Kemesz Napisano 10 Lutego 2014 Napisano 10 Lutego 2014 Witajcie, mam problem z odkręceniem kasety Shimano HG-40. Posiadam odpowiedni klucz zaś bacik robie ze starego łańcucha wkładanego w imadło które dociskam butem i kołem. Problem jest w tym, że kaseta za nic nie chce się odkrecić. Już raz ją odkręcałem bez większych problemów. Teraz używam maksymalnej siły w rękach a ona dalej nie chce puścić. Macie jakieś porady?
Dzordaneiro Napisano 10 Lutego 2014 Napisano 10 Lutego 2014 Zalej WD-40, potem porpoś kogoś o pomoc, niech jeden trzyma kasetę (bez użycia bacika czy łańcucha), a drugi niech ją odkręca, ja tak musiałem zrobić bo za nic nie chciała puścić
Kemesz Napisano 10 Lutego 2014 Autor Napisano 10 Lutego 2014 Posiadam środek CX-80, mam nadzieje że będzie odpowiedni. A możesz powiedzieć co dokładnie trzeba zalać? Tą nakrętkę blokującą?
Dzordaneiro Napisano 10 Lutego 2014 Napisano 10 Lutego 2014 Tak, dokładnie tak, najlepiej przy samej krawędzi
M333 Napisano 10 Lutego 2014 Napisano 10 Lutego 2014 WD40 nie zaszkodzi, ale w tej sytuacji mało prawdopodobne jest, że pomoże. W tym przypadku od siły ważniejsza jest technika. Musisz znaleźć dobrą metoda na unieruchomienie kasety. Ja to robię w ten sposób, że rękojeść bacika (patrząc z przodu na koło jak na tarcze zegara) jest na poz. godz 2. Rękojeść z kluczem do kasety na godz 10. Odkręcam jakby oburącz, wiła skierowana w kierunku pozycji godz 6.
Kemesz Napisano 10 Lutego 2014 Autor Napisano 10 Lutego 2014 Technika świetna, ale jak już wyżej pisałem nie posiadam bacika.
MMMAAACCC7 Napisano 10 Lutego 2014 Napisano 10 Lutego 2014 jakie masz łożyska w bebenku? ja ostatnio miałem ten sam problem, pozostało rozwiazanie silowe-2 uderzenia młotkiem w nakrętkę kasety-Z WYCZUCIEM!! i odpuściła, skorodowało jedno z drugim uderzysz za mocno-rozwalisz łożyska, chcesz mniej inwazyjnie? podgrzej
Kemesz Napisano 10 Lutego 2014 Autor Napisano 10 Lutego 2014 Udało się! Popsikałem krawędź nakrętki CX-80, delikatnie popukałem młotkiem a następnie stanąłem na imadle w którym był stary łańcuch służący jako bacik. Zaparłem się na kluczu i puściło. Dziękuje wszystkim za pomoc
Mod Team Puklus Napisano 10 Lutego 2014 Mod Team Napisano 10 Lutego 2014 To ktoś to nieźle dowalił ... miedzy lock ringiem a kasetą powinna być podkładka ...
Kemesz Napisano 10 Lutego 2014 Autor Napisano 10 Lutego 2014 Mam tą kasetę od nowości, i byłem pierwszą osobą która się do niej dobierała. Żadnej podkładki tam nigdy nie było. Wyglądało to następująco. 6 zębatek -> Siódma -> Ósma -> Lockring. Nigdy nie spotkałem się z podkładką Czy jest ona wymagana?
Mod Team Puklus Napisano 10 Lutego 2014 Mod Team Napisano 10 Lutego 2014 http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=6970&&id_pod_kat=57&&id_kat=7&&id_pp=225 tak wygląda mniej więcej.
Kemesz Napisano 10 Lutego 2014 Autor Napisano 10 Lutego 2014 Nigdy się z tym nie spotkałem. W czym ona pomaga i czy jest niezbędna?
Mod Team Puklus Napisano 10 Lutego 2014 Mod Team Napisano 10 Lutego 2014 Mam taką oryginalną, od kadety XT. wygląda troszkę, ma za zadanie zminimalizować tarcie między ząbkami, a jednocześnie zapobiegać odkręcaniu się. Jeżeli nie ma tej podkładki to sie dzieje właśnie tak jak pisałeś, trzeba sie butem zapierać o imadło żeby zdjąć kasetę. Ja swoją zakręcam tak że łapie kasetę gołymi rękoma i odkręcam. Nigdy mi sie kaseta nie poluzowała. Można ją zrobić nawet z kapsla po piwie ( wersja na nieletnich z kapsla po wysowaince)
siimon Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Szczerze mówiąc też pierwszy raz słyszę żeby tam powinna być jakaś podkładka. Przecież w takim przypadku "ząbkowanie" ostatniej koronki i nakrętki traci sens.
Mod Team Puklus Napisano 11 Lutego 2014 Mod Team Napisano 11 Lutego 2014 Przecież w takim przypadku "ząbkowanie" ostatniej koronki i nakrętki traci sens. Nie traci sensu, a żeby zdjąć kasety nie trzeba wzywać armii zbawienia, bo żeby nie dzwoniła lub nie było luzu trzeba ją tak dowalić ze później sie jej zdjąć nie da, ale co kto lubi
Mod Team Puklus Napisano 11 Lutego 2014 Mod Team Napisano 11 Lutego 2014 To jest taka pierdółka że można ją łatwo zgubić i pewnie dlatego w wielu kasetach jej brak a może shimano ja wstawiało tylko do klasy HI end ... nie mam pojęcia. Ja tam mam .
MMMAAACCC7 Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 nie miałem podkładki ani w hg20, ani hg30 ani nawet hg 50 w każdym bądź razie w żadnej na stalowe bębenki
Kemesz Napisano 11 Lutego 2014 Autor Napisano 11 Lutego 2014 Prawdopodobnie Shimano dodawało ją tylko do "wyższych" modeli
MMMAAACCC7 Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 może trochę offtopowe pytanie, ale przynajmniej szybką odpowiedź dostanę, czy kaseta na pająku teoretycznie przeznaczona dla bębenków alu może byc założona na bębenek stalowy? tak/nie i szybkie czemu?
jasinski21444 Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 tak . Zresztą normalnych kaset można bez problemu używać na alu bębenkach . Jedyny problem to brzydko wyglądający bębenek i małe problemy przy ściąganiu .
dziobolek Napisano 12 Lutego 2014 Napisano 12 Lutego 2014 W żadnej z kupowanych przeze mnie kaset nie miałem rzeczonej podkładki
Mod Team Puklus Napisano 13 Lutego 2014 Mod Team Napisano 13 Lutego 2014 A ja mam, idealnie pasuje do lockringa, nawet ciężko ją zdjąć ... więc wątpię by była z czegokolwiek innego. Fakt ze pochodzi ze starej kasety, teraz może faktycznie nie dają takich wg mnie bardzo ułatwiających życie gratisów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.