Skocz do zawartości

[konsultacja] przy budowe rowerka 4 kołowego dla dziecka

Thespian82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

pozwoliłem sobie stworzyć tutaj temat w związku z pewna zagwozdką konstruktorską która pewnie będzie banalnym tematem dla średnio zorientowanego "mechanika rowerowego" z dusza konstruktora.

Jakiś czas temu postanowiłem zbudować dla dziecka "fun car" na bazie staruteńkiego gokarta z napędem łańcuchowym

Proces trwa już trochę czasu, bo zadanie traktuję hobbystycznie a też dziecko musi do autka dorosnąć

materiał wyjściowy wyglądał tak

eiae.jpg

w tej chwili stan prac wygląda tak

mxf2.jpg

nie chcę tu się zbytnie rozpisywać, wszystkie mechanizmy tulejowane wymieniam na łożyska, zmiana kół, przełożeń, troszkę gadżeciarskich dodatków...

w budowie często opieram się na częściach rowerowych, bo tak w sumie jest najprościej i najtaniej, auto dostanie więc hamulec tarczowy z mechanicznej tarczy

problemem który mnie zatrzymał na dłużej jest rozwiązanie mechanizmu korbowego i zębatki zdawczej... wydawało mi się że najprościej będzie wziąż oś korbową na kwadrat, stoczyć do jakiegoś okrągłego wymiaru, dopasować łożyska, do łożysk dotoczyć oprawy które przyspawane będą do rurek ramy na środku zębatka 20 zębowa z wytoczoną przejściówką (przećwiczone na tylnej zębatce) i korby i pedały do jakiegoś roweru dziecięcego...

ale... o ile oś i łożyskowanie jest do przeskoczenia, to już korby chyba nie... problem jest z prawą korbą, która zawsze jest integralna z zębatką zdawczą... myślałem o zastosowaniu dwóch lewych, to z kolei nie pasują gwinty do pedałów... co z tym zrobić? są jakieś korby bez zębatek zdawczych? a może przegwinować jedną lewą korbę i zrobić z niej prawą? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...