malowaniespey Napisano 14 Lutego 2014 Napisano 14 Lutego 2014 Witam chciałbym dodać temat w którym będziemy opisywać przebieg renowacji naszych maszyn.Chodzi mi o to że np... ktoś ma do renowacji rower,a chciałby podzielić się z kimś swoimi pomysłami ,wstawia zdjęcia opisuję co dziś przy nim robił i sięga po opinie itp...
malowaniespey Napisano 14 Lutego 2014 Autor Napisano 14 Lutego 2014 To Może ja zacznę... Moim rowerem jest Jaguar MTB, kupiłem go 1rok temu od kolegi za marne pieniądze. Dlaczego za marne? rower był w stanie średnim (dało się nim jeździć i zmieniać przełożenia ). I tak właśnie się zaczęła historia z skatowaniem Jaguara. Najpierw wiadomo dbałem o niego jak o siebie nie jeździłem za szybko, nie wjeżdżałem w doły itp... Lecz z czasem znudziła mi się taka jazda i postanowiłem z znajomymi zabawić się w of Road na rowerach . Był to kiepski... lecz nie powiem zabawa była świetna . Rower nie odniósł tego dobrze po przyjeździe do domu rower był w okropnym stanie: wszystko zalane wodą, na każdej części było błoto.... Oczywiście rower umyłem ale wiadomo błoto i tak było. Dopiero po 1 tygodniu przekonałem się że ta zabawa niebyła dobra: zaczął piszczeć łańcuch ,suport się zacinał ,biegi nie wchodziły płynie , hamulce nie hamowały itp. Postanowiłem temu zaradzić pierwsze co to była kompletna rozbiórka mego roweru . Wszystkie części nie chciały się tak płynie rozkręcać, największy problem miałem właśnie z korbą i suportem , dopiero po 3 godzinach walki udało mi się go zdjąć . Dobra po rozkręceniu przyszedł czas na dokładne umycie go wodą pastą BHP i innymi detergentami ... po umyciu zacząłem liczyć i zaznaczać jaka część gdzie pasuję. I to na razie tyle co do renowacji mojego roweru . W dalszych planach mam za zadanie wymienić większą cześć części ale na szczęście kolega pozbywa się części z swojego roweru ( są to części używane 1 miesiąc), pomalować go na kolor.... i tu mam do was ważne pytanie na jaki kolor go pomalować. Fabrycznie rower miał kolory czarna perła i jasny żółty , lecz lakier wyblakł i nabrał nie przyjemnego koloru. Ja mam zamiar pomalować rower na czarny mat i jasny pomarańcz. Prosił bym o wasze opinie na jaki kolor go pomalować ( musi być na pewno czarny mat ) A tutaj parę zdjęć zrobione podczas rozbiórki Parę fotek
Artwro Napisano 14 Lutego 2014 Napisano 14 Lutego 2014 A może tak trochę wyobraźni i własnej inwencji?można pomalować go na "seledynek pokojowy" i też będzie jakoś tam wyglądał.Poza tym jak widzę napisane:przyjemny przez sz to aż mnie zęby bolą.Poza tym to mam miłe wspomnienia z tamtych rejonów Niekłań,Furmanów,do Stąporkowa jeździliśmy po paliwo(jedyna stacja w okolicy).A wracając do roweru,zrobiłbym tak jak mi się podoba a nie oczekiwał bym podpowiedzi z internetu.Chociaż może za dużo wymagam....
malowaniespey Napisano 14 Lutego 2014 Autor Napisano 14 Lutego 2014 Sorki za błędy ale ja jak pisze nie zwracam uwagi na monitor tylko na klawiaturę .No ja jestem z Niekłania a jak myślisz 2 puchy podkładu i 2 puchy matowego starczą na pokrycie ??
malowaniespey Napisano 14 Lutego 2014 Autor Napisano 14 Lutego 2014 Myślałem o szarym podkładzie marki Troton
Hogg Napisano 15 Lutego 2014 Napisano 15 Lutego 2014 Temat mi się bardzo podoba, sam przymierzam się do renowacji sterej Favoritki z 1962 roku (kolarka). I szczególnie interesuje mnie temat przywrócenia błysku korbom, kołom zębatym, przerzutce etc.
malowaniespey Napisano 15 Lutego 2014 Autor Napisano 15 Lutego 2014 Kup sobie farbę chrom i podkład do metalu zedrzyj farbę papierem wodnym najlepiej wodnym poniewaz bie porobi rys na korbie.następnym krokiem to będzie oddłuszczenoe wszystkiego benzyną ekstrakcyjną (kupisz ją w sklepie lakierniczym)potem pryśni podkładem , znowu oczyść i w końcu farba uważaj jak to będziesz rpbił aby nie narobić zacieków
Hogg Napisano 15 Lutego 2014 Napisano 15 Lutego 2014 malowaniespey: może tytułujmy w naszych odpowiedziach do kogo je odnosimy:) Akurat u mnie nie ma żadnej farby ma korbach etc, po prostu są stare, brudne i zmatowiałe i nie zamierzam ich malować.
malowaniespey Napisano 15 Lutego 2014 Autor Napisano 15 Lutego 2014 @Hogg: to może spróbujesz zrobić polerkę
Hogg Napisano 15 Lutego 2014 Napisano 15 Lutego 2014 malowaniespey: tak myślę zrobić, tylko szukam info jak i cym to zrobić. Szkoda mi zniszczyć kilkudziesięcioletniego osprzętu, jeszcze sygnowanego ZZR
Cysiul Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisano 22 Kwietnia 2014 mleczko cif albo co innego do czyszczenia łazienek. Chromowane elementy (korby, obręcze, kierownicę) ładnie mi wyczyściło z rdzawych kropek i nalotów. Moim zdaniem lepiej nie malować farbą w kolorze chromu. Jest nietrwała. Jeśli chcesz żeby kolor był bardziej intensywny, połóż jasny podkład, tzn. biały. Jeśli chcesz mieć bardziej stonowany to ciemny podkład. Szary lub brązowy. Jeśli chcesz nadać jeszcze większy połysk, to polecam na sam koniec lakier bezbarwny. Nada błysku oraz zabezpieczy. Kolejne warstwy lakieru nakładamy zanim poprzednia warstwa wyschnie. Najpierw podkład. On szybko schnie, więc z tym szybko pójdzie. Im dalej trzymasz spray od lakierowanej powierzchni to tym cieńsza warstwa jest nakładana. Ale też więcej puszek zużyjesz. Bo dużo farby idzie w powietrze. Im bliżej to tym grubsza warstwa, bardziej błyszcząca, ale też łatwo o zacieki. Jeśli powstaną zacieki to musisz poczekać aż farba wyschnie, następnie papierem ściernym usunąć zaciek. Potem wiadomo, oczyszczenie z pyłu, odtłuszczenie. Farba właściwa. Tak jak poprzednio. Masz wybór. Dużo cienkich warstw, albo mało grubszych. Zależy od wprawy i od ilości farby. Ja zawsze grubsze warstwy dawałem w okolice suportu i dolnej części ramy. Po skończonym malowaniu dobrze jest spolerować ramę pastą ścierną typu Tempo. Nakleić naklejki. Ewentualnie naklejki można dać pod warstwę lakieru bezbarwnego. Mam nadzieję że pomogłem. Co do kolorów. Czarny mat bardzo ładnie się prezentuje. Malowałem w ten kolor kierownicę i mostek u siebie. Do tego koloru pasują inne jaskrawe matowe. Pomarańcz, zieleń, czerwień. Biały mat z czarnym to już chyba klasyka. Kolor to kwestia gustu i zależy co Tobie się podoba. Mi się podoba biało czarne połączenie, mojej dziewczynie fiolet. I na takie kolory malowałem nam rowery. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.