Skocz do zawartości

[oświetlenie] przód + tył z wybranego sklepu

Quii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślę, że za takie pieniądze się nie opłaca. Dostajesz "golasa" albo kupujesz dobre 4 AA co i tak będzie drogą imprezą na jedną przejażdżkę 10,- ;) albo idziesz w aku i ładowarkę no to dodatkowy wydatek tak z 80,- jak nie lepiej. Odpowiedz sobie sam co chcesz. U nas nie obowiązuje przepis z Niemiec o posiadaniu tego standardu żeby nie oślepiać jadących z naprzeciwka. Pytam się kto się przejmuje kto jedzie samochodem na xenonach czy źle ustawionych światłach, że oślepia jadących z przeciwnej strony? Nie rozumiem tego szumu, że mocniejsza lampka rowerowa wypala oczy ;) to nie laser panowie nikt przy zdrowych zmysłach nie patrzy w nią z metra i nie ustawia tak żeby świeciła wyżej niż to potrzebne. Ma oświetlać drogę, a nie niebo.  

Napisano

Nie zależy mi zbytnio na tym standardzie wydawała mi się to dobra lampka i tyle. A od siebie za 200 zł ale sama przednia lampka co polecasz odłóżmy tą co wcześniej polecałeś na razie na bok,..

p.s masakra chciałbym mieć już tą cholerną lampke zamówioną, połowa ludzi pewnie po prostu idzie do rowerowego pierwszego lepszego i kupuję taką na ile kasy starcza a ja już 3 dzień o tej przeklętej lampce myślę ; ) Dzisiaj w końcu muszę coś wybrać

Napisano

Czasem tak bywa, ale wiesz nikt nie podejmie za Ciebie decyzji :) Ty będziesz jej używał i musisz wybrać coś co spełni Twoje oczekiwania. Ja lubię mieć dużo światła :) wiec mam konkretną lampkę niteye B20. Wcześniej przerobiłem różne modele mactronica  i zawsze był problem, z krótkim czasem świecenia więc teraz uważam, że tylko pakiet aku jest tym co spełni moje potrzeby i nie zabraknie światła na przejażdżce.

Przyczaj się na to :)  http://allegro.pl/lampa-led-cree-xm-l-t6-18650-i3965508453.html póki co dobra cena.

Napisano

Zapomniałem dodać że potrzebuje 2 sztuki do siebie i ojca ; ) Także używki raczej odpadają chyba że ktoś dwie sprzedaje ; ) Ale dzięki.

No nic przeglądam dalej Roxim faktycznie z bateriami dobrymi i ładowarką koło 300 zł wyjdzie, bo te czasy działania podane są na tej baterii http://allegro.pl/ladowarka-sony-aa-aaa-4-akumulatorki-2700-mah-krk-i3974823218.html

Jak mi coś wpadnie w oko to wrzuca do oceny, a jak ktoś sobie przypomni jeszcze jakąś ciekawą opcje to też może wrzucać jak ma dobre czasy działania to nie musi być koniecznie na baterie na tych pakietach też może być.

Napisano

tak tak zauważyłem znowu po napisaniu posta, ale to nie zmienia faktu że w licytacji jest jedna sztuka a wygodniej mi będzie kupić od razu dwie

Napisano

Nie muszą ale dalej jednej nie będę miał więc tak czy siak szukam dalej jak dzisiaj nic nie znajdę to możliwe ze tamtą zalicytuje ; ) 

Napisano

a co sądzisz (lub ktokolwiek inny, może ktoś używa?) o tej lampce/latarce http://allegro.pl/bocialarka-xm-l2-800lm-5000k-nowy-firmware-zestaw-i3957639672.html

Zestaw wydaje się ciekawy chyba jest all in one tak jak chciałem ; )

Jak z stosunkiem cena/jakość ? W tej kwocie taki zestaw jest opłacalny ?  Sam akumulator trochę kosztuje http://allegro.pl/akumulator-panasonic-ncr-18650-3350mah-protected-i3939462566.html

Przeczytałem jakieś testy, tabelke z czasem działania i coraz bardziej skłaniam się na tą bocialarke, jakieś zastrzeżenia/ złe doświadczenia, opinia ? ?

Napisano

Co do aku tego co podałeś to niekoniecznie on musi być z zabezpieczeniem i można kupić sporo taniej bodajże 3400mAh można już za 35,-  wystarczy zwykły bez zabezpieczenia. Ładowarki przeważnie mają swoje zabezpieczenia przed przeładowaniem, a w lampce jest moduł żeby aku nie rozładować za głęboko. Natomiast co do samej lampki nie wypowiem się nie miałem, nie używałem, nie w moim typie ;)  może i fajnie to świeci, ale na jednym aku 18650 też długo nie pociągnie przy tych parametrach. Można wozić inne na wymianę, można ale po co się bawić jak można od razu mieć pakiet :) i nie męczyć się po ciemku z wymianą akumulatora, ale co kto lubi. 

Coś takiego http://allegro.pl/18650-panasonic-3400mah-lutowa-promocja-cenowa-i3932478459.html

Napisano

fakt przy full mocy wiadomo zbyt dużo nie wytrzymie przy trochę słabszym ogniwie 3100mAh jedynie 1h 35m na full mocy ale wiadomo że nawet w nocy z takiem mocy nie będę korzystał, za to przy ustawieniu na 220 lm już wytrzymuje 6h co myśle nie jest złym wynikiem tylko zastanawia mnie czy te 220 lm starczy na oświetlenie. Dziwne że zdjęcia w aukcji są tylko przy full mocy powinno być z różnych trybów żeby ludzie mogli obejrzeć

Napisano

Bocialarka jest ok, ale można dostać lepszy rozkład światła, po prostu trochę za wąsko świeci.

Roxim to typowa lampka na drogi i miasto. Jest chwalona na forum.

Jeżeli masz już jakąś ładowarkę do akumulatorów, to taniej wyjdzie trzymać się tego co masz. Jak nie, to trzeba dokupić też ładowarkę i ogniwa.

Można też rozważyć lampki, które się ładuje przez usb lub mają ładowarkę w zestawie:

Trelock LS 750 I-GO - sensowna ilość światła, choć nie wiem jak rozłożonego (około 130zł)

Sigma Pava z ładowarką - nie najnowsza konstrukcja, ale do spokojnej jazdy powinna wystarczyć (są zdjęcia na wspomnianej wcześniej stronie z porównywarką) (około 210zł z ładowarką)

B&M Ixon Core - wbudowany akumulator, więc na trasie nie wymienisz. Jak wyjazdy dłuższe niż 3 godziny to nie da rady. (około 220zł)

Żeby namącić w głowie, to jest jeszcze opcja z dynamem w piaście. Wtedy prądu nie zabraknie, ale zabawa droższa na początek. Jeżeli rower służy do codziennych dojazdów do szkoły/pracy to warto o tym pomyśleć.

Hmm... niby dla czego?

Przecież wypunktowałem...

Nie rozumiem tego szumu, że mocniejsza lampka rowerowa wypala oczy ;) to nie laser panowie nikt przy zdrowych zmysłach nie patrzy w nią z metra i nie ustawia tak żeby świeciła wyżej niż to potrzebne. Ma oświetlać drogę, a nie niebo.

No to mało widziałeś co ludzie mają i jak ustawiają.

W przypadku latarek ciężko je ustawić, żeby sensownie oświetlały drogę i nie waliły po oczach.

Napisano

@ zekker żeś dał przykłady... ładowane przez usb, dynamo w piaście, co jeszcze? ;)  jak można za 150,- mieć o wiele więcej i wszystko w komplecie. Jak nie ma różnicy to po co przepłacać?

Napisano

Dzięki za kolejnego linka i radę teraz biegnę na skoki ale na pewno jeszcze dzisiaj zajrze do kolejnej propozycji i dam znać co i jak ; ) 

Napisano

Napisałem, co prawda przy dokupieniu 4 ogniw z panasonica kwota wynosi juz 360 zl ale lampka wydaje sie ciekawa.

Ile jest w stanie na oko świecić przy 50 % mocy orientujesz sie moze ?

Rozumiem ze mimo ze to pakiet to w trakcie jazdy ogniwa mogę wymienic i wsadzić pelne ?

wiem wiem ze ma fajny czas dzialania ale to tak z ciekawości pytam.

ile razy mozna takie ogniwa naladowac ?

Napisano

Przy tych ogniwach panasonica to z 8 godzin przy 50% powinno wytrzymać.  Jeszcze jej nie mam ma być jutro ;) ale przy tej co mam to z czasem świecenia tak wychodzi. Po za allegro z przesyłką dałem 225,-   Targuj się to coś jeszcze przy dwóch sztukach zbijesz cenę. A ogniwa można ładować około 1000 razy choć pojemność będzie powoli spadać.

Tak, tu możesz otworzyć ten pojemnik i wyjąć ogniwa, włożyć inne bez problemu, i to jest fajne :)

Napisano

IMO kolejny przerost formy nad treścią. Lampka fajna ale na wypady w teren, a nie spokojną jazdę po asfaltach.

O ile lampka ma te deklarowane 3000 lub 21000 lumenów to na minimalnym trybie będzie 900 lub 630. To jest nadal bardzo dużo. Jeżeli nie trzyma parametrów i ma 1000lm, to 30% to 300lm - nadal sporo i za pozycyjną nie robi.

Jeżeli zamierzasz z tym jeździć p drogach publicznych, to koniecznie dodaj daszek odcinający górną część snopa światła.

Ogniwa Li-Ion powinny wytrzymać kilkaset cykli. Jak nie będą katowane codziennie to wytrzymają kilka lat. Pewnie masz telefon z takim ogniwem, to wiesz ile wytrzymuje ;)

@ zekker żeś dał przykłady... ładowane przez usb, dynamo w piaście, co jeszcze? ;) jak można za 150,- mieć o wiele więcej i wszystko w komplecie. Jak nie ma różnicy to po co przepłacać?

Jeżeli patrzysz tylko na lumeny, to faktycznie nie ma różnicy. Ale sama jasność to nie wszystko, wolę mieć 200lm z dobrym rozkładem, niż latarkę 500lm. W mieście i na drogach takie rozwiązania lepiej się sprawdzają.

Dynamo to z kolei komfort codziennego używania lata świetlne przed latarkami.

Ładowanie przez usb ma swoje wady (standardowo do 500mA, więc ładowanie może trwać długo, wbudowane akumulatory niezbyt pojemne), ale też i zalety (na wyjazd wystarczy jedna uniwersalna ładowarka, można ładować z komputera).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...