Skocz do zawartości
  • 0

Damka dla kobiety 120 kg, 170cm

Gość Marcin

Pytanie

Gość Marcin

Witam,

niestety nie znalazłem podobnego tematu więc zakładam swój.

poszukuję wygodnego roweru dla kobiety.
Generalnie zamierza jeździć rowerem do pracy i czasami po drogach polnych.
Musi to być damka, dobrze by było gdyby rower był lekki ale musi wytrzymać ok 120 kg ( przy wzroście około 170cm).
Mój fundusz max 1500zł i kierując się patriotyzmem ekonomicznym prosiłbym o podanie rowerów wyprodukowanych przez polskie firmy.

Tylko i wyłącznie nowe rowery.

Czy w tej cenie znajdę coś lepszego od tego roweru:

http://www.romet.pl/Rower,SYMFONIA,10,480,13811,2014.html ?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Ten też jest niezły, tylko nie wiem czy rama nie za duża, ale chyba nie. Teoretycznie powinna być OK.

Albo taki Cossack

wersja z bagażnikiem

Choć do podanych zastosowań (także drogi polne) lepszy byłby ten pierwszy o którym pisałem.

Albo trekkinga Kands Na polne drogi z wymienionych najlepszy.

A ja , z wrodzonej złośliwości i przekory proponuje to

Kiedyś moja żona miała podobny, ale niestety nie dało się na tym jeździć, bo rower ważył 25 kg i był niewygodny do jazdy np. po ścieżkach polnych. Po krótkim czasie cały osprzęt się rozleciał od stania na dworze, a to przecież miejski nie kanapowy rower.

Może ten akurat jest trochę nowszym modelem, żony też był Elop, jednak mimo wszystko zastanawiałbym się.

Masz rację , co do wagi bo starsze modele były na ramie stalowej . Ten co ja podałem wg. opisu jest na aluminiowej więc będzie lżejszy . Osprzętem nie odbiega od innych , w tym przedziale cenowym , a za zaoszczędzoną kasę można dokupić jakieś niezbędne klamoty.

Oczywiście wybór należy do Marcina.

Między elopsem 5 na stalowej ramie , a podobnym elopsie 4 na ramie aluminiowej jest 3 kilo różnicy , ale nie o to chodzi. Najważniejsze jest to , że żaden, z podanych tu mieszczuchów nie nadaje się na polne drogi. Dlatego Marcin powinien zastanowić się nad tym Kandsem podanym przez Ciebie bo miałby rower bardziej uniwersalny.

Zależy co kto rozumie przez "czasami po drogach polnych". Przejechać kilka km. po polnej drodze da się i na szosówce... 

Ale fakt, widelec amortyzowany i większa liczba przełożeń ułatwia i uprzyjemnia tę czynność. Zwłaszcza, że zakładam, iż osoba o wadze 120kg. nie ma zbyt dobrej kondycji...

Dopnę się do tego tematu, bo również jestem na etapie kupna rowerów. Jeden dla mnie (tu jak na razie większy problem) i jeden dla żony.

Mniej więcej wiem jak powinien wyglądać i jakiego osprzętu szukać, tylko cały czas mam problem w tym, że nie wiem jakie są DOC (dopuszczalne obciążenia całkowite) oglądanych przeze mnie w internecie rowerów. Mam problem ze znalezieniem tej informacji, a i nie wszyscy sprzedający odpisują.

Żonie podobają się np

28'' KANDS ALFA CITY LDS Acera

http://allegro.pl/show_item.php?item=4113113963

LAZARO SENATORE V2 ACERA

http://allegro.pl/show_item.php?item=4100325566

KANDS ELITE PRO Lds Alivio 2014

http://allegro.pl/trekking-kands-elite-pro-lds-alivio-2014-nowosc-i4113117939.html?source=mlt

Choć ten już droższy.

Rower ma jeździć w większości po równym i twardym. Nie podejrzewam jej o chęć wjechania do lasu.  Najlepszy chyba będzie trekkingowy.

Wymagane jest  żeby DOC było powyżej standardowego 100kg, bo jeszcze na rowerze zamontowany zapewne będzie fotelik dla młodszego dziecka. Starsze zapewne dostanie się mnie.

Wzrost to 170 cm, czyli tak jak w temacie wątku. Proszę o jakieś podpowiedzi, bo ja jakoś nie umiem wyszukać tych informacji dotyczących DOC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...