BigHIRO Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Witam Wpadłem ostatnio na pomysł budowy roweru miejskiego i zastanawiam się nad zastąpieniem przerzutki piastą z biegami, z tym że piasta musiała by być pod tarcze. Nie bardzo mam pomysł na piastę Alfine dość drogi, nexus bez mocowania tarcz, także prosiłbym o doradzenie co do piasty i czy w ogóle ma sens taka zmiana.
Mod Team Puklus Napisano 11 Lutego 2014 Mod Team Napisano 11 Lutego 2014 A dlaczego musiał by mieć ? Te piasty ogólnie sa dość drogie i ciężkie.
BigHIRO Napisano 12 Lutego 2014 Autor Napisano 12 Lutego 2014 no nie musiałby mięć, ale fajny byłby singiel z biegami, a jak by był na pasek to już tylko ramy nie potne, żeby pasek założyć, ot takie kaprys można powiedzieć. Jak sprawują się tego typu piasty? jak to się kręci w stosunku do xt ?
Mod Team Puklus Napisano 12 Lutego 2014 Mod Team Napisano 12 Lutego 2014 No singiel z biegami, jak każdy jeden z taką piastą. Przecież ma hamulec, dlatego pytam dlaczego koniecznie tarczowy.
BigHIRO Napisano 12 Lutego 2014 Autor Napisano 12 Lutego 2014 chce to złożyć na ramie cannondale badboy, nie ma pivotów, jest mocowanie pod tarcze. Hamulce w piaście jakoś do mnie nie przemawiają, także myślę że tarcza to najlepszy spowalniacz w tym przypaku. Czyli wszystkie piasty z biegami mają hamulec?
zekker Napisano 12 Lutego 2014 Napisano 12 Lutego 2014 Nie wszystkie mają wbudowany hamulec. Z mocowaniem pod tarcze są tylko te najdroższe. Jeżeli nie pasuje Ci torpedo, to można wziąć rolkowy (lub podobny) nakładany na piastę. Trzeba tylko sprawdzić czy da się gdzieś go przykręcić do ramy. Inter8 kręci się znacznie gorzej od tradycyjnej piasty z bębenkiem. Nie wiem jak Alfine, ale NuVinci prawdopodobnie ma mniejsze opory, bo ma nakręcany wolnobieg. Czy się opłaca, to kwestia zastosowania. Piasty wielobiegowe mają swoje zalety, ale też wady.
gad Napisano 14 Lutego 2014 Napisano 14 Lutego 2014 FOCUS PLANET Piasta ALFINE 8 Pasek karbonowy Hamulce tarczowe http://allegro.pl/focus-alfine-8-pasek-hydraulika-i3961103415.html
BigHIRO Napisano 15 Lutego 2014 Autor Napisano 15 Lutego 2014 Spoko ten focus, ale do badboya z jednostronnym sztywniakiem nie umywa się, zresztą do całego roweru brakuje mi kół i paru gratów. Prawdopodobnie wjedzie zwykła piasta pod singla
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.