Skocz do zawartości

[oświetlenie] przód + tył z wybranego sklepu

Quii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakie akumulatorki polecacie ? Lampka dluzej swieci na zwyklych czy aku ?

Poczytaj sobie o akumulatorkach i jakie rodzaje ogniw się stosuje. Ja mam w swojej kolekcji DURACELL'a 1000mAh NiMH, GP 750 i 950 obydwa po dwie sztuki. Kup sobie zestaw 4 baterii AAA i jak już zauważysz w domu, że słabną to sobie wymień i podładuj, a wstaw nowe. Tak na zmianę. Proponuję ładowarkę procesorową z funkcją rozładowywania TechnoLine BC-700.

Napisano

Sorry, że trochę nie w temacie.

Proponuję ładowarkę procesorową z funkcją rozładowywania TechnoLine BC-700.

Czy jest jakaś tego typu ładowarka "kombajn" co umożliwi ładowanie też akumulatorków r14 r20 r9 i ogniw 18650 ?
Napisano

Kup sobie zestaw 4 baterii AAA i jak już zauważysz w domu, że słabną to sobie wymień i podładuj

Akumulatorków nie baterii!

Ja wiem, że chodzi Ci o akumulatorki ale jak kolega niekumaty w temacie i zacznie ładować baterie to może mu się coś przydarzyć

Napisano

Czy jest jakaś tego typu ładowarka "kombajn" co umożliwi ładowanie też akumulatorków r14 r20 r9 i ogniw 18650 ?

Na 99,9999% nie ma. Inne typy ogniw i inne wymagania ładowania (przede wszystkim napięcie).
Napisano

Wydaje mi się, że każda typu np ImaxB7. Problemem może być tylko zdobycie "koszyczków" pod różne typy ogniw.

Napisano

Na 99,9999% nie ma. Inne typy ogniw i inne wymagania ładowania (przede wszystkim napięcie).

Dzięki za odpowiedź, ale okazuje się że jednak jest takowa.

Wydaje mi się, że każda typu np ImaxB7

Dzięki.
Napisano

Nie wiem. Ja mam akurat tą, bo mi cena odpowiadała i jej funkcje. Wydaje mi się, że trudno coś takiego znaleźć. Musiałbyś sobie zrobić sam jeżeli potrafisz. Koszt pewnie podobny jak w sklepie tych typowych. Chyba, że zaoszczędziłbyś, bo masz już jakieś części potrzebne do tego. To już zabawa dla tych pro, albo dla kogoś kto ma przynajmniej jakieś pojęcie o tym. :D

Akumulatorków nie baterii!

Mój błąd. Tak, chodziło o akumulatorki.

okazuje się że jednak jest takowa.

To się pochwal i ją pokaż przy okazji, bo aż jestem ciekaw.

Napisano

A jak tam test lampki :)?

Widzę ze te ogniwa z panasonica są w pojemności 3100 i 3400 wygladaja identycznie, mozna brać te większe ? Bo nie wiem czy któreś to nie podróbki

Napisano

Test lamki na razie przerwany, dopadła mnie choroba :/  także trochę się opóźni.

A Panasoniki 3100 to starsze modele też takie robią także wszystko jest ok, a 3400 to najnowszy wypust.

Napisano
W końcu poskładałem wszystko do kupy i można przejrzeć test lampki

Muszę przyznać, że jestem trochę rozczarowany tym, co widzę.

Nie chcę się czepiać, ale jak zobaczyłem na zdjęciach brak odbłyśników w Twojej latarce i klejenie jakiś plasterków, to mi coś nagle zaświeciło w głowie i stwierdzam z Twojej strony, że to nie był najlepszy zakup. Nie twoja wina, Taka po prostu jest tania chińszczyzna.

Nie zdziwiłbym się, jakby Bocialarka więcej światła dawała niż twój czteropak na trzech diodach.

W dobrej latarce szkło przez które przechodzi światło musi spełniać jakieś parametry, bo zwykłe szkiełko to strata nawet kilkunastu procent światła. Brak odbłyśników to strata kilkudziesięciu procent, więc nawet jak diody dadzą 3000 lm, to i tak ich nie zauważysz. Założę się, iż ostatni element, czyli sterownik daje maksymalnie 30 - 50 % mocy na diodę, choć z tym różnie bywa.

Jeszcze jedno. Nie chcę Cię dobijać, ale na Dealextreme za 50 USD z darmową dostawą jest taki sam sprzęt jak twój, ale z odbłyśnikami. Jest nawet zdjęcie, na którym wyraźnie widać, że strumień światła jest tak ustawiony, by nie oślepiać ludzi jadących z naprzeciwka. 

Napisano

No ja tez sie po teście mocno zastanawiam, nie swieci źle ale nie w tej cenie... Jak ktoś nie ma ładowary i ogniw to wychodzi ponad 400 zł a za tyle to mam juz magicshine. Nie mówiąc o tym ze ja nie mam chęci ani ochoty przy tym grzebac a wtedy będzie jeszcze słabiej

Ja jednak rezygnuje z zakupu. Ale zamówiłem i zapłacilem juz za ladowarke na ogniwa wiec teraz musze cos dzialajacego na ogniwach kupić. I kolejny raz proszę o pomoc w wyborze.

Na placu boju zostal Mactronic ten co ma 750 lm vs convoy s8 1100 lm chyba Ew. bocialarka.

nie wrzucam linkow bo pisze z tel. ale chyba kazdy wie o które lampki chodzi. Tak wiec ktora wybrać ? Bardziej sklaniam sie na Convoya/bocialarke, co lepsze ?

Napisano

Jak ktoś nie ma ładowary i ogniw to wychodzi ponad 400 zł

Na Dealextreme masz taką samą latarkę z całym zestawem, czyli odbłyśnikami, bateriami i ładowarką za 50 USD z darmową przesyłką.

Te latarki są w różnych opcjach, a jakąś wersję znalazłem za 41 USD (dolar jest po 3 zł, co daje 123 zł), a to już jest dość atrakcyjna cena, choć uważam, że ta latarka nie jest czymś dobrym w wielu innych powodów, przede wszystkim ogromnej temperatury.

Na forum światełkowym są tacy specjaliści, którzy zwracają nawet uwagę na sprężynkę łączącą akumulator z latarką (straty rzędu 10-20%) i z jednego ogniwa, jednej diody wyciągają sporo, a na pewno grubo ponad 1000 lm. Istotny jest każdy element to znaczy napęd, czyli sterownik, który jest zupełnie inny niż ten w chińskich latarkach, a najbardziej przykładają uwagę do szkła i odbłyśnika. 

Napisano

Odrzucilem ja calkiem jednak, gwarancja na pakiet tylko 3 mies. A gdzie ja taki drugi niby kupie...

No i kupilem juz ladowarke

co polecasz z tych co napisalem wyzej

Napisano

Obojetnie skąd ja ogladalem na allegro. Mysle nad mactronic superior pro 750 lumenow vs convoy s8 3xp g2 jest za 220 zl na allegro Ew. Nad bocialarka w podobnej cenie

Napisano

onvoy s8 3xp g2 jest za 220

Pewnie jest fajna i od tej samej osoby, co produkuje Bocialarkę, więc pal licho, nie ma znaczenia.

Dla mnie za droga, ale na pewno warta swej ceny, tym bardziej, że masz dwa lata gwarancji, a to chyba sporo, bo na chińszczyznę więcej niż trzy miesiące nie dostaniesz, albo gwarancję rozruchową. Chińszczyzna potrafi się w najbardziej nieoczekiwanym momencie spalić, a jak nie to przełącznik wysiądzie i będzie słabo kontaktował, albo akumulator przestanie kontaktować na kiepskich sprężynkach, lub coś jeszcze innego się tanie, a nie każdy model nadaje się do łatwej prostej modyfikacji. Osobiście wolę sam złożyć coś do kupy i się cieszyć, a teraz mam jakiś chiński odpad za kilkadziesiąt złoty na xml-2 z akumulatorami kupionymi na bazarku 10 zł za sztukę i też jestem zadowolony, bo za 70 zł mam fajne światło z dwoma akumulatorami i ładowarką.

Sam sobie odpowiedz, czy chcesz mieć spokój na lata i cieszyć się z dobrego sprzętu, ale na xpg i tylko 1100 lm. Te chińskie z opisem 2000 lm nie dają nawet 1/3 tego i co najlepsze, to oni się sami na wzajem podrabiają, więc nigdy nie wiadomo, co się kupuje, tak jak kolega dostał niby fajna latarkę, ale bez odbłyśników.

Napisano

No jak zobaczyłem ze od razu przydaloby sie ta chinska usprawniac to zrezygnowalem, nie wspominajac o tej gwarancji u mnie jakakolwiek usterka oznaczalaby wyrzucenie lampki do kosza bo nie znam sie na elektronice. Zrobienie samemu na pewno jest tańsze i daje satysfakcje ale ja mam na to ani czasu ani wiedzy.

Wole kupić zdecydowanie z 2 letnia gwarancja. 1100 lm to zdecydowanie mi wystarczy. Sam wybralbys convoya czy mactronica ? Ew. Zapraszam innych do udzielenia sie.

Napisano

W dobrej latarce szkło przez które przechodzi światło musi spełniać jakieś parametry, bo zwykłe szkiełko to strata nawet kilkunastu procent światła. Brak odbłyśników to strata kilkudziesięciu procent, więc nawet jak diody dadzą 3000 lm, to i tak ich nie zauważysz. Założę się, iż ostatni element, czyli sterownik daje maksymalnie 30 - 50 % mocy na diodę, choć z tym różnie bywa.
  Oj tam oj tam ;) bez przesady soczewki mają skuteczność 93% przepuszczalności więc dużo się nie traci. Kosztowała mnie 200,- ogniwa i ładowarkę mam więc nic więcej nie musiałem dokupywać. Mam porównanie bo posiadam niteye B20 jakość wykonania bez porównania, ale o mocy świeceniu już takiej różnicy nie widać. Także można mówić o stracie kilku procent, a nie kilkunastu ;) bo by wyszła latarka z 1W diodą ;)
Napisano

Mactronic ma 500 lm? Nie widzę na Allegro mocniejszych. Moja chińska za 10$ daje tyle samo światła, choć teoretycznie powinna więcej. Mam jeszcze Trelocka, którego parę lat temu kupiłem i to były pieniądze wyrzucone w błoto. Co z tego, że ma zwykłe baterie, jak to nie świeci, a raczej udaje i jest ciężkie i było cztery razy droższe od chińszczyzny.

1100 lm to jest już całkiem sporo (stu watowa żarówka zasilana z sieci daje maksymalnie 1500 lm), a ma swoje zalety, bo jest lekkie. Wymiana akumulatora trwa kilka sekund, a nową baterię można kupić za dyszkę, choć są lepsze sztuki za 30. Nie wiem jak z odprowadzaniem ciepła, czy za bardzo się nie nagrzewa, bo się takim sprzętem można poparzyć, a ja głównie ze względu na dzieci nie mogę sobie pozwolić na lampki większej mocy, choć mam ochotę coś zaprojektować przykręconego w miejsce gwiazdki w widelcu.

Tak na zdrowy rozum, to nie masz za bardzo wyboru jeżeli chcesz mieć fajne niezawodne światło, chyba, że wywalisz pięć paczek na jakąś firmówkę (która pewnie nawet nie ma cree), jak Sigma, co ma mocy aż 320lm (kpina), albo wejdziesz na światełka i tam będziesz jeszcze dopytywał.

Napisano

Tylko nie Mactronic...nawet ten pseudo 750lm.

Niebieskawa,zimna barwa światła uwięziona w idealnym okręgu przed kierownicą.Mam ten wypust polskiej myśli oświetleniowej i szybko bo po pół roku zmieniłem na Ultrafire WF-502B(119zł z 2x aku i ładowarką,do wyboru lustra SM i OP). A latarka EDC X1(160zł,optyka ,sterowniki do wyboru) jeszcze lepsza pod wieloma względami.

Moja i kolegów latarki w naszym teście:http://www.forumrowerowe.org/topic/148302-oswietlenie-test-noise-300-solarforce-l2p-edc-x1/

Mactronikiem przyświecam sobie w piwnicy.

Napisano
  Oj tam oj tam bez przesady soczewki mają skuteczność 93% przepuszczalności więc dużo się nie traci.

Nie chodzi mi soczewkę, a o to, że brakuje w twojej latarce odbłyśników (takie srebrne okrągłe lustro odbijające światło w latarkach), albo kolimatorów, a to są cholernie duże straty. Nie piszę, że twoja latarka jest zła, ale, że jej czegoś brakuje. Wejdź sobie na Dealextreme i tam poszukaj latarek rowerowych. Na którejś stronie znajdziesz identyczny sprzęt, ale nie wybrakowany. 

Jeżeli chodzi o soczewki, lub szybki to one mogą kilkanaście procent światła zatrzymać, a to jest sporo.

Postaraj się zwrócić ten sprzęt, albo dokup lustra, to zobaczysz jaka będzie różnica.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...