Skocz do zawartości

[Licznik] Jaka wartość? 26x2.25

KejKej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakupiłem licznik Kross'a 9F KR13, ale nie wiem jaką wartość ustawić dla kół 26x2.25. Przeczytałem instrukcje obsługi i jest podane do wartości 26x2.1 Wiem że da się ustawić więcej, bo skala jest tylko jak najlepiej to ustawić aby nie zaniżało, ani nie zawyżało prędkości. Z góry dziękuje. 

Napisano

Najlepiej zmierzyć samemu.
Robisz po podłodze jeden pełny obrót koła. Np. zaczynasz na wentylu i na nim kończysz. Długość wprowadzasz do licznika prawdopodobnie w milimetrach. Wyjdzie prawdopodobnie coś około 2050mm.

Napisano

Nie patrz na wartości podane przez producenta - wartość zależna pd obręczy , wysokości / szerokości balona itp - za dużo zmiennych .

Zrób tak jak radzi tomiz czyli zrób jeden pełny obrót koła i zmierz odległość pokonaną przez koło

Napisano

Namaluj na oponie cienki poprzeczny pasek jakas gesta i lepka farba i przejedz siedzac na rowerze po suchym betonie (z tym moze byc ciezko aktualnie). Najlepiej ze 2-3 obroty kola, zmierzyc kilkukrotnie odleglosci pomiedzy sladami na ziemi i usrednic.

Napisano

Mówimy o ciśnieniach faktycznie używanych, czyli tam od 1.5 do powiedzmy nwm 4 barów dla tej samej opony of kors. Będą duże róznice, czy nie warto sobie zaprzątać głowy przestawianiem licznika?

Napisano

Wyszła mi jakaś duża wartość 2130mm. Zobaczymy w trasie czy nie przekłamuje z jakąś aplikacją na smartfona. 

Napisano

Często różni producenci w tabelkach podają różne wartości dla tej samej średnicy kół. Panuje pod tym względem niezły galimatias.

Np. dla opon 2.1 spotkałem się z wartościami zarówno 2114 jak i 2133. Od dwóch sezonów przestało mi to spędzać sen z powiek i wpisuję zawsze "uśrednione" 2124. Samodzielny pomiar też nigdy nie jest dokładny. Punktem odniesienia może być wentyl - tak na marginesie, nie trzeba rysować żadnych kresek. Jeśli się uprzemy i zaznaczamy na oponie kredą to trzeba wziąć pod uwagę, że grubość takiej kreski to 1 cm. Kolejna kwestia to ciśnienie w oponach a następna to błąd mierzącego.

Czyli mamy już ze 3 stopnie swobody :) W ten sposób w zależności od wariacji możemy mieć różnice w wynikach dochodzące do kilku centymetrów :)

Przykład z ostatnich dni: kupowałem buty rowerowe i poprosiłem sprzedawców w dwóch sklepach o wyjęcie wkładki i zmierzenie jej na "żywca". Według jednej osoby długość wyniosła 27 cm, według drugiej 27.5. Kiedy buty przyszły, wyjąłem wkładkę i okazało się, że ma długość wynoszącą 27,8 cm  :laugh: Sami widzicie jak to jest z tym pomiarem.....

Dlatego uważam, że lepiej co roku wpisywać tą samą wartość np. z tabelki jeśli jeździmy na tym samym rozmiarze opon. Przemierzając te same trasy co roku, można w ten sposób wyciągnąć więcej informacji co do swojej formy i postępów niż kombinując z ustawieniami licznika :)

Napisano

Ja robie tak, ze siadam na rower w pozycji, w której zawsze jeżdżę, następnie ktoś inny mierzy ile jest mm od podłogi do osi koła. Potem x2 i x3.14 i jest wynik. Wydaje mi sie to najdokładniejsze.

Napisano

Rozwijam sobie metr na glebie, podlodze, chodniku, etc. Robie sobie na klocku opony kreske dlugopisem, siadam na rowerze obciazajac go i przetaczam sie o pelen obrot, wynik wpisuje w licznik i tyle. Dokladnosc mam rzedu +/- 1mm. Roznica pomiedzy przetoczeniem obciazonego i nieobciazonego roweru jest na tyle duza, ze po przejazdzce widac roznice w dystansie, rzedu kilku km na kilkudziesieciu km. Roznica pomiedzy opona 2.0 a 2.4 robi sie juz drastyczna, tu juz widac na pomiarze predkosci jak sie jedzie kolo siebie. Chodzi o to, jak na dlugi wyjazd na Jurze /180km/ zapomnialem przestawic licznika z grubej na cienka opone i wyszlo cos kolo 16km roznicy pomiedzy mna a kumplem. 

• Mod Team
Napisano

spowodowało różnicę o 3-4km.

ale po 10, 100 czy więcej kilometrach? Bo jest to dosyć istotne.

Mierzysz na oko do wentyla po czym sie dziwisz ze masz niedokladne pomiary?

A Ty korzystasz z:

"definicja metra jako odległości w temperaturze 0 °C i przy normalnym ciśnieniu atmosferycznym między dwiema głównymi kreskami na platynowoirydowym wzorcu".

Ludzie nie dajcie się zwariować

Napisano

Najbardziej zabawne wydaje się odnoszenie do wartości podanej przez aplikację w telefonie. Obwód co do mm ustawiają, ale tego, że dokładność GPS wskazuje położenie z dokładnością do 1-2m a czasem myli się o metrów 10 to już nieistotne :D

Nawet nie wiem ile mam, z reguły zaniżam obwód, żeby bardziej cisnąć żeby otrzymywać wyniki.

Napisano

Ja jestem ciekaw w jaki sposób niektórzy mierzą średnicę w swoim kole od roweru? Rozplatają szprychy i wyjmują piastę? Czy też mierzą taśmą poprzez wystającą piastę razem z ośką i zatrzaskiem? :) W drugim przypadku powstaje spory błąd pomiarowy :) Trzeba bowiem pamiętać, że koło patrząc na nie wzdłuż, składa się z dwóch trójkątów równobocznych ( albo czterech prostokątnych ). A jak wiadomo z matematyki długość przeciwprostokątnej jest większa niż przyprostokątnej :) Mierzący promień koła w ten sposób również popełniają błąd bo mierzą przeciwprostokątną trójkąta, biegnącą od środka osi piasty do końca opony zamiast zmierzyć jego dłuższą przyprostokątną :)

Napisano

A slyszaleś kiedyś o takim magicznym urządzeniu jak poziomica, jak do tego dodasz jeszcze ołówek to prawdziwa kosmiczna technologia się zaczyna robić.

Napisano

I z tą poziomicą w ręku jesteś zwycięzcą? :)

Ilu użytkowników tego forum dokonywało faktycznego pomiaru z poziomicą w ręku?

To jak sobie poradzisz z różnym rozmiarem rzeczywistym opon? Czasem 2.1 od jednego producenta ma większy balon niż 2.2 od drugiego? I co? No dobra, pomierzyłeś i tak dalej...i pojawia się kolejny problem: ugięcie opony w zależności od ciśnienia :) Wołasz mamę, żonę, kochankę, kolegę, sąsiada aby się położył na ziemi, podczas gdy ty siedzisz na rowerze i ci to zmierzył? Dajesz wiarę jego pomiarom? Może gdy tak leżał było mu niewygodnie i podał ci przybliżoną wartość żebyś mu gitary nie zawracał? Hehe :)

A nie prościej wpisać wartość z tabelki i cieszyć się jazdą na rowerze?

Napisano

Zmierzył od wentyla do wentyla. Nanioslem poprawkę od słupów "milowych" przy drodze i zapomniałem o ustawieniach licznika aż do zmiany opony. Wtedy wartość z tabelki i poprawka na znaną trasę o długości 23km.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...