zuczek222 Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Witam potrzebuje roweru na miasto/szosa/lekki teren z racji tego że zalegają mi piasty Sturmey archer HBT30, wpadłem na pomysł zakupy ramy torowej z BikerStudio i zrobienie SS. Zastanawiam się tylko czy wejdą mi tam obręcze trekkingowe na które założyłbym oponki o szerokości 28.Pisałem do BS i mówią że takie oponki wchodzą tylko teraz jeszcze mnie te obręcze męczą ale raczej powinny być oki. Do tego jakąś gientą lub bycze. Co myślicie o takim projekcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Opona 700x28 to pewne ryzyko. Mam starą ramę Ridley'a po renowacji. 700x25 wejdzie. Teoretycznie 700x28 też, ale za to już ręki nie dałbym sobie uciąć. Jeżeli planujesz szersze opony niż 700x25 to bezpieczniej jest kupić ramę przełajową, np Accent CX-ONE: http://szosa.org/topic/8436-accent-cx-one/ Co do opon, ten wątek sporo wyjaśni: http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuczek222 Napisano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Pisałem do nich i odpisali że 28 wchodzą bez problemu, więc najbardziej teraz chodzi mi o obręcze. Czy będzie to latać na trekkingowych wewnętrzna 19mm uzyskam wtedy większą pewność że mnie to utrzyma bo ważę 110kg. Dlatego patrzę też na ramę szukam stalówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 700x28 w 19mm obręczy to teoretycznie minimum co można włożyć. Lepiej dla pewności założyć o rozmiar oczko wyżej. Jakiś czas temu czytałem wątek o oponach w tym samym rozmiarze dwóch różnych producentów. Jedna wchodziła - druga nie. Spokojnie. węższe obręcze też utrzymają twoją masę. Piasty masz pod 36 szprych więc jest ok... Po prostu będziesz musiał jeździć czujnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuczek222 Napisano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Może i masz racje wezmę 17 jakieś lepsze, ale z 28 to zaryzykuje najwyżej zmienię na 25.Jeszcze mam pytanie co do szprych bo ostatnio słyszałem że niewiele się różnią wytrzymałością i żeby brać zwykłe 2,0 stalowe i tyle, co Ty na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Na zaplataniu kół się nie znam, więc się nie wypowiem na temat szprych. Generalnie nie polecam noname'ów producenta, którego nie da się ustalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.