Skocz do zawartości

[do 900zł] Uniwersalny dla początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam zamiar kupić nowy rower. Mam 163 cm wzrostu i 14 lat. Wydaje mi się, że rama 17 będzie odpowiednia. Cena maksymalna do 900 zł. Interesuje mnie jazda po pagórkach, szutrze i kamieniach, ogólnie chciałbym przejść na wyższą półkę jazdy z MTB. Moją uwagę przykuwa Kross Hexagon V2 DISC (http://www.activsport.eu/product-pol-7826-Kross-Hexagon-V2-17-DISC-czarny-.html). Czytałem, że ponoć model z 2010 roku zawodzi i lepiej polować na 2011, jednak nie wiem z którego roku jest ten powyższy. Macie może jakieś inne propozycję? 

Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

Napisano

Odpuść sobie to za przeproszeniem g#### na full Tourneyu skoro ma to chodzić w cięższym terenie niż chodnik... EDIT : no tak, z przodu tarcza no-name i widelec zoom'a, lepiej dorzuć pięć stów na ładną używkę do jazdy terenowej, bo tyle cię będzie kosztowało wprawienie zęba po jeździe na tym chłamie (osobiście ładne kilka lat temu się tak na makrokeszu urządziłem bo chrzanione emulatory hamulców nie zadziałały jak trzeba)...

Mając 900 zł nie stać cię na rower markowy.

Tak samo, skoro chcesz przejść na "wyższy poziom" w MTB, to minimum to jest używany Kross Level A2 - stockowa konfiguracja 2-3 letnia używana na allegro jest możliwa do wyrwania za 900 zł jak dobrze trafisz.

Z nówek do rekreacyjnej jazdy bardziej terenowej niż "ścieżkowej" - http://allegro.pl/kands-energy-1100-acera-v-brake-gratisy-i3932915242.html

Tak samo z nówek do jazdy już nieco bardziej sportowej, ale po szutrach, asfalcie, bez ciężkiego terenu, z potencjałem na przyszłość - http://allegro.pl/mocny-lazaro-senatore-v2-cross-acera-sr-suntour-i3969441874.html

W skrócie : chcesz rekreacyjnie czasem pojeździć po leśnych ścieżkach - Kands, bardziej sportowo po drogach utwardzonych, sporadycznie łatwe technicznie leśne ścieżki - Senatore, faktycznie już teren z możliwością modernizacji w kierunku rzeczywiście prawdziwego MTB XC - używany Level A2 i zbieranie $$$ na hydrauliczne tarcze, które na zjazdach w lesie są niemal konieczne.

I to tyle w tym przedziale cenowym...

Napisano

W moim wieku nie będę jeździł 50 kmh na ostrych kamieniach, nie o tym mowa :) Miałem markowego Gianta, był świetny. Brat ma Kellysa MTB za 900 zł i jeździ o wiele ostrzej niż ja - rower wytrzyma wszystko.

Napisano

Z ręką na sercu mogę polecić Kandsa 1100, kupiłem go w połowie sezonu i przejechałem na nim ponad 3000km, po tym okresie muszę przyznać, że jestem z niego jak najbardziej zadowolony a wcale go nie oszczędzam, wjechałem nim nawet na Mogielicę (1170 m n.p.m) Dobre v-ki są zdecydowanie lepsze niż marnej jakości tarcze, które swoje też ważą. Klocki zawsze można wymienić i wszystko działa jak nowe. Fakt, na stromych podjazdach gdzie praktycznie stoi się w miejscu czasami Acera daje w kość kiedy nie chce zmienić przełożenia mimo tego jestem zdania, że sprzęt to drugorzędna sprawa, wiadomo im lepszy tym większy komfort jazdy ale najważniejsze jest to ile Ty wyciśniesz ze swoich nóg. Kupuj rower i ciesz się z jazdy a nie patrz czy ma markowy napis na ramie:)

Pozdawiam

Dominik

Napisano

A może Kands 1300? Moglibyście mi znaleźć jeszcze jakiegoś dobrego crossa do 900 zł :)? Czytałem iż jeździ się fajnie na bezdrożach i asfalcie crossami.

Napisano

Jak tak koniecznie chcesz Kross'a (nie mam pojęcia dlaczego, ale mniejsza z tym), to go bierz. Ten Hexagon na 2-3 wyjazdy tygodniowo na leśne ścieżki się nada.

Napisano

Jak będziesz jechał szybko to ludzie będą myśleć, że jedziesz na Krossie bo zdążą przeczytać tylko pierwszą literę na ramie :icon_cool:

Napisano

Na allegro są kandsy po 900. Mowicie że sie opłaca, to wezmę Kandsa :)

Ja bym brał jednak Senatore + oponki lepsze na teren, ale nadal niezbyt szerokie np. http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-28-cali-622/p,opona-rapid-rob-28x1-35-drutowa-schwalbe,34351.html MTB w tej cenie i tak sensownego nie ma, więc nie ma takiej różnicy w terenie między tanim MTB, a crossem z tej samej półki z lepszymi oponami, a prędkość na utwardzonej nawierzchni się przydaje...

Napisano

Oprócz amora, który podejdzie jeszcze (po prostu lepszy niż kandsowy xct/xcm) to nie widzę tam nic zbytnio ciekawego...

a co ciekawszego jest w tym Kandsie oprócz tego ze amor gorszy ?? 

alivio z przodu? czy może manetki alivio zamist altusa? nie wiem ale wydaje mi że ja bym jednak wolał lepszy amor niż manetki

Napisano

Z 17 szybko wyrosne, 18 będzie na dłużej a 19 to w ogóle.

Pojadę do sklepu i przymierze 18 (Romet Rambler 5.0) i 19 (Kands 1300) na jakiś podobych ramach.

Moglibyście polecić crossa o troszkę grubszych oponach, który nada sie na asfalt, chodnik i leśne ścieżki, czasami kamienie (Lazaro? Orkan?)...?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...