Arni220 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Zależy też od twojej wagi i podłoża na tych łąkach. Jak będzie dużo piachu to daj nieco mniej, jak twardyszuter to więcej. Ja dla swojej wagi 88kg na twarde podłoże dał bym 28/35psi, na miękko i błoto 26/33psi. Ważąc odpowiednio mniej można zejść o kolejne drobne psi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashier Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Moja waga to 75 kg. Prawdopodobnie będzie dość wilgotne podłoże, ale to oczywiście okaże się na miejscu. Nie byłem w tamtym rejonie do tej pory. Dziękuję, czyli 2.5 bar +/- : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciekmaniek Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Miałem dziś jechać na objazd trasy w Rybniku, niestety przed chwilą się rozlało i z nikąd się burza wzięła. Z głowy mogę powiedzieć: normalne leśne ścieżki, liście, w niektórych miejscach błotko, piasku znikoma ilość chociaż wspominali o piaszczystym podjeździe na promocyjnym wideo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 2,5 bara to 36,25psi, trochę dużo nawet jak na tył. Przy twojej wadze daj może 1,8bar na przód i 2,3bar na tylne koło, powinno być ok, szybko i uniwersalnie. Lejesz mleko czy dętka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 83 kilo, będę pompował na tą trasę 2 z przodu, jakieś 2,2 z tyłu, kompromis musi być między szybkością a jednak trakcją na ciężkim miękkim podmokłym gruncie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashier Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Ja mam dętki. Mleczko dopiero w nowym kole, które nie doszło na weekend : ) To jak , 2.5 bara za dużo mówicie. Okay- zrobię mniej. Spróbuję 2.0 i 2.3 analogicznie przód i tył. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 2bar na przód uważam, że nie potrzebujesz. Ja ważę 10kg więcej od ciebie i na dętkach miałem 1,8 i nigdy nie złapałem snejka. Daj na przodzie mniej, te 1,8 w zupełności ci wystarczy. Na tył 2,3 może być, częściej dupskiem przywalamy w tylne koło więc o snejka łatwiej, a i na twardym tylne koło niech też lepiej niesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashier Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Ok! Przyjąłem i wdrażam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pabi Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Cześć wszystkim, temat dla początkujących to zapytam, mimo że pytania bardzo początkujące. Chciałbym w tym roku pojechać w jakieś imprezie. Zależy mi na imprezie w pomorskim, gdzie będzie więcej takich amatorów jak ja. I tu moje pytania. Którą z imprez polecacie? Nie zależy mi na starcie dla miejsca tylko na sprawdzeniu się. Czy może ktoś polecić jakiś zbiór informacji nt. fajnego treningu? Jak się za to zabrać w sposób bardziej profesjonalny? Tzn. coś w stylu "profesjonalny trening dla amatora". Uwzględniający HRmax, kadencje itp. czyli rzeczy o których nie mam pojęcia a zakładam, że powinienem. W skrócie chciałbym w przyszłości jeździć dla wyników, ale żeby nie zabrakło mi motywacji chciałbym w miarę szybko zacząć starty. Domyślam się że tematy był wałkowany w różnych miejscach, ale jest tego tyle na forum, że odkąd zacząłem przeglądać to forum to się po prostu zgubiłem w ogromie informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Skoro sam zauważyłeś, że temat wałkowany wielokrotnie to po co zaczynasz kolejną dyskusję? Nic nowego nikt Ci nie napisze poza tym, co zostało już powiedziane. Poza tym podpiołeś się pod niewłaściwy wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pabi Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Pewnie po to że połowa tematów jest z 2005r. Mamy 2017 więc zakładam, że mogło się coś pozmieniać? Poza tym wątki są tak porozrzucane i w każdym pisze co innego. Pomyślałem, że skoro fora są od tego by sobie pomagać to może ktoś zechce udzielić mi "świeżych" informacji. Informacji o rajdach na ten rok z uwzględnieniem poziomu trudności i ogólnym doborem uczestników chyba w ogóle nie ma, lub źle szukałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Oczywiście forum jest po to by rozmawiać, jednak spójrz tutaj: https://www.forumrowerowe.org/forum/44-trening-rowerowy-i-zdrowie/ Co najmniej kilka tematów o tym samym i wszystkie bardzo świeże. Uwzględniający HRmax, kadencje itp. czyli rzeczy o których nie mam pojęcia a zakładam, że powinienem. Nie obraź się, bo moją intencją nie jest złośliwość, ale jeśli nie masz o tym pojęcia to zapoznaj się z podstawami. O treningu z pulsometrem jest masa artykułów w internecie, które tak naprawdę sprowadzają się do jednego czyli wyznaczenia stref. Poczytaj, zaznajom z podstawowymi pojęciami i dopiero potem pytaj o nurtujące Cię szczegóły. Na pewno znajdą się osoby chętne do pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Pabi, podaj maila, cos ci wyślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Tutaj macie filmik ze wczoraj o tym co można zobaczyć na takich amatorskich maratonach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Tutaj macie filmik ze wczoraj o tym co można zobaczyć na takich amatorskich maratonach No akurat ten koleś gada jak potłuczony. Impreza była fajna a i pogoda dopisała (jechałem jako opiekun 9-latka). Trochę błotka, ale nie za dużo (tak w sam raz). Właśnie takie imprezy polecałbym początkującym. Jest już kilka filmików z trasy (skróty i pełne przejazdy), więc można sobie zobaczyć jak było i żałować, że się nie przyjechało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 On sobie tutaj jaja robi, zresztą polecam jego kanał na youtube. Jeździ głównie na szosie. A w rybniku wczoraj też byłem, bardzo fajna impreza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomas87 Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Siema, Szybkie pytanie w sprawie jutrzejszej (13.05) Skandii w Krakowie. Planujecie ubrać coś z długimi rękawami? Pogodynka zapowiada do 15 stopni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Rękawy i nogawki obowiązkowo. Bandana też się może przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 E tam, przy plus 15 stopniach? Zależy jak kolega jeździ. Chłodno może być na starcie, ale czasami już po 1-2 km można się zagotować. Ostatecznie te rękawki jeszcze oblecą, ale nogawki? Noga się grzeje mocno. Wyścig to nie wycieczka, na której można zmarznąć. A bandana to nie po to, że zimno w głowę, tylko żeby pot nie zalewał oczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Pisałem to z lekkim przymrużeniem oka, bo jakie ma znsczenie kto w jakim ubraniu jedzie? Jednemu jest zimno przy +15, drugiemu ciepło przy +10. Autor pytania jeśli jeździ rowerem doskonale powinien wiedzieć w jakich warunkach jak jeździć ubranym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomas87 Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Tak, wiem w czym przy jakiej temperaturze w czym jeździć, ale pytałem ogólnie jakie są tendencje na jutro. Tak, czy inaczej do zobaczenia na starcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Przy +15 na krótko, po kiego się odwadniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Z takich złotych myśli kolarskich to masz ubrać się tak żeby było ci trochę chłodno jak stoisz i nic nie robisz, wtedy podczas jazdy będzie ok przy +15 ubieram lekką koszulkę termoaktywną ale do jazdy w tlenie, tylko po to żebym się trochę spocił. do wyścigu lub mocnych treningów jak najbardziej na letnio. w ostatnią niedzielę było chyba +12, ubrałem w ostatniej chwili rękawki zamiast termo i i tak po kilku km żałowałem że je wziąłem. A tym bardziej kraków, znam tą trasę bo jechałem tam rok temu, choćby było nawet +10 ubierz się jak najlżej, zaraz po starcie masz podjazd po którym już ci leci po plecach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashier Napisano 17 Maja 2017 Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Cześć! Mam za sobą pierwszy maraton XC, odbył się w Rybniku, jestem zachwycony. Ukończyłem trasę mini. Kilka postów wyżej pytałem Was o ciśnienia w oponach. Oczywiście- nie posłuchałem. Miałem 2.3 z przodu i z tyłu. Pierwotnie miało być po 2.5, ale mnie tutaj poprawiliście, więc po swojemu obniżyłem ciśnienie. Efekt? Na asfalcie szło pięknie, ale w lesie na poprzecznych korzeniach podskakiwałem jak furmanka na wsi. Ten efekt jest właśnie z powodu wysokiego ciśnienia? Druga sprawa. W sobotę wybieram się na Maraton do Wisły. Tym razem, w moim Cube Analog mam już zmienione koła na Mavic Crossride i oponę Bontrager XR1 tubeless i SPD zamiast klasycznych pedałów. I tutaj moje kolejne pytanie - czy na dystans 45 km/ 2000 w górę, do opon bezdętkowych, mimo wszystko brać dętkę i być przygotowanym na zmianę na trasie? Może ktoś z Was już tam startował, i zna specyfikę tras. I trzecia- ostatnia- sprawa. Dystans jest już ciekawy, czasu zajmie mi to na pewno więcej, niż przejażdżka na XC w Rybniku. Czy, nawet biorąc pod uwagę obecność bufetów na trasie, warto zaopatrzyć się w żelki energetyczne i spory (3l) zapas wody? Moje doświadczenie to długodystansowe biegi, a nie MTB, dlatego pytam, co może wydawać się głupie, o tak proste sprawy. Liczę na odpowiedź, i z góry dziękuję! D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 17 Maja 2017 Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 2.3 z przodu to zdecydowanie za dużo, to była przyczyna telepania na wybojach. Obniżaj śmiało do 1.8. Z tyłu eksperymentuj, bo łatwiej snejka złapać jak masz dętki. 45km i 2000m up - spory dystans, ze 2/2:30h na pewno będziesz jechał. Zabierz ze 4 żele i dwa bidony 700ml. W jednym woda do popijania żeli, w drugim izotonik do picia w pozostałym czasie. Żele wciągaj co 30/45 minut, a popijaj możliwie jak najczęściej, powinieneś dać radę. Osobiście jak opony na mleku to zapasu gumy bym nie brał, może ewentualnie pompkę. W praktyce wymiana dętki w oponie zalanej mlekiem będzie fatalna w terenie, błocie i w piachu. Ja bym już odpuścił i poginał na piechotkę. Mleko to jednak mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzeń więc ryzyko niewielkie, ale zabierz telefon z nawigacja i dobrą mapą terenu, zawsze na skórty do tej Wisły dojdziesz jakoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.