Dizmon Napisano 10 Lutego 2014 Napisano 10 Lutego 2014 Witam!!!Chciałbym się dowiedzieć jaki rower wybrać pod fotelik rowerowy który będzie najwygodniejszy ?Osobiście posiadam fulla ale do niego fotelik musiałby być na przód a chciałbym mieć jednak z tyłu, i nie wiem co taniego wybraćMTB, cross czy może miejski (ale ten mi nie za bardzo pasuje) czy jest jakaś różnica? jeździ ktoś z dzieckiem w foteliku ?
goncian Napisano 10 Lutego 2014 Napisano 10 Lutego 2014 Pod fotelik najbardziej odpowiedni jest klasyczny rower miejski - taki z ramą jednorurową, ewentualnie damską lub trapez, bo łatwo się taki rower dosiada - przerzucanie nogi ponad fotelikiem z pasażerem. W dalszej kolejności są trekkingi oraz crossy z nieagresywną geometrią.
Dizmon Napisano 10 Lutego 2014 Autor Napisano 10 Lutego 2014 co do miejskich też właśnie tak myślałem, że się najbardziej nada problem w tym, że mi takie rowery nie pasują i musiałbym go kupić tylko pod fotelik potem jak dziecko wyrośnie z fotelika rower będzie stał w kącie bo nikt na nim nie będzie chciał jeździć.Trochę poczytałem dużo osób poleca rowery na kołach 29" co myślicie o takim rowerze pod fotelik?rower ma być pod fotelik ale później wiadomo zostanie jako mój 2 i tak myślę, żeby trafić jakąś tanią 29er z dobrą ramą pod późniejszą rozbudowę
Mod Team michuuu Napisano 10 Lutego 2014 Mod Team Napisano 10 Lutego 2014 ewentualnie damską Przerobiłem fotelik na damskiej ramie. Dosiadanie wygodne natomiast stabilność roweru kiepska. Mowa o postoju kiedy rower się przechyla na bok. Brak górnej rury uniemożliwia kontrolę nad rowerem w takiej sytuacji .Jest to wina balastu z tyłu, rower z ładunkiem leci na bok. Zrezygnowałem z komfortu wsiadanie na rzecz bezpieczeństwa pociechy. Mój typ - rower na męskiej ramie z dużymi balonami na felgach. Może być np. 29" z oponą maxxis ikon 2,2
goncian Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Brak górnej rury uniemożliwia kontrolę nad rowerem w takiej sytuacji .Jest to wina balastu z tyłu, rower z ładunkiem leci na bok. Wpływ górnej rury na sztywność poprzeczną roweru jest mniejszy niż na podłużną. Trochę bardziej decydującym czynnikiem jest konstrukcja ramy i materiał. co do miejskich też właśnie tak myślałem, że się najbardziej nada problem w tym, że mi takie rowery nie pasują i musiałbym go kupić tylko pod fotelik potem jak dziecko wyrośnie z fotelika rower będzie stał w kącie bo nikt na nim nie będzie chciał jeździć. Rozwiązanie jest dość proste - przyczepka rowerowa. Wtedy kupujesz rower docelowy na lata, bo przyczepkę da się ciągną za każdym rowerem. Ja tak właśnie ewulowałem, a z fotelika ostatnio prawie nie korzystam, bo wnuczki wolą wygodniejszą i bezpieczniejszą przyczepkę.
robertrobert1 Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Pod fotelik najbardziej odpowiedni jest klasyczny rower miejski - taki z ramą jednorurową, ewentualnie damską lub trapez, bo łatwo się taki rower dosiada - przerzucanie nogi ponad fotelikiem z pasażerem. Bzdura! Zmień sposób dosiadania a wówczas nie będziesz mieć żadnych ograniczeń. Ja wychowałem 2 dzieci i tylko raz nogę przeniosłem ponad fotelikiem. Od tamtej pory nogę przenosiłem ponad górną rurą trójkąta głównego. Można? Można! Rozwiązanie jest dość proste - przyczepka rowerowa. Wtedy kupujesz rower docelowy na lata, bo przyczepkę da się ciągną za każdym rowerem. Ja tak właśnie ewulowałem, a z fotelika ostatnio prawie nie korzystam, bo wnuczki wolą wygodniejszą i bezpieczniejszą przyczepkę. Przyczepka jest ok jeśli mamy idealną infrastrukturę. W polskich miastach takiej infrastruktury nie ma więc fotelik jest zdecydowanie jest wygodniejszy.
goncian Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Bzdura! Zmień sposób dosiadania a wówczas nie będziesz mieć żadnych ograniczeń. Ja wychowałem 2 dzieci Tylko proszę bez "bzdur". Nie kazdy potrafi tak przerzucać nogę, nie mówiąc o odwrotnej czynności, szczególnie w sytuacji awaryjnej. Ja go szybko zmieniłem - przeszedłem na przyczepkę. Wnuczek jest u mnie 3 sztuki i wożone są poza mną przez córkę, żonę i zięcia.
Mod Team michuuu Napisano 11 Lutego 2014 Mod Team Napisano 11 Lutego 2014 Wpływ górnej rury na sztywność poprzeczną roweru jest mniejszy niż na podłużną. Trochę bardziej decydującym czynnikiem jest konstrukcja ramy i materiał. Nie chodzi o sztywność roweru a o brak możliwości ustabilizowania pozycji pionowej przy przechyle(na postoju). Jak masz górną rurę to panujesz nad tym, przy damce rower leci na bok i nie można nad tym zapanować.
Burak Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 @michuuu Nie przesadzasz trochę? Moja małżonka ma rower - damkę z dwoma fotelikami, jeden z przodu drugi z tyłu. Jeździ(ła) z dwojgiem dzieci i nie miała takich problemów... Na miejskim rowerze, o przemyślanej geometrii można się zatrzymać i nie schodząc z siodełka móc stabilnie stać. W Holandii pod foteliki robi się nieco inne rowery (damki) niż zwykłe rowery miejskie. Różnic (między rowerem pod foteliki a typowym miejskim) jest więcej. Kiedyś o tym pisałem ale temat zginął.
Dizmon Napisano 11 Lutego 2014 Autor Napisano 11 Lutego 2014 Panowie z przekładaniem nogi nad rowerem nie będzie problemu poradze sobie, nad przyczepką oczywiście myślałem bo mój trance by nie miał problemu z ciągnięciem jej ale doszłem do wniosku, że sprawdzi się ona główinie na asfalcie gorzej z jazdą po leśnych drogach a na takich sporo jeżdżę.To ma być mój 1 sezon w roli taksówki z dzieckiem i trochę się obawiam tego czy rower mtb 26'' będzie się zachowywał stabilnie, dlatego myślę nad 29'' lub tym nowych rozmiarem 27,5 (o tym że są takie rozmiary dowiedziałem się dopiero teraz przy okazji szukania roweru pod ten nieszczęsny fotelik... chyba przez to dziecko odpuściłem troche rower i nie jestem na bierząco )Największy problem w tym, że kupować rower za 3tyś tylko pod fotelik też mi nie bardzo pasuje, najlepiej byłoby znaleźć coś taniego z dobrą ramą pod późniejszą rozbudowę... może ktoś zaproponuje jakiś konkretny rower aha mam 179cm i waże dość sporo bo 93kg co do roweru to nie chciałbym hamulców tarczowych mechanicznych wolałbym już v-ki, cena .... no właśnie im mniej tym lepiej (chociaż z drugiej strony to jedyna okazja, żeby sobie kupić 2 sprzęcik bez zbędnych tłumaczeń i odpowiedzi na pytanie.... "po co ci 2 rower ?" jak to po co pod fotelik oczywiscie hehe)
Burak Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Z tego co piszesz wynika, że chcesz rower MTB, jednocześnie pytasz który będzie wygodny... Niestety ŻADEN, bo: - przekładanie nogi ponad ramą nie jest wygodne (sobie poradzisz != wygodne) - będziesz potrzebował trzech rąk; jedną do przytrzymania roweru, dwie do wygodnego podniesienia dziecka - rower MTB będzie chlapał na dziecko wodą i błotem - gometria rowerów sportowych jest taka, że obciążenie tylnego koła (często poza jego osią) sprawi, że będzie niestabilny Generalnie, wiele osób (szczególnie w Polsce) używa jednak takiego zestawu (MTB + fotelik) i dają radę, więc Ty pewnie też. Z wygodą ma to jednak mało wspólnego. Wybierz po prostu tak, który Ci się podoba. Wszystkie będą tak samo niewygodne. Jest jedno ważne wymaganie. Rower musi mieć nośność 140kg (ty w ubraniach 95kg + 25kg dziecko i fotelik + 20kg rower + bagaż). Z tanich, to chyba będzie ciężko znaleźć.
Dizmon Napisano 11 Lutego 2014 Autor Napisano 11 Lutego 2014 - rower MTB będzie chlapał na dziecko wodą i błotem z tym sobie też poradzimy nie planuje wypadów extreme to raczej będą krótkie weekendowe przejażdżki po lesie w ładną pogodę (no ale to tylko założenia, które życie i tak zweryfikuje zapewne) -gometria rowerów sportowych jest taka, że obciążenie tylnego koła (często poza jego osią) sprawi, że będzie niestabilny i o to właśnie chciałem się dowiedzieć czy przez większe koło 27,5 lub 29 rower będzie się zachowywał bardziej stabilnie?? czy to nie będzie miało na to wpływu? Jeżeli nie ma to wpływu na jazdę z fotelikiem to sprawa wydaje się prosta kupuję coś taniego za kwotę niewiele wyższą od fotelika np takie coś http://allegro.pl/show_item.php?item=3780251122 jeżeli jednak większe koła mają polepszyć jazdę z dzieckiem to będę musiał poszukać czegoś innego
robertrobert1 Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Z tego co piszesz wynika, że chcesz rower MTB, jednocześnie pytasz który będzie wygodny... Niestety ŻADEN, bo: - przekładanie nogi ponad ramą nie jest wygodne (sobie poradzisz != wygodne) Jak już wyżej napisałem przekładanie roweru nad ramą nie jest trudne. - będziesz potrzebował trzech rąk; jedną do przytrzymania roweru, dwie do wygodnego podniesienia dziecka Wcale nie. Można to zrobić za pomocą dwóch rąk i stopki bądż tylko dwóch rąk. Wystarczy stanąć okrakiem nad ramą ale twarzą do tyłu, wsadzić dziecko do fotelika i dziecko przypiąć mocno ściskając nogami ramę. Następnie trzeba tylko odwrócić się do kierunku jazdy i w drogę. - rower MTB będzie chlapał na dziecko wodą i błotem A słyszałeś o błotnikach? - gometria rowerów sportowych jest taka, że obciążenie tylnego koła (często poza jego osią) sprawi, że będzie niestabilny Nie prawda. Rower MTB jest o wiele bardzie stabilniejszy z dzieckiem niż rower miejski Generalnie, wiele osób (szczególnie w Polsce) używa jednak takiego zestawu (MTB + fotelik) i dają radę, więc Ty pewnie też. Z wygodą ma to jednak mało wspólnego. Wybierz po prostu tak, który Ci się podoba. Wszystkie będą tak samo niewygodne. Polemizowałbym Jest jedno ważne wymaganie. Rower musi mieć nośność 140kg (ty w ubraniach 95kg + 25kg dziecko i fotelik + 20kg rower + bagaż). Z tanich, to chyba będzie ciężko znaleźć. Rower wytrzyma. O wiele bardziej martwiłbym się o tylną obręcz. Ale zapewne autor przewidział to obręcze ma wzmocnione.
Mod Team michuuu Napisano 11 Lutego 2014 Mod Team Napisano 11 Lutego 2014 Moja małżonka ma rower - damkę z dwoma fotelikami, jeden z przodu drugi z tyłu. Jeździ(ła) z dwojgiem dzieci i nie miała takich problemów. No cóż nie przesadzam a opisuje problem. Moja natomiast przy prędkości zero dwa razy nie utrzymała pionu roweru i później była gleba razem z dzieckiem. Kask na głowie bąbla uratował sytuacje bo małe dziecko leci jak kłoda.
robertrobert1 Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Przy prędkości ZERO prawie każdy ma problemy z opanowaniem obciążonego roweru. Ja także miałem problem i także zaliczyłem glebę. Na szczęście to było w lesie w kopnym piachu więc amortyzacja była znaczna.
bbc Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Ja na crossie dwoje dzieci juz obwozilem i nie mialem zadnych problemow. Noge przez gorna rure nauczylem sie przekladac i wszystko bylo ok. Moj rower to Cube Curve. Dobra, mocna podporka byla bardzo pomocna w sadzaniu i sciaganiu maluchow. Zobaczysz jaka dzieci potrafia sie cieszyc z takiej jazdy. Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2
sikor79 Napisano 12 Lutego 2014 Napisano 12 Lutego 2014 Ja też moje dziecko na Crossie wożę (Unibike Viper) i nie mam problemów z górną rurką w ramie. Bardzo przydatna jest podpórka, przy odpowiednio twardym gruncie zapinam syna a rower sam stoi opierając się na niej.
cienkun Napisano 12 Lutego 2014 Napisano 12 Lutego 2014 Może się przydać podwójna podpórka. Rower się nie pochyla, tylko stoi prosto. A poza tym się nie wypowiadam, bo dzieci to nie moja bajka...
robertrobert1 Napisano 12 Lutego 2014 Napisano 12 Lutego 2014 A używałeś podpórki podwójnej? Jeśli nie to nie proponuj tego wynalazku. Rower stojący na takiej nóżce jest bardzo niestabilny a jej użytkowanie ogranicza się głównie to twardych poziomych powierzchni.
cienkun Napisano 12 Lutego 2014 Napisano 12 Lutego 2014 A używałeś podpórki podwójnej? Używam cały czas. Nie jestem Tobą, żebym proponował coś czego nie sprawdziłem Rower na niej podparty, jest bardziej stabilny, niż na podpórce pojedynczej, a użytkowanie tego wynalazku, wcale się nie ogranicza do idealnie twardych i płaskich powierzchni...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.