Skocz do zawartości

[obtarcia] rany na udach

qrczakzul

Rekomendowane odpowiedzi

Pieluchy w  spodenkach vika-sport nie są najwyższych lotów. Kiedyś jeździłem. Otarcia mi sie nie robiły, ale pielucha mnie uwierała, bo była kompletnie niekompatybilna z moim siedzeniem.

Ja bym zainwestował w nowe dobre spodenki.

Foty niewiele pomogą, bo obtarcia to kwestia indywidualna. Najprawdopodobniej winne są spodenki, ale równie dobrze problem może powodować siodełko, albo obie rzeczy na raz.  Najprościej wymienić spodenki, więc od tego bym zaczął.

BTW, co to za "prawidłowa" pozycja, ktoś ci tak kazał?

No właśnie, prawidłowa pozyja na rowerze to podstawa. Ale inną kwestią jest trzymanie kolan bliżej ramy. Kiedy stanie się to naturalne, to jest OK, ale jak co chwilę to korygujemy, to zaczyna się zabawa jak w przypadku nauki jazdy z SPD. Wypinają się zawsze, ale akurat nie na skrzyżowaniu, czy pod domem :). Jak już wejdzie w krew, to przestajemy je zauważać i jazda w nich staje się naturalna.

Zmień spodenki i zobacz, czy jest lepiej. Jeżeli problem nie zniknie, to albo za mocno ściskasz uda, albo masz za szerokie siodło.

Po 1 - jakie siodełko? Może za szerokie. Spróbuj przesunąć lekko do tyłu, bo nos zawsze jest węższy i wtedy sprawdzisz czy szerokość jest OK.

Po 2 - po praniu (i wyschnięciu) wkładka i szwy są sztywne/twarde czy miękkie/elastyczne? Spróbuj tuż przed jazdą w newralgiczne miejsca we wkładce wsmarować trochę pianki do golenia (do skóry wrażliwej - polecam Gillette, bo np Nivea za rzadka). Tylko naprawdę niewielką ilość, bo jak dasz za dużo, to mogą porobić się odparzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...