę. Ale z drugiej stron jeżdżę trochę w maratonach, więc może byłoby to udogodnienie. Ehhh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evildick Napisano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Po przekopaniu czeluści internetu, analizie doświadczeń użytkowników manetek i blokad na koronie, postanowiłem amortyzator zostawić taki jaki jest, a manetkę odesłać. Nie wiem, czy to lepiej, czy gorzej, wyjdzie w praniu. Temat można zamknąć. A BS zniechęcił mnie do zakupów u siebie skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Maja napisane jak byk - Blokada skoku przy kierownicy Więc wymagaj od nich wymiany door to door amora na takiego jakiego kupiłeś w ich stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 U pepiczków dużo taniej te model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Czyli gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 http://www.kupkolo.cz/rock-shox-reba-rl-disc-poploc-2012-tapered_z92765/?search=reba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Dochodzenie swoich praw w BS to raczej proces długi i czasami z góry skazany na porażkę, jednak: amorek na zdjęciu poglądowym jest inny niż w opisie (właśnie ze względu na inne pokrętło), dalej: jeżeli widelec ma mieć blokadę na kierownicy to manetka również ma być w zestawie (jak kupowałem swoje widelce to były one dostarczone zarówno przez Rock Shox jak i Suntour, więc masz prawo tego wymagać), ale nie w wersji RL, a takowa jest podana w nazwie przedmiotu, RL oznacza zwykłą blokadę z korony, a dopiero wersja RLT ma manetkę. Tutaj jest to wyszczególnione: http://www.harfa-harryson.com.pl/?do=pokazProdukt&pid=3502&firma=233 Generalnie masz prawo dociekać swojego bo w opisie podali co podali i teoretycznie to prawda bo możesz kupić manetkę i pokrętło, a w efekcie mieć blokadę z kiery, a słów tego człowieka, który Ci powiedział, że to manetka to wszystko czego potrzebujesz i tak nie udowodnisz więc mając na uwadze doświadczenie z BS słabo to widzę. *to - zwrot kasy Edytowane 16 Lutego 2014 przez matkell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voodoo21 Napisano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Ja też skuszony przez opis kupiłem gotowy rower opis amortyzatora : z manetką blokady skoku.I też do otwarcia paczki byłem przekonany ,że Rebe da się sterować tak jak wcześniejszego amora za pomocą pop locka lub nowszego systemu. A da się przerobić ten amortyzator na sterowanie z kierownicy? Czy taka przeróbka nie ma sensu i za droga?N a goleni jest nie wiem mniej awaryjne niż pop-lock?Czy są jakieś plusy tego rozwiązania ? Jak na razie nie wiem czy jednak dobrym wyborem jest ta Reba,gdyż do pop locka byłem przyzwyczajony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Da się przerobić wymieniając cały tłumik ale to koszt ponad 300-400zł , czy warto to już musisz sam sobie odpowiedzieć. Teoretycznie blokada na goleni jest mniej awaryjna (mniej elementów , które mogą uleć awarii szczególnie w zestawieniu z manetką PushLoc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Teoretycznie PopLocka do Reby nie założysz bo ma inny ciąg linki, ale są opinie, że jednak działa. Pytanie tylko czy w 100% w porównaniu z dedykowanymi manetkami. PushLocka sobie odpuść, bo to dziadostwo, o czym możesz poczytać tutaj na forum. Sam kupowałem Rebę z blokadą na goleni ze względu na opinie, mimo, że byłem przyzwyczajony do PopLocka. Do Reby jest jeszcze manetka OneLock, ale droga i w sumie nie słyszałem o niej żadnych opinii. Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez pawel2208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voodoo21 Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 I jak się jeździ na Rebie z tą blokadą ? Lepiej niż na parę oczek niższym amorze ,że stajni Rocka z pop-lockiem? W sumie Pop-locka za dużo razy nie używałem tak 99% na bujaniu mykałem. Jednak chyba jakaś blokada psychiczna ,za mniejszą kasę miałem z blokadą na kierownicy. A teraz,żeby coś przełączyć to na postoju. A tu w razie ":w" szybko mogłem na kierownicy zablokować. Chyba ,że Reba tak zbiera wszystkie nierówności,że raz odblokowujesz i zapominasz. Jak mi jeden serwis podliczył koszty przeróbki na Pop-locka to chyba taniej sprzedać tą Rebe a kupić tą wersję z przełącznikiem na kierownicy. Niż tą przerabiać. Jedyny plus to pewnie jest ,że mniej awaryjnie rozwiązanie .No i kupując rower w opisie miałem manetkę. Więc mały zonk po rozpakowaniu i rozaczarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 W sumie Pop-locka za dużo razy nie używałem tak 99% na bujaniu mykałem. W takim razie sam sobie odpowiedziałeś , że blokada nie jest dla ciebie tak naprawdę potrzebna. za mniejszą kasę miałem z blokadą na kierownicy Manetka na kierownicy nie jest wyznacznikiem "lepszości" tylko jedną z dostępnych opcji do wyboru. Obserwując tendencję na rynku to coraz więcej nowych rowerów wychodzi z blokadą na goleni np.Krossy Level 7/8 - chyba jakiś nowy trend na minimalizm ( podobnie jak napęd 1x11). No i kupując rower w opisie miałem manetkę Wg słownika manetka to : mała dźwignia ręczna do sterowania urządzeniami czyli to co znajduje się na goleni to również manetka , możesz się czuć rozczarowany jeśli w opisie było wyraźnie zaznaczone "manetka na kierownicy" (w opisie producenta jest mowa tylko o blokadzie skoku http://accent-bikes.com/produkty/rowery/mtb/cross-country-29/peak-29-slx ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voodoo21 Napisano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Po mojej interwencji na stronie opis zmienili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Nie musisz blokować na postoju. W czasie jazdy też możesz to zrobić mając blokadę na koronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi