Skocz do zawartości

[oświetnienie] Sigma Mirage Evo + Evo X Pro co można z tym zrobić...?

amidar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam...

Posiadam oświetlenie jak w temacie...., tyle, że w środku są halogeny jeden ciągnie 5W drugi 10W i w zasadzie przy 100% mocy akumulator kończy się po ok 20 minutach... Na allegro znalazłem żarówkę ledową 1W pasującą do EVO

http://allegro.pl/zarowka-do-latarki-px13-5-cree-3v-4-8v-6v-zlx-i3944883134.html

Próbowałem też czegoś szukać do EVO X ale nic sensownego nie znalazłem, może jednak coś istnieje? jakieś zastępstwo dla tego halogenu? Ideałem było by jakieś 3W Cree, ale pojawi się problem z odprowadzaniem ciepła... 

Akumulator dołączony do Sigmy jest 6V, może warto wymienić same lampy na coś innego?

Napisano

Taki zamiennik żarówki jest praktycznie nic nie warty. Poza tym 1W dioda to nie za wiele światła do zabawy.

Jeżeli chcesz poprawić osiągi lampki, to trzeba ją po prostu przerobić własnymi siłami lub poprosić (zapłacić) komuś, kto jest biegły w te klocki.

Dając 2x4W będziesz miał dużo światła, dodatkowo dwa reflektory poszerzą wiązkę światła lub jedno dasz mocniej skupione dla lepszego zasięgu.

Pytanie co to za akumulator i jak mocno jest przechodzony. Żeby obliczyć jakiej pojemności potrzebujesz skorzystaj ze wzoru:

(moc_lampki * czas_w_godzinach)/napięcie = pojemność_akumulatora

(W*h)/V=Ah

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...